Nu toti utilizatorii stiu ce este BIOS si pentru ce au nevoie de el. In acest articol vom analiza ce este BIOS, pentru ce avem nevoie de el, ce functii are si cum sa-l setam.
Cuvantul BIOS a aparut ca o transliterare a abrivierei engleze BIOS, care la randul sau vine de la «basic input/output system». Astfel, in limba romana cuvantul BIOS inseamna «baza de intrare si iesire a sistemului».
BIOS este un set de programe, care sunt scrise pe un chip special de pe placa de baza. BIOS-ul se scrie in etapa de productie. Astfel, acesta functioneaza imediat dupa asamblarea calculatorului. De asemenea, ai posibilitatea de a face un upgrade la BIOS descarcand un firmware de la producatorul placii de baza. In plus, BIOS-ul creeaza o legatura intre software si hardware.
Exista trei mari producatori de BIOS. Dezvoltarea acestor producatori se foloseste in cele mai multe calculatoare, laptopuri si servere. Acesti producatori sunt American Megatrends (AMI), Award Software si Phoenix Technologies.
Ce este BIOS si ce functii are
Pentru a intelege mai bine ce este BIOS, vom analiza functiile principale, care efectueaza acest sistem.
Rularea si testarea hardware. BIOS-ul porneste imediat dupa pornirea calculatorului. Dupa ce acest sistem este pornit, acesta va incepe rularea si verificarea altor functii a calculatorului. Aceasta procedura se numeste POST (din limba engleza Power-On Self-Test, testarea automata dupa pornire).
In timpul acestei proceduri BIOS-ul verifica integritatea propriilor programe, testeaza performanta controlorilor de pe placa de baza, precum si stabileste anumiti parametri. In cazul in care in timpul pornirii calculatorului s-au gasit erori, pornirea calculatorului se va opri si pe ecran se va afisa informatii despre problema detectata. In cazul in care informatia nu poate fi afisata pe ecran, atunci BIOS-ul va semnala printr-un semnal sonor.
Incarcarea sistemului de operare. Daca procedura de pornire si testare hardware se va termina cu succes, BIOS-ul va trece la urmatoarea etapa – incarcarea sistemului de operare.
In setarile BIOS-ului se poate seta unitatea pentru incarcarea sistemului de operare. Calculatoarele moderne pot porni de pe CD, hard disk sau stick USB. Mai mult decat atat, utilizatorul poate seta mai multe unitati pentru pornire. In acest caz, BIOS-ul va incerca sa incarce sistemul de operare de pe prima unitate, iar in caz de eroare va trece la urmatoarea unitate.
Drivere simple. BIOS-ul este echpat cu drivere simple pentru a comunica cu porturile intrare/iesire, memorie si alte componente. Aceste capacitati sunt utilizate de sistemele de operare la pornire sau erori.
Configurarea de baza a calculatorului. BIOS-ul, de asemenea, ofera o interfata pentru a face setarile de baza a calculatorului. Aceasta interfata este numita BIOS Setup, chiar cu aceasta interfata cei mai multi utilizatori asociaza cuvantul BIOS. Aici utilizatorul poate seta paramentrii, cum ar fi ora si data, activarea si dezactivarea componentelor integrate in placa de baza, alegerea unitatii pentru a incarca sistemul de operare, frecventa de operare si temperatura procesorului, etc. Pentru a intra in BIOS Setup se apasa tasta speciala pe tastatura. De obicei aceasta tasta este Del, F1, F2 sau Esc.
Inlocuitor pentru BIOS
BIOS-ul a fost dezvoltat cu mult timp in urma, astfel pe fondul tehnologiei moderne acesta pare destul de invechit. Pentru a-l inlocui a fost proiectat Unified Extensible Firmware Interface sau UEFI. De aceasta dezvoltare se ocupa consortiului companiei Unified EFI Forum.
Initial aceasta tehnologie a fost numita Intel Boot Initiative. Aceasta tehnologie a fost proiectata pentru servere pe baza procesoarelor Itanium. Mai tarziu numele a fost schimbat in EFI, si inca mai tarziu in UEFI.
Comparativ cu BIOS tehnologia UEFI are mai multe avantaje. Printre cele mai importante: lipsa de limite hardware stricte (BIOS-ul clasic suporta doar codul de 16 bit si 1 MB de RAM), interactiunea imbunatatita cu incarcarea sistemului de operare, interfata imbunatatita si suport pentru pornirea sistemului de operare de pe hard disk-uri mai mari de 2 terabytes.