Cel mai bun antivirus gratuit 2019

In acest articol – TOP celor mai buni antivirusi gratuiti anului 2019 pentru cei, care prefera sa nu cheltuie bani pentru protejarea Windows, dar si in acelasi timp sa-i ofere un nivel decent de protectie.

Acet top nu se bazeaza pe preferintele mele (eu folosesc Windows Defender), ci doar pe rezultatele testelor efectuate de laboratoare independente precum AV-test.org, av-comparatives.org, Virus Bulletin (virusbulletin.com). In acelasi timp, am incercat sa tin cont de rezultatele celor mai recente trei versiuni a sistemului de operare de la Microsoft – Windows 10, 8 (8.1) si Windows 7 si sa aleg acele solutii, care sunt la fel de eficiente pentru toate aceste sisteme.

Nota: deoarece in randul cititorilor pot fi utilizatori incepatori, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca in niciun caz nu trebuie sa instalezi doua sau mai multe programe antivirus pe calculator – acest lucru poate duce la probleme cu functionarea Windows. Acest lucru nu se aplica la antivirusul integrat «Windows Defender» in Windows 10 si 8, precum si la unele utilitare pentru eliminarea programelor periculoase sau nedorite (care nu sunt antivirusi), care vor fi mentionate la sfarsitul articolului.

Cel mai bun antivirus gratuit

Majoritatea companiilor, care produc produse antivirus, ofera pentru teste independente produsele sale comerciale sau solutii complexe. Cu toate acestea, exista dezvoltatori, pentru care sunt testate si au rezultate bune chiar antivirusii gratuiti – Avast, Panda, Tencent, Adaware, Comodo, AVG si Microsoft (pentru unii mentionati o parte din laboratoare efectueaza teste cu versiunile comerciale, o parte – cu gratuite).

Mai jos – rezultatul ultimelor teste programelor antivirus anului 2019 pe av-test.org pe calculatoare cu Windows 10. In Windows 7 imaginea este aproximativ aceeasi. Lista contine nu doar antivirusi gratuiti.

Rezultatele testelor av-test.org 2019

Prima coloana din tabel indica numarul de amenintari detectate de antivirus, a doua – impactul asupra performantei sistemului (mai putine cercuri – mai rau), ultimul – usurinta de utilizare pentru utilizator (nota cea mai controversata). Tabelul este de la av-test.org, desi rezultatele si la av-comparatives si la VB100 sunt apropiate, de exemplu, ultimul test AV-Comparatives arata astfel:

Rezultatele utlimului test Av-Comaparatives

Windows Defender 10 si 8.1, Microsoft Security Essentials pentru Windows 7

Antivirusul incorporat Windows 10, 8 si 8.1 – «Windows Defender» de la inceput a fost o solutie destul de buna, desi timp de cativa ani in teste avea rezultate medii, si chiar Microsoft recomanda utilizarea unui antivirus de la parti terte.

Cu toate acestea, in ultimii doi ani Windows Defender are rezultate Real-Word Test similare cu produsele antivirus renumiti, iar versiunea pentru Windows 10 in mod constant se imbunatateste si primeste functii noi: urmatoarea actualizare ar trebui sa aduca posibilitatea de a rula programe periculoase in mediu izolat.

Windows Defender Windows 10

Daca pe calculatorul sau laptopul tau este instalat Windows 10, nu dezactivezi actualizarile de sistem si nu stii, daca ai nevoie de un antivirus suplimentar, pentru ziua de astazi raspunsul va fi: probabil nu ai nevoie, Windows Defender si alte functii de protectie a sistemului de operare (de exemplu, SmartScreen) fac o treaba destul de buna.

Cu toate ca aici pot mentiona 3 puncte:

 1. Utilizatorii de multe ori nu iau in serios avertismentele despre pericolele sistemului si ignora avertismentele instrumentelor de securitate Windows.
 2. Windows Defender «nu se impaca» cu jocurile si programele piratate si deseori fara stirea utilizatorului elimina fisiere modificate, si ca rezultat acestea nu pornesc.
 3. Potrivit testelor independente, Windows Defender este bun in tot, cu exceptia numarului alarmelor false, probabil se datoreaza punctului 2.

