Programe periculoase in contextul acestui articol (PUP, AdWare si Malware) – nu sunt complet virusi, sunt programe care afiseaza activitati nedorite pe calculator (ferestre publicitare, comportament ciudat al calculatorului si browserului), uneori instalate fara acordul utilizatorului.
Problema cea mai mare, asociata cu programe nedorite – antivirusii adesea nu le raporteaza, a doua problema – caile obisnuite pentru eliminare pot sa nu functioneze. Anterior problema programelor periculoase a fost descrisa in articolul despre, in browser apar reclame – cum scap de ele. In acest articol – cele mai bune utilitare gratuite pentru eliminarea programelor nedorite (PUP, PUA) si periculoase, curatarea browserului de AdWare si activitati conexe. De asemenea, te-ar putea interesa: Cel mai bun antivirus gratuit.
Nota: pentru cei, care se confrunta cu reclame de tip pop-up in browser (si aparitia lor in locurile in care n-ar trebui sa apara), recomand pe langa utilizarea instrumentelor specificate, pentru inceput sa dezactivezi extensiile din browser (chiar si cele, in care ai incrdere) si sa verifici rezultatul. Si doar dupa sa incerci utilitare pentru eliminarea programelor periculoase, descrise mai jos.
Instrument pentru eliminarea programelor periculoase Microsoft
Daca pe calculatorul tau este instalat Windows 10, atunci sistemul deja are un instrument pentru eliminare programelor periculoase (Microsoft Malicious Software Removal Tool), care functioneaza in mod automat, precum si este disponibil pentru rularea manuala.
Acest program poate fi gasit in C:\Windows\System32\MRT.exe. Vreau sa specific de la inceput, ca acest instrument nu este la fel de eficient, ca programe de la parti terte pentru combaterea Malware si Adware (de exemplu, AdwCleaner, despre care vom vorbi in acest articol, functioneaza mai bine), desi poti incerca.
Intregul proces de cautare si eliminarea programelor periculoase este realizat intr-un asistent in limba engleza (in care suficient sa apesi «Urmatorul»).
Avantajul acestui instrument este ca, este un program de sistem, ceea ce nu poate face ceva rau sistemului (cu conditia sa ai licenta). De asemenea, poti descarca separat acest instrument pentru Windows 10, 8.1 si Windows 7 de pe site-ul oficial https://support.microsoft.com/ro-ro/help/890830/remove-specific-prevalent-malware-with-windows-malicious-software-remo.
AdwCleaner
Probabil, programele pentru combaterea aplicatiilor nedorite, care sunt descrise mai jos si «sunt mai puternice» ca AdwCleaner, dar sa incepi verificarea si curatarea sistemului eu recomand cu acest instrument. Mai ales in cazurile cele mai raspandite in ziua de astazi, cum ar fi reclame de tip pop-up si deschiderea automata paginilor inutile cu imposibilitatea de a schimba pagina de pornire din browser.
Utilizarea AdwCleaner este destul de simpla – ai pornit programul, ai apasat butonul «Scanati acum», ai examinat rezultatele (poti debifa acele elemente, care, in opinia ta, nu trebuie eliminate) si apasa butonul «Curatati».
In timpul procesului de eliminare posibil sa fie necesara repornirea calculatorului (pentru a elimina acel program, care este in curs de rulare inainte de a-l porni). Iar dupa funalizarea eliminarii vei primi un raport de tip text despre ceea ce a fost sters. Mai multe informatii: AdwCleaner pentru Windows 10, 8 si Windows 7.
Pagina oficiala de unde poti descarca gratuit AdwCleaner – https://www.malwarebytes.com/adwcleaner/.
Malwarebytes Anti-Malware Free
Malwarebytes (anterior – Malwarebytes Anti-Malware) – unul dintre cele mai populare programe pentru detectarea si eliminarea ulterioara programelor nedorite de pe calculator.
Majoritatea review-urilor de pe Internet specifica un grad ridicat de detectie a programelor periculoase pe calculator si eliminarea eficienta a acestora chiar si in versiunea gratuita. Dupa scanare amenintarile gasite in mod implicit sunt mutate in carantina, apoi pot fi eliminate, accesand rubrica corespunzatoare a programului.
Initial programul este instalat ca versiunea comerciala Premium cu functii suplimentare (de exemplu, verificare in timp real), dar dupa 14 zile trece la versiunea gratuita, care continua sa functioneze bine pentru detectarea manuala a amenintarilor.
Versiunea Malwarebytes Anti-Malware Free pentru utilizarea privata poate fi descarcata de pe site-ul oficial https://www.malwarebytes.com/mwb-download/.
RogueKiller
RogueKiller – unul dintre instrumente pentru combaterea programelor malware, care inca nu este cumparat de compania Malwarebytes (spre deosebire de AdwCleaner si JRT) si rezultatele cautarii si analiza amenintarilor in acest program (disponibila versiunea gratuita si comericiala) difera de similare, subiectiv – spre bine. Cu exceptia unui fapt – lipsa interfetei in limba romana.
