Cum aleg un smartphone nou

Noi, romanii, nu schimbam atat de des smartphoneul, cu toate acestea, daca vine momentul, destul de greu ne hotaram cu alegerea corecta. Bineinteles, daca esti fan Apple, atunci totul este mult mai simplu, dar daca preferi un smartphone de la alt producator – alegerea este destul de dificila.

In fiecare an producatorii lanseaza modele noi, dintre care fiecare are avantajele sale. M-am decis sa scriu un mic ghid, care te va ajuta sa alegi corect un smartphone.Sistemul de operare: Android, iOS sau Windows

Unul din factorii principali, de care depinde alegerea smartphoneului, este sistemul de operare mobil. In prezent dezvoltatorii sistemelor de operare copiaza functiile principale unul de la celalalt, astfel nu exista atat de multe diferente semnificative intre ele.

Android este considerat sistemul de operare mai profesionist. Sistemul de operare mobil de la Google permite personalizarea temei pentru ecranul de start, instala widget-uri de la parti terte si multe alte caracateristici. In plus, Google Now este cel mai avansat si inteligent asistent de voce.

iOS, ca o regula, este considerat cel mai stabil si sigur sistem de opeare, deoarece Apple protejeaza sistemul de la aplicatii neautorizate. De asemenea, numarul de aplicatii pentru dispozitive Apple este mai extins, comparativ cu Android.

Si ultima optiune populara este sistemul de operare Windows, care nu prea este luat in serios. Windows 10 Mobile este ultima incercare a companiei Microsoft pentru a influenta piata smartphoneurilor. Dezavantajul principal acestui sistem de operare este numarul mic de aplicatii.

Dimensiunea si rezolutia ecranului

Dupa ce utilizatorul a ales sistemul de operare, acesta se intreaba, ce dimensiune a ecranului trebuie sa aiba smartphoneul? In ultimul timp exista o tendita de crestere a ecranului, astfel cele mai populare smartphoneuri au ecranul de 5 inch si mai mare.

Ecranul este o parte importanta, deoarece de el depinde modul cum vei viziona filme, sau cum vei purta smartphoneul in buzunar. Daca niciodata n-ai avut un smartphone cu ecran mare, atunci primele zile vei utiliza dispozitivul mobil cu doua maini.

Rezolutia ecranului este ceea, cat de multi pixeli vor incapea pe ecran. Cu cat mai mic este ecranul, cu atat mai mare este rezolutia, iar asta inseamna ca pixelii vor arata mai clar. Pentru a te hotara cu rezolutia, ar trebuis a te uiti la caracteristicile PPI (pixeli pe inch). Cu cat mai mare este aceasta caracteristica, cu atat este mai bine. Desi unii producatori sustin ca utilizatorul nu va observa o diferenta intre ecrane cu o densitate de 300 de pixeli pe inch si mai mare.

Un alt factor important in alegerea smartphoneului este tehnologia ecranului. In prezent cele mai populare ecrane sunt AMOLED, care sunt utilizate de catre compania Samsung pentru smartphoneurile sale, si IPS LCD, care este utilizat in iPhone. Se spune, ca AMOLED ofera culori mai vii, in timp ce IPS LCD mai clare.

Caracteristici

Daca sistemul de opeare si dimensiunea ecranului nu este o problema pentru tine, atunci urmatoarea sarcina, pe care trebuie sa o efectuezi, sa alegi caracteristicile smartphoneului. Spatiu de stocare de obicei este alegerea cea mai usoara, cu toate ca trebuie sa verifici daca suporta carduri de stocare externe, in caz contrar va trebui sa utilizezi servicii cloud pentru extinderea memoriei.

La fel ca pe laptop, procesorul si memoria RAM are impact asupra vitezei smartphoneului. Pot spune ca chiar procesorul si memoria RAM sunt responsabile pentru, cat de rapid sau incet va lucra smartponeul. Bineinteles ca un smartphone mai puternic va putea rula jocuri mai complexe.

Un alt factor important in alegerea samrtphoneului, este camera. Numarul de megapixeli spune despre, cat de mari fotografii vor fi stocate pe telefon. Cu toate ca megapixeli nu intotdeauna este si calitatea imaginii. Daca doresti sa faci fotografii de calitate, ar trebui sa acorzi atentie senzorului camerei, stabilizatorului optic de imagine, etc.

Un parametru important in smartphoneurile moderne este capacitatea bateriei, care se masoara in mAh. Cu cat mai mare este aceasta cifra, cu atat mai mult va functiona smaprtphoneul. Desi exista si alti factori, care au impact asupra bateriei, de exemplu, dimensiunea ecranului, procesor, etc.

Pret si alti factori

Scriu despre pret ca ultimul factor, care pentru multe persoane chiar pretul smartphoneului este factorul principal in alegerea dispozitivului mobil. Bineinteles, nimeni nu doreste sa cumpere un smartphone „prost”, dar daca nu intentionezi sa prelucrezi video sau sa joci jocuri complexe, atunci nu trebuie neaparat sa alegi cel mai puternic smartphone.

De asemenea exista multi alti factori, care sunt importante in altegerea smartphoneului. De exemplu, compania Motorola ofera un serviciu pentru setarea smartphoneului, in care utilizatorul poate alege culoarea, materialul sau accesorii suplimentare pentru smartphone. In plus, daca ai in casa electrocasnice de la Apple, atunci alegerea cea mai potrivita va fi un iPhone.

Pe langa toate acestea, iti recomand sa urmaresti ciclul de lansare noilor smartphone. Toata lumea stie ca cand se lanseaza un smartphone nou, pretul modelului vechi scade.

Cum aleg un smartphone nou
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Close Menu