Windows defender Windows 7

Unele puncte, care vorbesc in favoarea faptului, ca protectia in Windows Defender este suficienta, si nu ai nevoie de antivirus de la parti terte:

 1. Nu dezactivezi UAC (controlul contului de utilizator) in Windows, si poate chiar nu lucrezi sub contul de Administrator. Si intelegi, de ce uneori controlul contului de utilizator iti cere sa confirmi actiunile si de ce confirmarea este periculoasa.
 2. Activezi afisarea exensiilor de fisiere in sistem si poti usor distinge fisierul imagine de fisierul executabil cu pictograma fisierului imagine de pe calculator, stick USB, intr-un email.
 3. Verifici fisiere descarcate in Hybrid Analysis, iar daca este impachetat in RAR, il despachetezi si verifici mai detaliat.
 4. Nu descarci programe si jocuri piratate, mai ales cele, in care instructiunile de instalare incep cu «dezactiveaza antivirusul». Si nu-l dezactivezi.
 5. Poti completa aceasta lista cu alte puncte.

Avast Free Antivirus

Pana in anul 2016 pe primele locuri printre antivirusii gratuiti a fost Panda. In 2017, 2018 si 2019 – Avast. Pentru teste compania ofera chiar Avast Free Antivirus, si nu pachete de protectie comerciale.

Daca analizam rezultatele in diferite teste, Avast Free Antivirus ofera rating apropiat de antivirusii comerciali in Windows 10, 8 si Windows 7, are impact minim asupra sistemului si este usor de utilizat (aici este un subiect controversat: dezavantajul negativ in Avast Free Antivirus este propunerea enervanta de a trece la versiunea comerciala).

Instrumente de protectie in Avast Free Antivirus 2019

Utilizarea Avast Free Antivirus n-ar trebui sa creeze dificultati pentru utilizatorii incepatori. Interfata este in limba romana, regulat apar functii noi, similare cu cele ce pot fi gasite in versiunile comerciale.

Dintre caracteristicile suplimentare a programului:

 • Crearea discului de salvare pentru bootarea de pe el si verificarea calculatorului de virusi.
 • Scanarea extensiilor de browser – motivul cel mai frecvent ca in browser apar anunturi si ferestre de tip pop-up.
 • Mijloace de optimizare si curatare a sistemului, actualizarea programelor si driverelor.

Utilitare in antivirusul gratuit Avast

Mai multe informatii despre Avast Free Antivirus: https://devicebox.ro/soft/avast-free-antivirus.html

Panda Free Antivirus (Panda Dome)

Dupa disparitia din topuri antivirusului chinez 360 Total Security, cel mai bun (pentru ziua de astazi – probabil al doilea loc dupa Avast) printre antivirusii gratuiti pentru segmentul utilizatorilor casnici este Panda Free Antivirus (acum – Panda Dome Free), afisand in anul 2019 rezultate apropiate de 100% in teste sintetice si real-word pe sisteme Windows 7, 8 si Windows 10, efectuate prin diferite metode.

Parametrul, prin care Panda este mai slab in comparatie cu antivirusii comerciali – impact asupra sistemului, doar ca «mai slab» nu inseamna «incetineste calculatorul» – diferenta este nesemnificativa.

Panda Dome 2019

Ca si majoritatea produselor de securitate, Panda Free Antivirus are interfata intuitiva, functii standard de protectie in timp real si verificarea calculatorului sau fisierelor la cerere.

Printre caracteristici suplimentare:

 • Protectia unitatilor USB, inclusiv «vaccinarea» automata stick-urilor conectate si hard disk-urilor externi (previne infectarea cu anumiti tipuri de virusi la conectarea unitatilor la alte calculatoare, functia se activeaza in setari).
 • Vizualizarea informatiilor despre procese pornite in Windows cu informatii despre securitatea acestora.
 • Detectarea programelor potential nedorite (PUP), care nu sunt virusi.

Cu alte cuvinte – un antivirus gratuit, care functioneaza pe principiul «instaleaza si uita», iar rezultatele obtinute in teste spun in favoarea unei alegeri bune.

