Cel mai bun antivirus gratuit

In review-urile anterioare cu evaluarea celor mai buni antivirusi am vorbit despre produse comerciale, precum si cele gratuite, care au avut rezultate bune in testele laboratoarelor independente. In acest articol – cel mai bun antivirus gratuit in anul 2020 pentru cei, care nu vor sa cheltuie bani pentru a proteja Windows, dar si in acelasi timp sa ofere un nivel decent de protectie, in plus, in acest an au avut loc cateva schimbari interesante.

La fel ca in listele anterioare publicate a programelor antivirus, aceasta evaluare nu se bazeaza pe preferintele mele subiective (eu folosesc Windowd Defender), ci doar pe rezultatele testelor efectuate de laboratoare precum AV-test.org, av-comparatives.org, Virus Bulletin (virusbulletin.com), care sunt recunoscute ca obiective de catre majoritatea participantilor pietei antivirus. In acelasi timp, am incercat sa iau in considerare rezultatele ultimelor trei versiuni a sistemului de operare de la Microsoft – Windows 10, 8.1 si Windows 7 si evidentiez acele solutii, care intr-o egala masura sunt eficiente pentru toate aceste sisteme.

Nota: deoarece in randul cititorilor pot fi utilizatori incepatori, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca in niciun caz nu trebuie sa instalezi doua sau mai multe programe antivirus pe calculator – acest lucru poate duce la probleme cu functionarea Windows. Acest lucru nu se aplica la antivirusul integrat «Windows Defender» in Windows 10 si 8, precum si la unele utilitare pentru eliminarea programelor periculoase sau nedorite (care nu sunt antivirusi), care vor fi mentionate la sfarsitul articolului.

Cel mai bun antivirus gratuit

Majoritatea companiilor, care produc produse antivirus, ofera pentru teste independente produsele sale comerciale sau solutii complexe. Cu toate acestea, exista dezvoltatori, pentru care sunt testate si au rezultate bune chiar antivirusii gratuiti – Avast, Panda, Tencent, Adaware, Comodo, AVG si Microsoft (pentru unii mentionati o parte din laboratoare efectueaza teste cu versiunile comerciale, o parte – cu gratuite).

Mai jos – rezultatul ultimelor teste programelor antivirus anului 2020 pe av-test.org pe calculatoare cu Windows 10. In Windows 7 imaginea este aproximativ aceeasi. Lista contine nu doar antivirusi gratuiti.Rezultatele testului AV-Test pe 2020

Prima coloana din tabel indica numarul de amenintari detectate de antivirus, a doua – impactul asupra performantei sistemului (mai putine cercuri – mai rau), ultimul – usurinta de utilizare pentru utilizator (nota cea mai controversata).Testul antivirusilor AV-Comparatives 2020

Windows Defender 10 si 8.1

Antivirusul incorporat Windows 10, 8 si 8.1 – «Windows Defender» de la inceput a fost o solutie destul de buna, desi timp de cativa ani in teste avea rezultate medii, si chiar Microsoft recomanda utilizarea unui antivirus de la parti terte.Windows Defender 2020

Cu toate acestea, in ultimii 3 ani Windows Defender are rezultate bune in testele laboratoarelor independente, iar versiunea pentru Windows 10 este imbunatatit si obtine functii noi: de exemplu, nu cu mult timp in urma a aparut posibilitatea de a rula programe suspecte in sandbox.

Daca pe calculatorul sau laptopul tau este instalat Windows 10, nu dezactivezi actualizarile de sistem si nu stii, daca ai nevoie de un antivirus suplimentar, pentru ziua de astazi raspunsul va fi: probabil nu ai nevoie, Windows Defender si alte functii de protectie a sistemului de operare (de exemplu, SmartScreen) fac o treaba destul de buna.

