Cum alegem cel mai bun router wireless, recomandari si sfaturi

Nu stiu cum este la voi, dar pentru mine alegera oricarui dispozitiv, inclusiv router, este o perioada lunga de timp pentru cautarea modelului potrivit, zeci de comentarii citite si, nehotararea: „sa iau asta, sau alalalt”. Eu, mai mult de o luna lucrez cu un mouse vechi, cu fir, doar pentru ca nu pot sa-mi aleg unul nou. Si asta in ciuda faptului ca stiu ce imi trebuie, care sunt cerintele tehnice, etc.

In acest articol vom incerca sa analizam alegerea routerului Wi-Fi pentru casa sau apartament. Este acea categorie, in care pot da unele sfaturi si chiar sugera modele concrete. Ceea ce priveste sfaturi pentru cumpararea unui model concret, nu-mi place sa dau astfel de sfaturi. Chiar si pentru faptul, ca n-am fost la voi acasa, nu stiu pentru ce scopuri alegiti routerul, ce fel de internet aveti, cate si ce fel de dispozitive veti conecta la internet, si cel mai important, care este bugetul vostru.

Cum alegem cel mai bun router wireless, recomandari si sfaturi

Si daca totusi vreti o recomandare concreta, la sfarsitul articolului voi mentiona cateva routere, pe care as recomanda pentru cumparare. Vom analiza routere pentru o casa privata sau apartament. De fapt, cred ca putem include si un birou mic.

[tds_council]Si deodata un sfat. Daca ai un buget nelimitat si iti permiti, cumpara unul dintre cele mai scumpe routere, care poate fi gasit in magazine, de exemplu in magazinul Emag. Cumpara cel, care iti va placea vizual. Acesta va costa aproximativ 200 € (cu exceptia routerelor Apple). Acesta cu siguranta va functiona stabil, si va avea tot ce ai nevoie.[/tds_council]

Pentru inceput sa analizam aspecte tehnice, la ce trebuie sa fim atenti alegand routerul. Pentru ce scopuri se va potrivi unul sau altul. Apoi, voi scrie parerea mea despre, ce router Wi-Fi poate fi cumparat in anul 2017. Si la sfarsit, voi sugera cateva modele concrete, care se vor potrivi pentru un apartament (o casa privata).

Alegerea routerului: aspecte tehnice
In primul rand, trebuie sa intelegem, care este routerul potrivit pentru scopurile noastre. Ceea ce priveste caracteristicile tehnice: tipul porturilor WAN, numarul porturilor LAN si viteza lor, frecventa retelei Wi-Fi si viteza sa, disponibilitatea conectorilor USB, si diferite functii suplimentare.

In mare parte ar trebui sa intelegi in ce scopuri vei folosi routerul. Este clar, ca il cumperi pentru conectarea dispozitivelor mobile la Internet prin reteaua Wi-Fi, si eventual, prin cablu de retea.

[tds_council]Sfat. Daca ai un calculator desktop (fara Wi-Fi), si vrei sa-l conectezi la reteaua fara fir fara a folosi cabluri dupa instalarea routerului, poti cumpara un adaptor Wi-Fi special.[/tds_council]

Alegand routerul pentru casa, orienteza-te pe suprafata, pe care vrei sa o acoperi cu semnalul retelei Wi-Fi, numarul de dispozitive, care vor fi conectate la router, si sarcinile, pe care le vei efectua pe aceste dispozitive (accesarea site-urilor, descarcarea fisierelor, video online, jocuri online, etc).

Aici totul este destul de simplu: routerul poate sa nu acopere cu semnal toate camerele casei tale. De exemplu, din cauza transmitatorului slab, sau antenei (si numarul lor). Iar daca vei cumpara un router ieftin, acesta pur si simplu nu va putea functiona stabil conectand un numar mare de dispozitive. Sau, vizionand un film online la o calitate inalta. Vor fi intreruperi, reporniri, etc. Ca o regula, cu cat este mai scump routerul, cu atat mai multe sarcini poate suporta.

Alegem routerul pentru furnizor (port WAN)

Acorda atentia la tipul portului WAN. Este metoda de conectare routerului la furnizorul de internet. In caracteristici este specificata aceasta informatie. Aici, totul depinde de internetul pe care il ai.

  • Ethernet – tipul cel mai popular al conexiunii. Este un conector de retea obisnuit RJ-45. Practic orice router Wi-Fi, care exista pe piata, este echipat cu port WAN Ethernet. Vezi si: Ce inseamna WAN? Care este diferenta dintre WAN si LAN?
  • Modem ADSL cu Wi-Fi – de fapt, este un router obisnuit, doar ca in loc de port WAN, are conector RJ-11, pentru conectarea cablului pentru telefon. Daca ai un modem ADSL, vei avea nevoie de un router, cu port Ethernet obisnuit (si sa-l conectezi la modem).
  • 3G/4G Wi-Fi router – daca ai internet prin modem USB, si vrei sa setezi distibutia internetului prin Wi-Fi, vei avea nevoie de un router special cu suport 3G/4G. De obicei, in caracteristicile acestor routere este scris: port WAN – USB 3G.