Panda Free Antivirus poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.pandasecurity.com/usa/homeusers/solutions/free-antivirus/

Comodo Internet Security Premium

In testele de securitate este testat Comodo Internet Security Premium – chiar versiunea gratuita a produsului (versiunea comerciala cu suport tehnic se numeste Pro). Comodo Internet Security – o suita de securitate puternica, care pe langa protectia impotriva virusilor contine unul dintre cei mai buni firewall-uri disponibili gratuit.

Antivirus Comodo Internet Security Premium

Printre altele, antivirusul poate detecta si elimina programe periculoase si potential nedorite (multi antivirusi nu reactioneaza la ele), are o funcionalitate extinsa (de exemplu, «sandbox» incorporat), compatibil cu sisteme de operare incepand cu Windows XP si terminand cu Windows 10, nu are cerinte hardware mari si are mai multe teme, pe screenshotul de mai jos – antivirusul cu tema modificata.

Sarcini in Comodo Internet Security

Comodo Internet Security poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php

Tencent PC Manager

Dupa ce antivirusul chinez 360 Total Security a fost exclus din teste (produsul se comporta altfel in timpul testelor, decat in timpul real), locul sau printre antivirusii gratuiti a fost ocupat de alt produs din China – Tencent PC Manager.

Antivirus Tencent PC Manager

Acesta de asemenea are performanta ridicata, protectie excelenta si detectarea virusilor, programelor periculoase si altor elemente potential nedorite, utilizeaza BitDefender pe langa propriul «motor», dar, spre deosebire de 360TX nu contine o multime de setari suplimentare (de multe ori inutile) pentru optimizarea si configurarea functionarii Windows.

Un dezavantaj posibil pentru utilizatorul roman – doar interfata in limba engleza. Tencent PC Manager poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial https://www.pcmgr-global.com/

AVG Antivirus Free

AVG Antivirus Free – inca un antivirus gratuit, care are rezultate bune in teste independente: unele laboratoare testeaza versiunea comerciala (AV-Test, Virus Bulletin), altele – versiunea gratuita (AV-Comparatives), si in toate cazurile rezultatele sunt bune.

AVG Antivirus Free 2019

Versiunea gratuita nu are unele functii, dar tot ce este esential, si anume protectia impotriva virusilor, fisierelor si programelor periculoase, descarcarilor de pe Internet, este prezent si functioneaza foarte bine.

Mai multe informatii despre AVG AntiVirus Free in articolul AVG AntiVirus FREE 2019 – Antivirus gratuit

Adaware Antivirus Free

Adaware Antivirus Free (Ad-Aware Free Antivirus) este testat in Virus Bulletin si arerezultate bune, obtinand premium VB100.

Antivirus gratuit Adaware

Versiunea gratuita nu contine firewall, posibilitatea de a contacta asistenta tehnica si unele functii mai putin importante, in rest – este un antivirus complet (si se testeaza chiar versiunea gratuita).

Acest produs mi-a amintit de versiunea anterioara Avast. Adaware Antivirus Free poate fi descarcat de pe sitei-ul oficial https://www.adaware.com/antivirus

Antivirus gratuit, care nu participa in teste, dar este bun

Programele antivirus mentionate mai jos nu participa in teste, cu toate acestea, in locul lor pe primele locuri sunt pozitionati antivirusi comerciali de la aceleasi companii.

Putem presupune, ca versiunile gratuite celor mai buni antivirusi comerciali utilizeaza aceleasi algoritmi pentru detectarea si eliminarea virusilor in Windows si difera doar prin lipsa unor module suplimentare (firewall, protectia platilor, protectia browserului). Astfel, cred ca ar fi bine sa mentionam versiunile antivirusilor gratuiti a celor mai buni antivirusi comerciali.

Kaspersky Free

Antivirus gratuit de la Kaspersky Lab – Kaspersky Free. Produsul ofera protectie de baza si nu include module suplimentare de protectie de la Kaspersky Internet Security 2019.