Cu toate ca aici pot mentiona 2 puncte:

  1. Utilizatorii de multe ori nu iau in serios avertismente despre pericolele sistemului si ignora avertismentele instrumentelor de securitate Windows.
  2. Windows Defender «nu se impaca» cu jocurile si programele piratate si deseori fara stirea utilizatorului elimina fisiere modificate, si ca rezultat acestea nu pornesc.

Unele puncte, care vorbesc in favoarea faptului, ca protectia in Windows Defender este suficienta, si nu ai nevoie de antivirus de la parti terte:

  1. Nu dezactivezi UAC (controlul contului de utilizator) in Windows, si poate chiar nu lucrezi sub contul de Administrator. Si intelegi, de ce uneori controlul contului de utilizator iti cere sa confirmi actiunile si de ce confirmarea este periculoasa.
  2. Activezi afisarea exensiilor de fisiere in sistem si poti usor distinge fisierul imagine de fisierul executabil cu pictograma fisierului imagine de pe calculator, stick USB, intr-un email.
  3. Verifici fisiere descarcate in Hybrid Analysis, iar daca este impachetat in RAR, il despachetezi si verifici mai detaliat.
  4. Nu descarci programe si jocuri piratate, mai ales cele, in care instructiunile de instalare incep cu «dezactiveaza antivirusul». Si nu-l dezactivezi.
  5. Poti completa aceasta lista cu alte puncte.

Avast Free Antivirus

Pana in anul 2016 pe primele locuri printre antivirusii gratuiti a fost Panda. In 2017 – 2020 – Avast. Pentru teste compania ofera chiar Avast Free Antivirus, si nu pachete de protectie comerciale.

Daca analizam rezultatele in diferite teste, Avast Free Antivirus ofera rating apropiat de antivirusii comerciali in Windows 10, 8 si Windows 7, are impact minim asupra sistemului si este usor de utilizat (aici este un subiect controversat: dezavantajul negativ in Avast Free Antivirus este propunerea enervanta de a trece la versiunea comerciala).Functii de securitate in Avast Free Antivirus

Utilizarea Avast Free Antivirus n-ar trebui sa creeze dificultati pentru utilizatorii incepatori. Interfata este in limba romana, regulat apar functii noi, similare cu cele ce pot fi gasite in versiunile comerciale.

Dintre caracteristicile suplimentare a programului:

  • Crearea discului de salvare pentru bootarea de pe el si verificarea calculatorului de virusi.
  • Scanarea extensiilor de browser – motivul cel mai frecvent ca in browser apar anunturi si ferestre de tip pop-up.
  • Mijloace de optimizare si curatare a sistemului, actualizarea programelor si driverelor.Utilitare in antivirusul gratuit Avast

Mai multe informatii despre Avast Free Antivirus: https://devicebox.ro/soft/avast-free-antivirus.html

Tencent PC Manager

Antivirusul gratuit chinezesc Tencent PC Manager de asemenea in ultimii ani ocupa primele locuri in diferite teste Real-Word. Antivirusul in sine este foarte simplu si nu contine module suplimentare, cu exeptia celor, care au legatura directa cu functiile sale: scanare, carantina si exeptii.Antivirus Tencent PC Manager

Acesta de asemenea ofera performanta sporita, grad excelent de protectie si detectarea virusilor, programelor malware si altor amenintari potential nedorite, utilizeaza BitDefender pe langa propriul «motor». Singurul dezavantaj pentru utilizatorul roman – interfata doar in limba engleza. Tencent PC Manager poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial https://www.pcmgr-global.com/

Panda Free Antivirus (Panda Dome)

Panda Free Antivirus (acum — Panda Dome Free), nu afiseaza cele mai stabile rezultate in teste, care se schimba de la an la an si nu este testat in toate laboratoarele. Cu toate acestea, pentru anul 2020, testele de detectie a amenintarilor in acest antivirus afiseaza cifre apropiate de 100%.

