Cu ce deschid fisierul pdf?

Daca ai avut de descarcat carti, rapoarte sau alte documente de tip text de pe Internet, inseamna ca te-ai confruntat cu fisiere, care au extensia PDF. Ajungand in aceasta situatie, utilizatorii de multe ori nu stiu cu ce se deschide fisierul PDF. In acest articol vom vorbi despre acest format de text, precum si vom analiza aplicatiile pentru a lucra cu acest format.

PDF sau Portable Document Format este unul dintre cele mai raspandite formate a documentelor electronice. Acest format a fost dezvoltat de compania Adobe Systems. Prima versiune a aparut in anul 1993. Dupa aceea formatul s-a dezvoltat rapid. Practic in fiecare an apareau caracteristici noi. In tot acest timp in Portable Document Format s-au adaugat functii, cum ar fi protectie cu parola, suport pentru Unicode, elemente interactive, link-uri, semnaturi digitale, transparenta, straturi, forme, criptare, etc.

Scopul principal PDF este publicarea produselor tiparite in format electronic. Cea mai mare parte a tehnologiei de imprimare suporta acest format, si poate imprima aceste documente fara prelucrare sau transformare.La inceput, formatul PDF nu a fost popular. Si pentru asta au existat motive obiective.

 • Aplicatiile necesare pentru a lucra cu acest format au fost cu plata;
 • Formatul nu avea suport pentru link-uri externe, ceea ce nu permitea folosirea deplina acestuia pe Internet;
 • Fisiere in foramt PDF cantareau mai mult in comparatie cu documentele obisnuite de tip text. Acest fapt de asemenea crea obstacole in calea utilizatorilor de pe Internet;
 • Prelucrarea documentelor in acest format necesita o multime de resurse de sistem, ceea ce ducea la afisarea lenta a documentelor pe calculatoare slabe;
 • In plus, existau alte formate, care creeau concurenta.

Acum, nici una din aceste probleme nu este actuala pentru formatul PDF. Compania Adobe a lansat aplicatia gratuita pentru a vizualiza fisiere PDF, de asemenea, exista aplicatii si de la alti producatori.

In mai mult de 10 ani de existanta, formatul a parcurs un drum lung de dezvoltare, si in acest moment este un instrument puternic si flexibil pentru crearea documentelor. Sa analizam pe scurt aplicatiile populare gratuite, care permit deschiderea fisierelor PDF.

Cele mai populare aplicatii pentru a citi fisiere PDF

Adobe Reader

Una dintre cele mai populare aplicatii, bineinteles, este Adobe (Acrobat) Reader. Aceasta aplicatie este dezvoltata de compania Adobe. Aplicatia Adobe Reader ofera utilizatorului un set complet de functii de baza pentru a citi si vizualiza documente PDF. Daca pentru prima data te intalnesti cu acest tip de document, si nu stii cum se deschide fisierul PDF, atunci Adobe Reader este alegerea ideala pentru tine.

Mai multe informatii despre Adobe Reader poti afla pe site-u oficial.

Foxit Reader

O alta aplicatie populara pentru lucrul cu documente PDF. Popularitatea sa aplicatia Foxit Reader a castigat-o datorita simplitatii si cerintelor de resurse de sistem reduse. Foxit Reader poate fi folosit fara probleme chiar si pe cele mai slabe calculatoare.

Aplicatia Foxit Reader are toate fucntiile necesare pentru a lucra cu fisiere PDF. Cand sunt intrebat cu ce deschid fisierul PDF, recomand aceasta aplicatie.

Ar trebui sa remarc fapcul ca Foxit Reader este o solutie cross-platform. Exista versiuni a acestui program pentru sisteme de operare Microsoft Windows, Windows Mobile, Linux, iOS, Android si Symbian.

Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta aplicatie viziteaza site-ul oficial.

Cool PDF Reader

O alta aplicatie usoara si rapida pentru vizualizarea documentelor PDF. Aplicatia Cool PDF Reader este echipata cu caracteristici, care o deosebesc de concurentii sai.

Caracteristici principale Cool PDF Reader

 • Vizualizarea si imprimarea documentelor PDF;
 • Convertirea documentelor PDF in formate TXT, BMP, JPG, GIF, PNG, WMF, EMF si EPS;
 • Extragerea textului din formatul PDF in TXT;
 • Suport pentru toate versiunile de format PDF;
 • Suport pentru 68 de limbi;
 • Vizualizarea fisierelor PDF in slide show.

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul oficial

STDU Viewer

STDU Viewer este o aplicatie universala pentru a vizualiza documente electronice. Aplicatia STDU Viewer suporta un numar mare de formate si este echipata cu toate caracteristicile necesare pentru a lucra cu acestea. Instaland aceasta aplicatie, nu te vei intreba cum se deschide fisierul PDF sau document in alt format. STDU Viewer va rezolva toate problemele tale.

Caracteristici principale STDU Viewer

 • Vizualizarea documentelor in formate PDF, Comic Book Archive (CBR sau CBZ), DjVu, FB2, XPS, TCR, ePub, pagini multimple TIFF, TXT, EMF, WMF, PalmDoc, BMP, JPG, JPEG, GIF, PNG, PCX, DCX, PSD, MOBI si AZW;
 • Interfata simpla si intuitiva, cu suport pentru tab-uri;
 • Posibilitatea de a configura vizualizarea documentelor (luminozitate, contrasct, etc);
 • Crearea tabu-urilor particularizate;
 • In documente de tip text se poate controla dimensiunea si culoarea fontului;
 • Cautare puternica pentru documente de tip text;
 • Suport pentru mai mute limbi;
 • Posibilitatea de a imprima documente.

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul oficial.

Cu ce deschid fisierul pdf?
4 (80%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *