Ce este sau ce inseamna Blu-Ray?

Ultimul timp in caracteristicile sistemelor Home Cinema, playere media si televizoare tot mai des intalnim inscriptia misterioasa: Blu-Ray Disk. In acest articol vom vorbi despre ceea ce inseamna si ce este Blu-Ray.

Ce este sau ce inseamna Blu-Ray

Blu-ray (din engleza blue ray – raza albastra) – un standard pentru inregistrare si citire a informatiilor utilizand o raza scurta (405 nm) «albastra» (albastru-violet ). Litera «e» a fost exclusa din cuvantul «blue», pentru a putea inregistra o marca comerciala, deoarece expresia «blue ray» adesea este folosita si nu poate fi inregistrata ca o marca.

Standardul Blu-ray a fost dezvoltat de grupul BDA. Primul prototip Blu-Ray a fost prezentat in octombrie, anului 2000. Versiunea moderna a discului a fost prezentata la expozitia Consumer Electronics Show (CES) in anul 2006. Versiiunea comerciala Blu-ray a fost lansata in primavara anului 2006.

Blu-ray disc sau prescuratat BD – un format optic, utilizat pentru inregistrare si stocare a informatiilor de inalta densitate, inclusiv video HD.

De la lansarea formatului in 2006 si pana in prezent formatul Bly-ray a avut concurenti seriosi – formatul HD DVD. In acesti ani marile studiori de film, care initial au sustinut HD DVD, treptat au trecut pe Blu-ray. Warner Brothers, ultima companie, care a lansat pe piata produse in ambele formate, a renuntat sa foloseasca HD DVD in ianuarie anului 2008. Pe 19 februarie a aceluiasi an Toshiba, creatorul formatului, a incetat sa dezvolte HD DVD. Astfel s-a incheiat asa numitul  «razboiul formatelor».

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.