Cum aflu frecventa memoriei RAM

Memoria RAM este una din componente principale a oricarui calculator. De la viteza memoriei depinde performanta sistemului. Din acest motiv multi utilizatori se intreaba, cum aflu frecventa memoriei RAM a calculatorului. In acest articol voi descrie o metoda simpla pentru a afla frecventa memoriei RAM.

Pentru a afla frecventa memoriei RAM a calculatorului vom avea nevoie de o aplicatie speciala pentru a vizualiza informatii despre calculator. In cazul nostru, vom folosi CPU-Z. Cu ajutorul acestei aplicatii putem afla toate caracteristicile de baza a procesorului, placii de baza si memoriei RAM.

Pornim aplicatia CPU-Z si accesam tabul «Memory». Pe acest tab putam afla frecventa memoriei RAM, precum si alte caracteristici. Valoarea frecventei se afla in rubrica «DRAM Frequency».

Cum aflu frecventa memoriei RAM

Ar trebui remarcat faptul, ca aplicatia CPU-Z arata frecventa reala (fizica) a memoriei. Memoria RAM are inca o caracteristica, numita frecventa efectiva, ea este de doua ori mai mare ca cea reala. Mai jos poti vedea un tabel ilustrativ a frecventei memoriei RAM DDR3.

In cazul nostru, frecventa reala a memoriei RAM este 667 MHz, prin urmare, frecventa efectiva (dubla) este 1333 MHz, iar denumirea memoriei este DDR3-1333. De regula, in magazine online este indicata frecventa efectiva sau denumirea memoriei. Astfel, daca ai de gand sa-ti cumperi module noi de memorie, atunci ar trebui sa te ghidezi dupa aceste caracteristici.

De asemenea, in unele cazuri se indica denumirea modulului. In cazul nostru este PC3-10600. Si denumirea modulului ofera informatii utile. Litere «PC3» indica faptul ca memoria este de tip DDR3. Iar numarul 10600 este viteza maxima a transferului de date, care poate oferi acest tip de memorie.

5/5 - (5 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 12
 1. Florin

  Salut , eu am un pc cu memorie DDR2 doar ca pe placuta nu scrie cu exactitate frecventa scrie 6400U ce indica ca am frecventa de 800MHz dar la program imi arata ca ruleza cu 200 MHz visteza reala ,, daca o dublez da 400 .. care i defapt cea corecta ?

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   DDR2 6400U este modelul de la Samsung. Frecventa de functionare pana la 800 MHz.

 2. andreigodri

  Buna Am loat acest program si am ddr2 si 335.6 frecventa trebuie sa am la fel la fel rami???

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   De preferat modulele de memorie sa fie identice.

 3. Marian Raduica

  Am si eu o intrebare,daca placa mea de rami este DDR4 2133 si imi afiseaza fregventa de 665,2(667),care este fregventa reala a placutei,aceasta este de 2133 sau nu ajunge la 1333???
  MULTUMESC!!!

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Esti sigur ca ramii sunt de 2133? Porneste Linia de comanda cu drepturi de administrator si introdu comanda wmic memorychip get Speed ca sa verifici frecventa.

 4. Birjaru Cristian

  Buna ziua,Am placa de baza B150 M Mortar (Ms-7972),procesor i5-6600,memorie ram kinston ddr4,8gb ,2133 mhz.As vrea sa mai pun inca un mem.ram la fel,dar problema este ca nu se mai gaseste.Se poate schimba altele cu 2 x 8gb de 2133 sau 2400 mhz? Si daca e ok trebuie instalat din nou windows? Ms.

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Pentru placa de baza frecventa memoriei RAM suportata este 2133 MHz, si capacitatea maxima memoriei RAM suportata este 65536. Cu alte cuvinte, poti pune 2 x 8gb de 2133 si nu va trebui din nou instalat Windows.

 5. Ionut

  Salut, am si eu intrebari, si sper daca ma poti ajuta. Am un PC cu o placut DDR3, 4GB RAM, 799.6 mhz (adica 1600 mhz, daca am inteles bine), 1.5V, CL 11, single channel. Daca doresc sa achizitionez alta placuta, trebuie sa fie exact ca cealalta? inclusiv single channel. Trebuie neaparat sa fie tot 4gb ram, nu merge si cu 8gb ram? adica sa am in pc o placuta cu 4GB RAM si inca una cu 8GB RAM, in total 12GB RAM. Functioneaza? Sper sa imi raspunzi, multumesc!

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Ca sa functioneze memoria RAM in Dual Channel este necesara indeplinirea anumitelor conditii, si anume, memoria RAM trebuie sa aiba aceleasi caracteristici.

 6. emanuel

  Merge cl20 daca laptopul meu suporta cl 21
  cl 21 nu este de gasit

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Cum nu gasesti? Uite aici.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.