Card de memorie SD: SDHC, SDXC, miniSD, microSD

Card de memorie sau card flash – este dispozitiv compact electronic de stocare, utilizat pentru stocarea datelor digitate. Cardurile moderne sunt realizate folosind memoria flash, desi pot fi utilizate si alte tehnologii. Cardurile de memorie sunt utilizate in dispozitive electronice, inclusiv camere digitale, telefoane mobile, laptop-uri, netbook-uri, teblete si MP3 playere.

Card de memorie SD - SDHC, SDXC, miniSD, microSD

SD

Secure Digital Memory Card (SD) – este un dispozitiv portabil de memorie, care este folosit in camere digitale, telefoane mobile, PDA-uri, smartphone-uri, navigatori GPS si console de jocuri.

Cardul de memorie SD a fost dezvoltat in anul 2001 de catre compania San Disk pe baza cardului MMC. Dimensiunea cardului 24 x 32 x 2,1 mm.

Cardul are propriul controler si o zona speciala, care poate, in comparatie cu MMC, interzice citirea ilegala a informatiilor conform cerintelor «Secure Digital Music Initiative», de aici si denumirea – «Secure Digital». In cardurile de memorie SD se utilizeaza un protocol de scriere special, inaccesibil pentru utilizatorii obisnuiti.

Cardul SD poate fi inlocuit cu cardul MMC. Dar invers inlocuirea nu este posibila, deoarece cardul SD este mai gros si pur si simplu nu intra in slotul pentru MMC.

Dupa dimensiune cardurile SD pot fi de urmatoarele tipuri:

  • SD 1.0 – capacitatea de la 8 MB la 2 GB
  • SD 1.1 – capacitatea pana la 4 GB
  • SDHC – capacitatea pana la 32 GB
  • SDXC – capacitatea pana la 2 TB

SDHC

SDHC (Secure Digital High Capacity) – este card de memorie flash, dupa specificatia SDA 2.00, care a fost introdus de SD Card Association (SDA), care reuneste circa 500 de producatori de carduri de memorie flash. SDHC – este dezvoltarea formatului SD (Secure Digital). Capacitatea cardului SDHC este extins pana la 32 GB. De obicei, acest tip de carduri are sistemul de fisiere FAT 32 (in comparatie cu FAT 16/32 pentru SD).

SDXC

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) – card de memorie flash dupa noile standarde SDXC (eXtended Capacity), care a fost introdus de SD Association la expozitia CES in anul 2009. Aceste carduri au o capacitate pana la 2 TB (2 199 023 255 552 bytes) si au viteza de citire de pana la 104 MB/s. Acest standard inca nu este suportat de toate dispozitivele. Daca introducem cardul SDXC intr-un dispozitiv care nu accepta acest standard, va aparea un mesaj pentru formatarea cardului. In nici un caz sa nu formatezi! Prin formatare vei distruge cardul!

miniSD si microSD

Pentru dispozitive de mici dimensiuni sunt special dezvoltate cardurile de memorie miniSD de dimensiunea 20 x 21,5 x 1,4 mm si cardurile microSD (anterior au fost numite TransFlash) de dimensiunea 11 x 15 x 1 mm. cardul microSD – cel mai mic dintre toate cardurile cunoscute. Pentru comoditate s-a inventat un adaptor special, prin care cardul de memorie miniSD si microSD poate fi introdus in orice slot pentru card SD obisnuit.

Cerd ca fiecare dintre noi macar o data s-a folosit de carduri de memorie. Este destul de comod si ofera oportunitati mari pentru utilizarea camerelor foto obisnuite, telefoane si alte dispozitive.

3.8/5 - (5 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.