Cum se curata un laptop de praf

Problema, care consta in supraincalzirea laptopului sau laptopul se inchide in timpul jocurilor este cea mai frecventa dintre toate celealte probleme cu laptopuri. Unul din motivele principale, care duce la supraincalzirea laptopului – praf in sistemul de racire. In acest articol voi descrie detaliat cum se curata un laptop de praf.

Laptopurile moderne reprezinta dispozitiv hardware destul de puternic, care in procesul de functionare tinde sa genereze caldura, mai ales in cazuri cand laptopul executa sarcini complexe (cel mai bun exemplu – jocuri de calculator). Asa ca daca laptopul tau devine fierbinte in anumite locuri sau se inchide singur in momentu cel mai nepotrivit, iar ventilatoarele laptopului «urla» mai tare ca de obicei, problema cea mai posibila – supraincalzirea laptopului.

Daca garantia pentru laptop a expirat, linistit poti parcurge pasii din acest articol pentru a curata laptopul de praf. In cazul in care garantia inca este valabila, trebuie sa fii foarte atent, deoarece multi producatori de laptopuri prevad pierderea garantiei in caz ca laptopul a fost desfacut, iar noi chiar asta si vom face.

Prima metoda de a curata laptopul – pentru incepatori

Aceasta metoda de curatare a laptopului de praf este utila pentru cei care nu se pricep bine in calculatoare si componentele calculatoarelor. Chiar daca in trecut n-ai demontat calculatoare si mai ales laptopuri, urmeaza pasii de mai jos si vei reusi.

Cum se curata un laptop de praf
Instrumente pentru a curata laptopul

Instrumente necesare:

  • Surubelnita, care permite scoaterea capacului de jos
  • Spray de curatare cu aer comprimat (eu de aici am cumparat)
  • Suprafata curata si uscata, pe care se va face curatarea
  • Manusi antistatice (optional)

Pasul 1 – scoatem capacul din spate

In primul rand, inchide complet laptopul tau: nu trebuie sa fie in modul de hibernare. Deconecteaza incarcatorul si scoate bateria, daca este prevazut in modelul tau.

Procesul de scoatere a capacului poate fi diferit, dar in general, vei avea nevoie:

  • Scoate suruburile de pe panoul din spate. Ar trebui sa tii cont ca pe unele modele suruburile pot fi sub picioaruse de cauciuc sau etichete. De asemenea, in unele cazuri suruburile pot fi pe parti laterale a laptopului.
  • Dupa ce ai scos toate suruburile, scoate capacul. De regula, pentru a scoate capacul acesta se misca intr-o directie. Fa acest lucru cu atentie, daca vei simti ca «ceva incurca», asigura-te ca toate suruburile sunt scoase.

Pasul 2 – curatarea ventilatorului si radiatorului

Cum se curata un laptop de praf
Sistemul de racire

Majoritatea laptopurilor moderne au sistem de racire similar cu cel din imagine. In sistemul de racire sunt utilizate tuburi de cupru, care conecteaza placa grafica si procesoru cu radiator si ventilator. Pentru a curata sistemul de racire de bucati mari de praf pentru inceput poti sa te folosesti de betisoare pentru urechi, iar dupa sa cureti resturile cu spray cu aer comprimat. Fi atenti: tuburile pentru a elimina caldura si radiatorul se pot indoi, nu trebuie sa faci asta.

Cum se curata un laptop de praf
Curatarea sistemului de racire

Ventilatorul de asemenea il poti curati cu aer comprimat. Foloseste «jeturi» scurte, ca sa nu rotesti prea mult ventilatorul. De asemenea, intre paletele ventilatorului totul trebuie sa fie curat. Sa nu apesi pe ventilator. Un alt punct important – spray-ul cu aer comprimat trebuie tinut in pozitia verticala, fara sa-l intorci, altfel poate ajunge aer lichid, ceea ce poate provoca deteriorarea componentelor electronice.

Unele modele au mai multe ventilatoare si radiatoare. In acest caz pasii descrisi mai sus se repeta.

Pasul 3 – curatarea suplimentara si asamblarea laptopului

Dupa ce ai terminat cu pasul anterior, poti curata de praf si celelalte parti a laptopului, folosind acelasi spray cu aer comprimat.

Asigura-te ca n-ai atins din gresala conectori sau alte componente din laptop, apoi pune capacul la loc si insurubeaza suruburile, aducand laptopul la starea initiala. In cazuri in care suruburile sunt ascunse in spatele picioruselor de cauciuc, acestea vor trebui lipite. Daca acest lucru se aplica la laptopul tau – neaparat fa asta, in cazuri in care gaurile de aerisire se afla pe partea de jos a laptopului, prezenta «picioruselor» este obligatorie – acestea creeaza un spatiu intre laptop si suprafata pe care se pune laptopul, pentru a permite accesul aerului in sistemul de racire.

Acum poti pune bateria la loc, conecta incarcatorul si verifica functionarea laptopului. Cel mai probabil, vei observa ca laptopul nu produce atat de mult zgomot si nu se incalzeste atat de tare.

4.7/5 - (31 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 3
  1. mac

    Ar fi bine ca toate laptopurile sa aiba „capacul din spate” pentru acces la ventilator. Insa nu toate sunt concepute la fel. La cele produse de HP, ca sa ajungi la ventilator, trebuie sa incepi demontarea din partea superioara, de la tastatura, dupa ce ai desfacut circa 13-15 suruburi de pe spate.

  2. radulescu constantin

    am un laptop hp 1164 er bratul radiatorului de la integratul video este racit de culer dar bratul care raceste microprocesorul se incalzeste foarte tare pina se opreste calculatorul Sepoate defecta bratul radiatorului sau microprocesorul posibil sa incalzeasca multumesc

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)
Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.