Parametrul, prin care Panda este mai slab in comparatie cu antivirusii comerciali – impact asupra sistemului, doar ca «mai slab» nu inseamna «incetineste calculatorul» – diferenta este nesemnificativa.Antivirus Panda Dome

Ca si majoritatea produselor de securitate, Panda Free Antivirus are interfata intuitiva, functii standard de protectie in timp real si verificarea calculatorului sau fisierelor la cerere.

Printre caracteristici suplimentare:

  • Protectia unitatilor USB, inclusiv «vaccinarea» automata stick-urilor conectate si hard disk-urilor externi (previne infectarea cu anumiti tipuri de virusi la conectarea unitatilor la alte calculatoare, functia se activeaza in setari).
  • Vizualizarea informatiilor despre procese pornite in Windows cu informatii despre securitatea acestora.
  • Detectarea programelor potential nedorite (PUP), care nu sunt virusi.
    Cu alte cuvinte – un antivirus gratuit, care functioneaza pe principiul «instaleaza si uita», iar rezultatele obtinute in teste spun in favoarea unei alegeri bune.

Panda Free Antivirus poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.pandasecurity.com/usa/homeusers/solutions/free-antivirus/

Comodo Internet Security Premium

In testele de securitate este testat Comodo Internet Security Premium – chiar versiunea gratuita a produsului (versiunea comerciala cu suport tehnic se numeste Pro). Comodo Internet Security – o suita de securitate puternica, care pe langa protectia impotriva virusilor contine unul dintre cei mai buni firewall-uri disponibili gratuit.Antivirus Comodo Internet Security Premium

Printre altele, antivirusul poate detecta si elimina programe potential nedorite si programe periculoase (multi antivirusi nu reactioneaza la ele), are o functionalitate larga (de exemplu, sandbox incorporat), impact minim asupra sistemului si are mai multe teme, in imaginea de mai jos – antivirus cu tema modificata.Sarcini in Comodo Internet Security

Comodo Internet Security poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php

AVG Antivirus Free

AVG Antivirus Free – inca un antivirus gratuit, care are rezultate bune in teste independente: unele laboratoare testeaza versiunea comerciala (AV-Test, Virus Bulletin), altele – versiunea gratuita (AV-Comparatives), si in toate cazurile rezultatele sunt bune.AVG Antivirus Free 2020

Versiunea gratuita nu are unele functii, dar tot ce este esential, si anume protectia impotriva virusilor, fisierelor si programelor periculoase, descarcarilor de pe Internet, este prezent si functioneaza foarte bine.

Mai multe informatii despre AVG AntiVirus Free in articolul AVG AntiVirus FREE – Antivirus gratuit.

Adaware Antivirus Free

Adaware Antivirus Free (Ad-Aware Free Antivirus) este testat in Virus Bulletin si are rezultate bune, obtinand premium VB100.Antivirus gratuit Adaware

Versiunea gratuita nu contine firewall, posibilitatea de a contacta asistenta tehnica si unele functii mai putin importante, in rest – este un antivirus complet (si se testeaza chiar versiunea gratuita).

Acest produs mi-a amintit de versiunea anterioara Avast. Adaware Antivirus Free poate fi descarcat de pe sitei-ul oficial https://www.adaware.com/free-antivirus-download

Antivirus gratuit, care nu participa in teste, dar este bun

Programele antivirus mentionate mai jos nu participa in teste, cu toate acestea, in locul lor pe primele locuri sunt pozitionati antivirusi comerciali de la aceleasi companii.

Putem presupune, ca versiunile gratuite celor mai buni antivirusi comerciali utilizeaza aceleasi algoritmi pentru detectarea si eliminarea virusilor in Windows si difera doar prin lipsa unor module suplimentare (firewall, protectia platilor, protectia browserului). Astfel, cred ca ar fi bine sa mentionam versiunile antivirusilor gratuiti a celor mai buni antivirusi comerciali.

Kaspersky Free

Antivirus gratuit de la Kaspersky Lab – Kaspersky Free. Produsul ofera protectie de baza si nu include module suplimentare de protectie de la Kaspersky Internet Security 2020.