RogueKiller permite scanarea sistemului si detectarea elementelor malware in:
- Procese pornite
- Servicii Windows
- Task Scheduler (Planificatorul de sarcini)
Daca incercarile anterioare pentru eliminarea programelor periculoase nu au dat rezultate – recomand sa-l incerci. Mai multe informatii si de unde sa descarci RogueKiller
RKill
Uneori, programele periculoase pornite, precum si modificarile, aduse de aceste programe in sistem, impiedica pornirea utilitarilor mentionate in acest articol. Pentru a elimina aceste probleme, poti utiliza utilitarul RKill.
Mai multe informatii despre, ce anume face RKill si utilizarea utilitarului poti gasi in articolul RKill – utilitar pentru eliminarea programelor malware cand alte instrumente nu pornesc.
CrowdIsnpect – instrument pentru verificarea proceselor Windows pornite
Majoritatea utilitarelor pentru detectarea si eliminarea programelor periculoase, prezentate in acest articol, cauta fisiere executabile pe calculator, analizeaza Startup (Autopornire) Windows, registru, uneori – extensiile browserului si afiseaza o lista cu programe potential periculoase (comparand cu propria baza de date) cu un scurt raport, despre cum a fost amenintarea detectata.
Spre deosebire de acestea, utilitarul pentru verificarea proceselor Windows CrowdInspect analizeaza procesele rulate in prezent, comparand cu propria baza de date online, realizand verificarea cu ajutorul serviciului VirusTotal si afisand conexiuni de retea, stabilite de aceste procese (de asemenea, afisand reputatia site-urilor, care detin adrese IP corespunzatoare).
CrowdInspect poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.crowdstrike.com/resources/community-tools/crowdinspect-tool/.
SuperAntiSpyware
Inca un utilitar pentru eliminarea programelor malware – SuperAntiSpyware (fara interfata in limba romana), disponibil gratuit, precum si in versiunea comerciala (cu posibilitatea protectiei in timp real). Programul permite detectarea si eliminarea nu doar Spyware, dar si alte tipuri de amenintari – programe potential nedorite, Adware, viermi, keyloggers, browser hijackers si altele.
Chiar daca programul nu a fost actualizat o perioada lunga de timp, bazele de date sunt mereu actualizate, afisand rezultate foarte bune, detectand elemente, pe care alte programe «nu le vad».
SuperAntiSpyware poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.superantispyware.com/.
Zemana AntiMalware
Zemana AntiMalware – inca un program pentru lupta cu programele malware. Printre avantaje – cautarea eficienta in cloud (gaseste ceea, ce uneori nu vede AdwCleaner si Malwarebytes AntiMalware), scanarea fisierelor individuale si o interfata prietenoasa. Programul de asemenea permite protejarea calculatorului in timp real (optiunea similara este disponibila in versiunea comerciala MBAM).
Una dintre cele mai interesante functii – verificarea si eliminarea extensiilor periculoase si suspecte din browser. Avand in vedere, ca astfel de extensii sunt motivul cel mai des intalnit pentru ferestre de tip pop-up cu reclame, aceasta caracteristica mi se pare pur si simplu foarte buna.
Dintre dezavantaje – functioneaza gratuti doar 15 zile (de fapt, avand in vedere ca astfel de programe sunt folosite doar in cazuri extreme, poate fi suficient), precum si necesitatea conexiunii la internet pentru functionare (in orice caz, pentru verificarea initiala a calculatorului pentru prezenta Malware, Adware si alte amenintari).
Versiunea gratuita Zemana Antimalware pentru 15 zile poti descarca de pe site-ul oficial https://www.zemana.com/antimalware.
HitmanPro
HitmanPro – utilitar, care mi-a placut foarte mult. In primul rand, viteza de lucru si numarul de amenintari detectate, inclusiv eliminate, dar care au lasat «urme» in Windows.
HitmanPro este un program comercial, desi timp de 30 zile poti utiliza gratuit toate fucntiile – ceea ce este suficient pentru a elimina tot gunoiul din sistem.
Potrivit comentariilor de pe Internet, lasate la articole despre eliminarea virusilor si aparitia reclamelor in browsere (una dintre cele mai mari probleme pentru ziua de astazi), Hitman Pro – este acel utilitar, care ajuta la rezolvarea celui mai mare numar de probleme cu programe potential nedorite, iar in combinatie cu urmatorul utilitar, din acest articol, functioneaza excelent.
HitmanPro poate fi descarcat de pe site-iul oficial https://www.hitmanpro.com/.
Spybot Search & Destroy
Spybot Search & Destroy – inca un instrument eficient pentru eliminarea programelor periculoase. In plus, utilitarul contine un numar mare de functii suplimentare pentru securitatea calculatorului.
Pe langa gasierea programelor nedorite, utilitarul permite protecita sistemului, monitorizand programe instalate. In cazul in care eliminarea programului periculos va esua, cauzand erori in sistem, poti reveni la starea initiala. Cea mai recenta versiune poti descarca gratuit de pe site-ul dezvoltatorului https://www.safer-networking.org/download/.
Sper ca instrumentele prezentate te vor ajuta sa rezolvi problemele cu calculatorul si Windows. Daca ai cu ce completa articolul, astept in comentarii.