Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Pentru un program util si functional nu trebuie neaparat sa platesti – multe programe pentru utilizarea zilnica sunt oferite complet gratuit. Programele gratuite te pot ajuta in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

In acest articol – despre cele mai bune programe gratuite, care pot fi utile pentru fiecare utilizator. Mai jos vei gasi cele mai bune programe, pe care le-am ales pentru mine (sau ideale pentru un utilizator incepator). Alegerea altor utilizatori poate sa nu corespunda. Toate programele descrise functioneaza (in orice caz ar trebui) in Windows 10, 8,1 si Windows 7.

Alte materiale despre cele mai bune programe pentru Windows:

Documente, foi de calcul si prezentari

Chiar daca unii utilizatori sunt de parere ca Microsoft Office este o suita de birou gratuita, in realitate nu este. Word pentru a lucra cu documente, Excel pentru foi de calcul, PowerPoint pentru prezentari – pentru toate acestea trebuie sa platesti, si sistemul de operare Windows nu este echipat cu aceste programe.

Cel mai bun pachet de programe gratuite pentru birou – este LibreOffice si OpenOffice. Primul a aparut din al doilea, astfel sunt asemanatoare.

LibreOffice

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Ce sa folosim? Eu as recomanda LibreOffice, deoarece politica actualizarilor si a licentei este mult mai clara. Programul este complet gratuit (poate fi folosit inclusiv in scopuri comerciale, de exemplu, in organizatii) si contine toate functiile, de care ai putea avea nevoie de la aplicatii de birou.

Suita LibreOffice are suport pentru limba romana, si este compatibila cu toate versiunile Windows, Linux si Mac OS X. Mai multe informatii despre Libre Office si alte sute de brou in articolul Aplicatii Office gratuite pentru Windows.

VLC Media Player – vizualizarea video, audio, canale internet

Anterior (pana in 2020) ca cel mai bun player media eu recomandam Media Player Classic, doar ca pentru ziua de astazi recomandarea mea – player gratuit VLC Media Player, disponibil nu doar pentru Windows, dar si pentru alte platforme, suporta aproape toate tipurile de continut media (are codecuri incorporate).

Cu ajutorul lui poti cu usurinta reda continut video, audio, inclusiv prin DLNA si de pe Internet.Video player gratuit VLC Media Player

In acelasi timp, posibilitatile playerului nu se limiteaza doar la redarea video sau audio: il poti utiliza pentru a converti video, inregistra ecranul, etc. Mai multe informatii si de unde poate fi descarcat VLC – VLC media player – mai mult decat un simplu player.

ImgBurn si CDBurnerXP pentru inscriptionarea CD-urilor si DVD-urilor, crearea imaginilor ISO

Chiar daca in ziua de astazi inscriptionarea discurilor nu este atat de raspandita, pentru unii programele de inscriptionat discuri pot fi utile. Pentru mine, de exemplu, sunt utile. Nu trebuie sa ai neaparat un pachet Nero pentru aceste scopuri, sunt suficiente programele gratuite, cum ar fi ImgBurn sau CDBurnerXP – au tot ce ai nevoie.

Actualizat 2017: Din pacate, ImbBurn, chiar daca este un program bun, contine programe nedorite pentru instalare. Recomand Ashampoo Burning Studio Free. In plus, pe site exista un articol separat despre inscriptionarea discurilor: 5 programe gratuite pentru inscriptionat CD/DVD

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

WinSetupFromUSB si Rufus pentru crearea stick-ului bootabil

Programul gratuit WinSetupFromUSB este suficient pentru a crea unitati USB cu instalarea oricarei versiuni actuale Windows si pentru distributii Linux. Vrei sa scrii imaginea LiveCD pe stick – poti face acest lucru in WinSetupFromUSB si, daca este necesar, unitatea va fi multibootabila. Mai multe informatii in articolul: Cum fac stick USB bootabil cu ajutorul programului WinSetupFromUSB.

Fereastra principala WinSetupFromUSB

Al doilea program gratuit, pe care il pot recomanda pentru crearea stick-ului bootabil pentru instalarea Windows 10, 8 si Windows 7 pe sisteme cu UEFI/GPT si BIOS/MBR – Rufus. De asemenea poate fi util: Stick USB bootabil UEFI GPT sau UEFI MBR in Rufus.

CCleaner pentru curatarea calculatorului

Probabil cel mai popular program pentru curatarea registrului, fisierelor temporare, cache si multe alte lucruri din Windows. Contine o multime de instrumente utile. Avantajul principal – simplu in utilizare chiar si pentru utilizatorii incepatori.

