Calculatoarele Apple implinesc 30 de ani

Pe data de 19 ianuarie anului 1983 Apple a anunat doua noi produse, care au avut un rol important in dezvoltarea companiei. Este vorba de Apple Lisa si Apple IIe.

Calculatoarele apple implinesc 30 de ani

Acum tehnologia a facut un pas urias inainte, iar calculatoarele au devenit baza vietii de zi cu zi. 30 de ani in urma totul a fost diferit. Multe persoane pur si simplu n-au vazut aplicarea practica a calculatoarelor scumpe.

In Lisa compania Apple pentru prima data a introdus un nou instrument de control a interfetei – mouse-ul, despre care am scris in articolul cum a evoluat mouse-ul Apple. Pioner in acest domeniu a fost compania Xerox, care a inceput testarea unui prototip in anul 1981. In afara de caracteristici impresionante la acea vreme (CPU 5 MHz, 1 MB de RAM si hard disc de 2 MB), dispozitivul avea un pret foarte mare. Valoarea de piata media a unui calculator a fost de $9 995. Calculand pentru zilele noastre ar fi $23 000. De ce a fost numit Lisa? Forte simplu, este numele fiicei lui Steve Jobs.

Dupa lansarea Apple III, compania a fost atat de increzatoare in succesul noului caclulator, ca a redus productia modelelor anterioare. Cu toate acestea, in anul 1982 a devenit clar faptul ca Apple II inca mai are cerere, astfel s-a decis sa faca o actualizare a dispozitivului. Si in anul 1983 s-a nascut Apple Iie. Pretul dispozitivului a fost redus prin folosirea de chipset-uri noi si a costat $1298. In termeni tehnici, pentru acel moment, calculatorul a fost destul de bun: 64 KB memorie RAM si procesor 1.02 MHz.

Ti-a placut acest articol?

Comments 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *