Ce este torrent?

0

Pe Internet adesea putem intalni cuvantul «torrent». Dar, nu toata lumea stie, ce este torrent, si pentru ce se foloseste. Mai mult decat atat, acest cuvant, in functie de context, poate avea diferite concepte. In acest articol vom analiza toate sensurile acestui cuvant.BitTorrent

Sa incepem cu inceputul. BitTorrent este un protocl conceput pentru a transfera fisiere pe Interenet. Caracteristica acestui protocol este utilizarea principiului P2P (peer-to-peer). Datorita acestui principiu datele pot fi transferate nu doar de la sursa catre destinatar, dar si de la un destinatar catre altul. Astfel, se reduce semnificativ sarcina pe sursa de date, iar datele pot fi transmise mult mai repede pentru toata lumea.

Distributia fisierului prin BitTorrent este fragmentata. Odata ce destinatarul a descarcat o parte din fisier, poate descarca urmatoarea parte a fisierului, in acelasi timp trimite partile descarcate a fisierului catre alti doritori. In acelasi mod functioneaza tot restul retelei. Acest lucru permite trimiterea aceluiasi fisier catre mai multi utiizatori cu o viteza foarte mare

Torrent Tracker

Torrent Tracker sau BitTorrent Tracker este un server special, care coordoneaza activitatea tuturor participantilor la protocolul BitTorrent de file-sharing. Cu ajutorul Torrent Tracker participantii impart partile fisierului, pe care le-au descarcat. In acelasi timp, Torrent Tracker nu stocheaza fisiere si nu participa la schimbul de fisiere.

De asemenea, Torrent Tracker catalogeaza fisiere torrent, care sunt necesari pentru a incepe descarcarea. Unul dintre cele mai populare torrent trackere pentru utilizatorii de limba romana este filelist.ro.

Fisier Torrent

Fisier Torrent este un fisier cu extensia .torrent. Acesta contine informatii despre fisier, care se distribuie cu ajutorul protocolului BitTorrent. Pentru a descarca un anumit fisier este nevoie de Fisier Torrent coresunzator. Cu alte cuvinte, Fisier Torrent are rolul de link catre fisierul real, care va fi descarcat.

Torrent Client

Torrent Client este un program, care este proiectat pentru a descarca fisiere folosing protocolul BitTorrent. Unul dintre cele mai populare Torrent Clienti este programul µTorrent.

Ce este torrent?

Torrent Client indeplineste cateva functii de baza: face schimb de informatii cu Torrent Tracker, descarca fisierul si trimite partile a fisierului catre alti Torrent Trackeri (alti utilizatori care descarca acelasi fisier).

Ce este torrent?
4.6 (92.5%) 16 votes

De ce sa te abonezi?

Abonare la articole noi, uneori interesante si utile, a site-ului DeviceBox.ro.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here