Ce inseamna 4D?

Pe piata cinematografica a aparut un nou mod de a transmite imagini – 4D. Si daca 3D (ce inseamna 3D poti sa citesti in alt articol) intr-un mod clar a intrat in perceptia noastra, 4D inca este neidentificat de multi. Ce insemna 4D? De fapt 4D este aceeasi imagin tridimensionala, precum 3D, doar ca datorita scaunelor ce se misca, spectatorul are sentimentul de prezenta reala in cadru. Cu alte cuvinte, daca cunosti legile fizicii, atunci vei intelege ca 4D inseamna timpul.

Ce inseamna 4D

Iar ceea ce priveste imaginea 4D, spectatorul la vizionarea filmului poate simti miscarea, sunetul, vantul si chiar mirosul. Sa intelegem corect – aceasta masura nu are nici o asemanare cu realitatea. Deoarece in cinematografe moderne pentru a oferi imagini de inalta calitate si posibilitatea de a bucura de prezenta reala, au montat scaune cu motoare si injectoare. In plus, in salile de cinema sunt montate difuzoare suplimentare, ventilatoare si chiar generatoare pentru miros. Toate acestea permit perceptia imaginilor tridimensionale.

Nu trebuie sa uitam ca fiziologia umana poate percepe doar imagini 3D. Prin urmare, pentru a umple mai clar imaginea oferita se folosesc efecte speciale. Chiar prin utilizarea acestor efecte sunt folosite toate simturile umane, ceea ce permite nu doar vizionarea imaginei, dar si sa simta prezenta factorilor suplimentari.

Imaginea 4D poate fi descrisa ca un instrument de marketing, deoarece o imagine mai detaliata ca 3D nou nu putem vedea. Dar, datorita scaunelor special echipate si efectelor speciali, o persoana percepe imaginea mai complet. Deci, datorita faptului ca la vizionare 4D este implicata nu doar vederea dar si celelalte simturi, imaginea din ansamblu este mult mai completa si deplina.

Si punctul cel mai important. Daca 3D se poate viziona acasa, pentru a ne bucura de o imagine 4D va trebui sa cumparam un scaun special, ochelari si sa schimbam monitorul. Cu alte cuvinte, daca vrei sa te bucuri de o imagine de inalta calitate, sa simti toate efectele speciale, atunci trebuie sa vizitezi un cinematograf echipat.

1.2/5 - (418 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 4
 1. Szasz Sebes Paul

  Nu as testa asa ceva

 2. Razvan

  Poate fi putin inconfortabil, dar pana nu incerci nu ai de unde sa sti.

 3. Yamasha

  pe mine nu ma convinge nici 3d, dar…4d…

 4. C. Alexandru Ionut

  E si aici in Brugge. Am fost de vreo 3 ori la film, dar m-am uitat doar odata la un 3D si de doua ori la film normal. In sala cu 4D cica te si stropeste cu apa :).

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.