Exista routere, care pot fi numite universale. Acestea pot fi echipate cu port Ethernet si port USB, desi prezenta portului USB nu inseamna ca are suport pentru modemuri 3G, trebuie sa vezi caracteristicile.

Protocoale suportate: este vorba despre protocoale pentru conectarea la furnizorul de internet: L2TP, PPPoE, PPTP. Routere moderne n-ar trebui sa aiba probleme cu asta.

Reteaua Wi-Fi: frecventa, viteza, raza de acoperire

Frecventa de functionare retelei Wi-Fi (5 GHz si 2.4 GHz) – in momentul scrieii acestui articol (ianuarie 2017), majoritatea routerelor (cele ieftine), care exista in vanzare, dispun de o banda de 2.4 GHz, care deja este aglomerata. Dar, pe piata apar modele, care suporta functionarea benzii la o frecventa de 5 GHz. Este o tehnologie noua, si chiar routerul cu banda de 5 GHz, eu recomand pentru achizitionare in anul 2017. Pe piata deja putem gasi routere wireless Dual Band la preturi accesibile (transferul simultan in benzile de 2,4 GHz si 5 GHz).

Viteza Wi-Fi – cele mai ieftine au o rata de transfer de pana la 150 Mbit/s. Nu recomand aceste modele. Mai bine sa mai adaugi 20-30 de Lei, si sa cumperi modelul, care are o rata de transfer de pana la 300 Mbit/s.

Ceea ce priveste standardele retelei fara fir, neaparat trebuie sa aiba suport pentru 802.11n. Iar daca alegi un router din categoria de pret medie sau mare, recomand modelul cu standar nou si de mare viteza 802.11ac.

Viteza depinde de mai multi factori: numarul de dispozitive conectate, puterea routerului, furnizorul , etc.

Raza de acoperire retelei Wi-Fi – cei ce cauta un router pentru cumparare, de obicei pun intrebarea: „cum aleg router cu acoperirea retelei Wi-Fi cat ma mare”. O intrebare buna, care nu are un raspuns atat de simplu. Deoarece, raza de acoperire depinde de peretii (numarul lor si materialele), locul de plasare din casa, interferentele din mediul wireless si, bineinteles, puterea routerului. Peretele din beton, care contine metal, influenteaza trecerea semnalului.

Daca ai o casa mare, sa zicem de cateva etaje, cel mai probabil acoperirea routerului nu va fi suficienta, chiar si celui mai scump. In acest caz optiunea cea mai buna este instalarea unui Punct de acces (se conecteaza la routerul wireless si extinde puterea semnalului in zone greu accesibile pentru a oferi acoperire Wi-Fi in intrega casa sau birou).

Din ceea ce am observat, raza de acoperire nu depinde de pretul routerului. Capacitatea maxima a routerului este limitata de catre producator (in conformitate cu legile tarii in care acestea sunt furnizate).

Disponibilitatea porturilor: LAN si USB

Cel putin, 1 port LAN va fi. De obicei, routerul este echpat cu 4 porturi LAN. Uneori mai mult. Portul LAN este necesar pentru conectarea dispozitivelor la Internet prin cablul de retea (PC, televizor, consola de jocuri, etc).

Ceea ce priveste portul USB, modele ieftine nu sunt echpate. Recomand achizitionarea routerului cu cel putin un port USB. Acesta este necesar pentru conectarea dispozitivelor USB, imprimanta, sau USB 3G modem (daca are suport pentru modemuri). Conectand stick-ul USB sau HDD extern la router, putem, de exemplu, rula un server DLNA. Iar conectand imprimanta, putem configura serverul de imprimare.

Puterea si performanta routerului

Echiparea hardware de asemenea este foarte importanta. Cu cat mai puternic este procesorul, si mai multa memorie RAM, cu atat mai stabil va lucra. Vom putea conecta mai multe dispozitive, va rezista fara probleme la descarcarea torrentelor, jocurilor online, rularea serverului DLNA, etc. Si cel mai important, nu va avea caderi de viteza, ping-uri, pierderi de pachete.

Nu cred ca trebuie sa studiezi toata echiparea hardware. Aici totul este foarte simplu, cu cat mai scump este routerul, cu atat este mai puternic. Daca vei cumpara un router ieftin, vei conecta la el cateva dispozitive, vei porni descarcarea torrentului, jocul online, si vei porni un film online, cel mai probabil routerul se va bloca. Sau, va scadea puternic viteza. Si va functiona doar dupa o repornire. Este ceva normal pentru categoria sa de pret.

Chiar din acest motiv nu recomand routere ieftine. Deoarece, vei conecta la el toate calculatoarele tale, tablete, telefoane, televizoare, si toate vor suferi din cauza routerului slab, care tot timpul va taia viteaza, si pur si simplu „va cadea” din cauza supraincarcarii. Acest lucru aduce o multime de neplaceri, si cel mai probabil, in viitorul apropiat te vei gandi la achizitia unui router nou, mult mai puternic si bineinteles mai scump.