Antivirus gratuit Kaskpersky

In ultimii doi ani varianta comerciala antivirusului Kaspersky in toate testele ocupa unul din primele locuri, concurand cu Bitdefender. Cele mai recente teste av-test.org efectuate pe Windows 10 de asemenea arata note maxime in detectare, performanta si usurinta de utilizare.

Setari antivirusului gratuit Kaspersky

Review-urile despre versiunea gratuita Kaspersky de regula sunt pozitive si putem presupune ca ar trebui sa aiba rezultate bune pentru prevenirea infectarii calculatorului si eliminarea virusilor.

Mai multe informatii pot fi gaiste pe pagiuna oficiala https://www.kaspersky.ro/free-antivirus

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free este o versiune gratuita a liderului din ultimii ani in diferite teste – Bitdefender Internet Security. Avantajul sau principal este «tacerea» cu o eficieta ridicata a functionarii.

Antivirus gratuit Bitdefender Free

Chiar daca are o interfata simpla, aproape lipsesc setarile si unile optiuni suplimentare, eu personal consider acest antivirus una dintre cele mai bune solutii gratuite, care, pe langa nivelul decent de protectie a utilizatorului, nu incetineste performanta calculatorului. Adica, daca vorbim despre recomandarile mele personale pentru utilizatorii experimentati – eu recomand aceasta optiune (l-am folosit in trecut pe laptop, acum il folosesc pe PC).

Mai multe informatii: Antivirus gratuit Bitdefender Free pentru Windows 10

Avira Free Security Suite 2020 si Avira Free Antivirus

Daca anterior a fost disponibil doar produsul gratuit Avira Free Antivirus, acum pe langa acesta a aparut Avira Free Security Suite, care contine pe langa antivirus (adica, Avira Free Antivirus 2020 este inclus) si un set de utilitare suplimentare.

Avira Free Security Suite

  • Phantom VPN – utilitar pentru conexiuni securizate VPN (disponibil gratuit 500 MB pe luna).
  • SafeSearch Plus, Password Manager si Browser Safety – extensii pentru browser. Verifica rezultatele cautarilor, stocarea parolelor si site-ul web respectiv.
  • Avira Free System Speedup – instrument pentru curatarea si optimizarea calculatorului (include functii utile, cum ar fi gasirea fisierelor dublicate, stergerea definitiva si altele).
  • Software Updater – instrument pentru actualizarea automata a programelor de pe calculator.

Sa ne oprim asupra antivirusului Avira Free Antivirus (care este inclus in Security Suite).

Antivirusul gratuit Avira – este rapid, reprezinta o versiune limitata in functii a Avira Antivirus Pro, care de asemenea are note mari in ceea ce priveste protejarea Windows impotriva virusilor si altor amenintari.

Printre functii incluse in Avira Free Antivirus – protectia in timp real, crearea discului bootabil pentru verificarea de virusi Avira Rescue CD. Caracteristicile suplimentare includ verificarea integritatii fisierelor de sistem, gestionarea firewall-ului Windows (activare si dezactivare) in interfata Avira.

Avira Free Antivirus 2019

Antivirusul este compatibil cu Windows 10. Pentru descarcare este disponibil pe site-ul oficial https://www.avira.com/

Informatii suplimentare

Chiar daca in produsele antivirus au inceput sa implementeze functii pentru a combate nu doar virusi, dar si programe periculoase sau potential nedorite, extensii, inlocuirea pictogramelor browserelor si altele, cu aceste sarcini cel mai bine pot lupta programe special concepute pentru astfel de sarcini (de exemplu, AdwCleaner, Malwarebytes Anti-Malware). Acestea nu intra in conflict cu antivirusii si permit eliminarea acelor lucruri nedorite, pe care antivirusul «nu-l vede». Mai multe informatii despre astfel de programe – Cele mai bune instrumente pentru eliminarea programelor periculoase.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.