Antivirus gratuit Kaskpersky

In ultimii doi ani varianta comerciala antivirusului Kaspersky in toate testele ocupa unul din primele locuri, concurand cu Bitdefender. Cele mai recente teste av-test.org efectuate pe Windows 10 de asemenea arata note maxime in detectare, performanta si usurinta de utilizare.

Setari antivirusului gratuit Kaspersky

Review-urile despre versiunea gratuita Kaspersky de regula sunt pozitive si putem presupune ca ar trebui sa aiba rezultate bune pentru prevenirea infectarii calculatorului si eliminarea virusilor.

Mai multe informatii pot fi gaiste pe pagiuna oficiala https://www.kaspersky.ro/free-antivirus

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free este o versiune gratuita a liderului din ultimii ani in diferite teste – Bitdefender Internet Security. Avantajul sau principal este «tacerea» cu o eficieta ridicata a functionarii.

Antivirus gratuit Bitdefender Free

Chiar daca are o interfata simpla, aproape lipsesc setarile si unile optiuni suplimentare, eu personal consider acest antivirus una dintre cele mai bune solutii gratuite, care, pe langa nivelul decent de protectie a utilizatorului, nu incetineste performanta calculatorului. Adica, daca vorbim despre recomandarile mele personale pentru utilizatorii experimentati – eu recomand aceasta optiune (l-am folosit in trecut pe laptop, acum il folosesc pe PC).

Mai multe informatii: Antivirus gratuit Bitdefender Free pentru Windows 10

Avira Free Security Suite 2019 si Avira Free Antivirus

Daca anterior a fost disponibil doar produsul gratuit Avira Free Antivirus, acum pe langa acesta a aparut Avira Free Security Suite, care contine pe langa antivirus (adica, Avira Free Antivirus 2019 este inclus) si un set de utilitare suplimentare.

Avira Free Security Suite

 • Phantom VPN – utilitar pentru conexiuni securizate VPN (disponibil gratuit 500 MB pe luna).
 • SafeSearch Plus, Password Manager si Browser Safety – extensii pentru browser. Verifica rezultatele cautarilor, stocarea parolelor si site-ul web respectiv.
 • Avira Free System Speedup – instrument pentru curatarea si optimizarea calculatorului (include functii utile, cum ar fi gasirea fisierelor dublicate, stergerea definitiva si altele).
 • Software Updater – instrument pentru actualizarea automata a programelor de pe calculator.

Sa ne oprim asupra antivirusului Avira Free Antivirus (care este inclus in Security Suite).

Antivirusul gratuit Avira – este rapid, reprezinta o versiune limitata in functii a Avira Antivirus Pro, care de asemenea are note mari in ceea ce priveste protejarea Windows impotriva virusilor si altor amenintari.

Printre functii incluse in Avira Free Antivirus – protectia in timp real, crearea discului bootabil pentru verificarea de virusi Avira Rescue CD. Caracteristicile suplimentare includ verificarea integritatii fisierelor de sistem, gestionarea firewall-ului Windows (activare si dezactivare) in interfata Avira.

Avira Free Antivirus 2019

Antivirusul este compatibil cu Windows 10. Pentru descarcare este disponibil pe site-ul oficial https://www.avira.com/

Informatii suplimentare

Ultimul timp una din problemele principale a utilizatorilor Windows a devenit modificarea paginilor in browser, ferestre publicitare de tip pop-up (vezi: In browser apar reclame – cum scap de ele) – adica diferite tipuri de programe periculoase si AdWare. Si chiar foarte des, utilizatorii, care se confrunta cu astfel de probleme, au un antivirus bun instalat pe calculator.

Chiar daca in produsele antivirus au inceput sa implementeze functii concepute pentru a lupta cu astfel de programe, extensii si nu doar, cu aceste sarcini cel mai bine lupta programe speciale, cum ar fi AdwCleaner si Malwarebytes Anti-Malware. Acestea nu intra in conflict cu antivirusii si permit eliminarea lucrurilor nedorite, pe care antivirusul «nu le vede».

Recomanda prietenilor!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

Multumesc ca ai citit acest articol.
Daca vrei, poti sustine acest blog cumparand de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.