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Utilitarul este actualizat periodic, iar in ultima versiune au aparut instrumente pentru vizualizarea si eliminarea extensiilor si plugin-urilor din browser. Vezi si: Eliminarea definitiva a fisierelor in CCleaner

Editor grafic Adobe Paint.net

Fiecare al doilea utilizator este specialist in Photoshop. Pe cai legale, dar mai des ilegale, instaleaza acest program pe calculator. Oare are nevoie de el, daca foloseste editorul grafic doar pentru a roti o imagine sau a pune text peste o poza? Tu faci ceva in Photoshop din cele descrise, sau il ai instalat ca sa fie?

Majoritatea utilizatorilor n-au nevoie de el, multi chiar nu-l folosesc, dar vor sa-l aiba, si isi propun de cativa ani sa invete sa lucreze in acest program. In plus, instaland versiunea piratata (fara licenta) utilizatorul nu doar se chinuie, dar si risca.

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Ai nevoie de un editor grafic simplu in utilizare si gratuit? Paint.net este alegerea cea mai potrivita. Atat timp cat nu te vei apuca de prelucrarea profesionala a fotografiilor, nu vei avea nevoie de mai mute functii, decat exista in Paint.net. Probabil, vei fi interesat si de posibilitatea de a edita online fotografii si imagini, fara instalarea programelor pe calculator: Cel mai bun photoshop online in limba romana

Recuva – program pentru recuperarea datelor

Am incercat o multime de programe gratuite pentru recuperarea fisierelor sterse sau pierdute. Si am ajuns la concluzia ca Recuva, care este de la acelasi producator ca si CCleaner – este unul dintre cele mai bune, si este chiar mai bun decat multe programe comerciale. Daca ai pierdut ceva si vrei sa recuperezi – recomand Recuva.

Cele mai bune programe gratuite pentru calculator

Apropo, Recuva este de la acelasi dezvoltator ca si CCleaner – unul dintre cele mai bune, si depaseste multe programe comerciale (cu exeptia unor produse, cum ar fi R-Studio). Daca ai pierdut ceva si vrei sa recuperezi – il recomand. De asemenea, poate fi util: Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Malwarebytes Anti-Malware pentru eliminarea diferitelor tipuri de Malware si Adware

Problema cu programe malware, care nu sunt virusi (prin urmare si nu sunt vazuti de antivirusi), dar provoaca comportament nedorit, de exemplu, reclame pop-up in browser, in ultimul timp este destul de actuala.Fereastra principala Malwarebytes

Pentru a scapa de acest tip de malware, recomand utilitarul Malwarebytes Anti-Malware.

7-Zip – arhivator

Daca ai nevoie de un arhivator bun si gratuit, care poate lucra cu toate tipurile de arhive – 7-Zip este alegerea potrivita.

Arhivatorul 7-Zip lucreaza rapid, se integreaza bine in sistem, dispacheteaza fara probleme arhive zip si rar, iar daca ai nevoie de impachetat ceva, va face acest lucru cu o compresie maxima. Site-ul producatoruli: http://www.7-zip.org/

Browser si Antivirus

Despre cel mai bun browser si cel mai bun antivirus nu voi scrie in acest articol, deoarece la fiecare subiect aparut pe Internet, imediat se gasesc cei care nu sunt multumiti. Totdeauna exista doua argumente – sistemul ruleaza greu si suntem urmariti de servicii speciale.

Asa ca acest punct va fi scurt: aproape toate browserele si antivirusii gratuiti sunt destul de bune. Separat pot remarca browserul Microsoft Edge aparut in Windows 10.

Desi, ceea ce priveste antivirusul, recomand sa arunci o privire la Bitdefender Free Antivirus, care in diferite teste depaseste detectarea si performanta multor antivirusi comerciali. Vezi: Antivirus gratuit Bitdefender Free pentru Windows 10

Si inca ceva

In acest articol n-am scris despre unele programe, care n-ar fi utile pentru unii dintre cititori. N-am scris despre Notepad++ sau Sublime Text, FileZilla sau TeamViewer si alte programe necesare pentru mine. De asemenea, n-am scris despre lucruri evidente, cum ar fi Skype.

4.7/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comments: 3
  1. valeriu mocanu

    Cu respect pt. stradania depusa de a ne ajuta sa aflam lucruri utile.

  2. Mihai Surdeanu

    LIbreOffice intr-adevar e bun pentru ca e free, dar nu se compara cu Microsoft Office-ul. Sunt de Black Friday tot felul de oferte prin care poti cumpara cu doar 99 de lei Office personal + 1 TB spatiu in cloud-ul Microsoft. Genial daca ai nevoie si de backup pentru blog sau continut media personal.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Eu am Office 365 ProPlus, n-am stiut ca ofera 1 TB spatiu de stocare in Cloud. Eu il folosesc pentru pentru publicarea articolelor din Microsoft Word in WordPress.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.