Pret si producator

In ziua de astazi cel mai ieftin router poate fi achizitionat pentru aproximativ 60 de Lei. Poti cumpara aceste routere doar in cazul in care nu ai nevoie de performanta si viteza mare.

Mai bine sa ei routerul care costa de la 100 de Lei in sus. Aceste dispozitive se vor potrivi pentru utilizarea casnica, si fara fanatism. Aici ar trebui sa intelegem, ca primim exact atat, cat platim. Si totul depinde de sarcinile, pe care le indeplineste routerul in cazul nostru concret.

Ceea ce priveste producatorul, cele mai populare sunt TP-LINK, ASUS, D-LINK, ZyXEL, Linksys, Tenda, Netis. Daca este curios, acum am ASUS. Imi plac si routerele de la TP-LINK, pe care de asemenea le folosesc si recomand altora. Ai mei au Tp-link TL-WR841N, este un router ieftin si nu creeaza probleme.

Nu cred ca producatorul este atat de important. Vezi caracteristicile, pretul, si in cele din urma aspectul. Am avut de-a face cu diferite routere, si nu pot spune ca unul este bun, iar altul rau. Fiecare producator are unele caracteristici placute si neplacute (panoul de control, accesorii, instructiuni, ambalarea, procesul de configurare, etc).

Pe internet am vazut si intrebari, de genul: „care este mai bun, ASUS sau TP-LINK”. Poti argumenta la nesfarsit, care este mai bun si care este mai rau. Mult mai corect este sa analizezi modele concrete care sunt apropiate in pret.

Ce router sa aleg in anul 2017

In 2017 recomand router Dual Band (care suporta Wi-Fi 5 GHz, si 802.11ac). Si sa aiba cel putin un port USB, chiar daca acum nu ai nevoie de el.

Aceste doua puncte: suport Wi-Fi pe o frecventa de 5 GHz si prezenta portului USB, fac dintr-un simplu router unul modern. Cel mai probabil si in anul 2018 va fi actual, si nu va trebui sa-l schimbi.

Router modern si ieftin

Recomand routerul TP-LINK Archer C20i, sau TP-LINK Archer C20. Nu este cel mai ieftin model, dar este Dual Band (Wi-Fi 5 GHz), echipat cu un port USB, si arata foarte bine.

Fara probleme poti viziona filme online, descarca de pe torrente si juca jocuri online. Daca ne uitam la alti producatori, un model similar este Asus RT-AC51U.

Cel mai ieftin router pentru un apartament mic

Daca bugetul nu iti permite, ai o casa mica, si cateva dispozitive, putem lua in considerare urmatoarele optiuni:

Netis WF2419 – un router obisnuit si ieftin, care se va potrivi pentru conectarea unui numar mic de dispozitive la internet.

Tenda F3 – un alt router pentru buget redus.

Si ultimul router – TP-LINK TL-WR740N. Este un model foarte popular printre routere pentru buget redus.

Cel mai bun router pentru utilizarea casnica

De asemenea, cu conditia ca ai buget limitat.

Asus RT-N12E – recomand pentru cumparare. Cred ca pentru o casa acest model va fi suficient daca nu intentionezi sa descarci fisiere de dimensiuni mari, sa rulezi simultan jocuri online pe mai multe calculatoare, sau se vizionezi video online la o calitate inalta. Toate acestea se aplica nu doar pentru Asus, dar si pentru routerele despre care voi scrie mai jos. Probabil, totul va functiona, dar intrebarea este, cat de stabil.

TP-LINK TL-WR842N si TP-LINK TL-WR841N – aceste modele vor fi suficiente pentru un apartament cu doua sau trei camere (Aceste modele sunt verificate de mine).

D-link DIR-615 – un router foarte bun pentru o locuinta mica. In ziua de astazi are o carcasa noua, destul de interesanta.

Si ultimul model pe care vreau sa-l recomand, este Linksys E1200.

Destul de des sunt lansate modele noi, si nici eu nu cunosc toate modelele, care pot fi analizate pentru cumparare. Vezi modelele care te intereseaza, citeste comentariile, orienteaza-te dupa pret si cumpara acel model, care iti place cel mai mult.

N-am analizat modele scumpe. Cred ca nu este cazul. Daca ai posibilitaea, cumpara. Acestea cu siguranta vor face fata sarcinilor. Mai ales daca ai un televizor cu Smart TV, care are nevoie de o conexiune stabila.

Rezumat

Important sa intelegi, ca nimeni nu va putea sa-ti aleaga routerul cel mai potrivit. Cel putin pana ce nu va primi informatii necesare despre locuinta, in care va fi instalat (suprafata, peretii), despre dispozitive, care vor fi conectate la internet, si sarcinicle, care vor efectua aceste dispozitive.

Rezumand, voi spune inca o data, mai bine sa nu faci economii. Cumpara cel mai scump router, cat iti permite bugetul. Si de preferat sa cumperi router Dual Band, cu cel putin un port USB.

Acest subiect si altele poti fi discutate si pe pagina noastra de Facebook.
Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.