Temperatura procesorului

Temperatura procesorului este cel mai important parametru pentru functionarea normala a calculatorului. Supraincalzirea procesorului poate duce la performante slabe si erori.

Temperatura procesorului

Cum verific temperatura procesorului

Exista o multime de programe pentru a monitoriza temperatura procesorului. Cu toate acestea, unul dintre cele mai simple programe este HWMonitor. Cu acest program poti verifica nu doar temperatura procesorului, dar si alte componente.

Daca calculatorul lucreaza stabil, monitorizarea temperaturii nu este necesara in mod constant. Ca o masura de precautie, o verificare la cateva luni va fi suficienta.

Temperatura normala procesorului este 50 de grade in regim normal si 70 de grade cand calculatorul lucreaza la capacitati maxime. Daca aceste valori sunt mai mari, inseamna ca ai probleme cu sistemul de racire.

Supraincalzirea procesorului

  • Repornirea calculatorului. Supraincalzirea procesorului poate duce la repornirea calculatorului. Astfel, daca calculatorul tau reporneste fara nici un motiv, va trebui sa verifici temperatura procesorului, poate chiar supraincalzirea este problema.
  •  Zgomot puternic. Un alt semn este zgomot puternic. Multe calculatoare pot regla viteza ventilatorului (cooler) in functie de temperatura procesorului, iar acest lucru, la randul sau, duce la zgomot puternic.
  • Performanta calculatorului scazuta. De asemenea, ca urmare a supraincalzirei procesorului calculatorul va functiona mai lent. Acest semn este mai putin vizitil.

Daca ai observat unul din aceste semne, va trebui sa verifici temperatura procesorului, ca sa te asiguri ca calculatorul tau functioneaza corect.

De ce creste temperatura procesorului

  • Praf. Calculatorul este plin cu praf si sistemul de racire nu poate functiona eficient. Este problema cea mai comuna. Pentru a elimina praful va trebui sa cureti calculatorul de praf. Daca ai calculator desktop, il poti curata singur. Pentru a curata va trebui sa deschizi capacul lateral si sa indepartezi praful cu o pensula fina sau flux de aer puternic. In cazul in care ai laptop, va trebui sa apelezi la un centru de service.
  • Sistemul de racire defect. Daca ai curatat calculatorul de praf, dar temperatura procesorului inca este prea mare, s-ar putea ca sistemul de racire sa fie defect. In acest caz va trebui sa apelezi la un specialist.
  • Virusi. Daca calculatorul tau este infectat cu virusi, acestea pot provoca incarcarea suplimentara a sistemului. Acest lucru poate duce la faptul, ca char daca calculatorul este inacitv, temperatura procesorului va fi destul de mare. Pentru a rezolva aceasta problema va trebui sa instalezi un antivirus (il poti descarca de pe site-ul Antivirus Free) sau sa reinstalezi sistemul de operare.
4.5/5 - (6 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comments: 2
  1. Stefan

    Un articol foarte bun si util in acelasi timp.

  2. simon sociu

    multumesc Stefan , Domnul sa te binecuvanteze !

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.