Cum aflu frecventa memoriei RAM

Memoria RAM este una din componente principale a oricarui calculator. De la viteza memoriei depinde performanta sistemului. Din acest motiv multi utilizatori se intreaba, cum aflu frecventa memoriei RAM a calculatorului. In acest articol voi descrie o metoda simpla pentru a afla frecventa memoriei RAM.

Pentru a afla frecventa memoriei RAM a calculatorului vom avea nevoie de o aplicatie speciala pentru a vizualiza informatii despre calculator. In cazul nostru, vom folosi CPU-Z. Cu ajutorul acestei aplicatii putem afla toate caracteristicile de baza a procesorului, placii de baza si memoriei RAM.Pornim aplicatia CPU-Z si accesam tabul «Memory». Pe acest tab putam afla frecventa memoriei RAM, precum si alte caracteristici. Valoarea frecventei se afla in rubrica «DRAM Frequency».

Cum aflu frecventa memoriei RAM

Ar trebui remarcat faptul, ca aplicatia CPU-Z arata frecventa reala (fizica) a memoriei. Memoria RAM are inca o caracteristica, numita frecventa efectiva, ea este de doua ori mai mare ca cea reala. Mai jos poti vedea un tabel ilustrativ a frecventei memoriei RAM DDR3.

In cazul nostru, frecventa reala a memoriei RAM este 667 MHz, prin urmare, frecventa efectiva (dubla) este 1333 MHz, iar denumirea memoriei este DDR3-1333. De regula, in magazine online este indicata frecventa efectiva sau denumirea memoriei. Astfel, daca ai de gand sa-ti cumperi module noi de memorie, atunci ar trebui sa te ghidezi dupa aceste caracteristici.

De asemenea, in unele cazuri se indica denumirea modulului. In cazul nostru este PC3-10600. Si denumirea modulului ofera informatii utile. Litere «PC3» indica faptul ca memoria este de tip DDR3. Iar numarul 10600 este viteza maxima a transferului de date, care poate oferi acest tip de memorie.

Cum aflu frecventa memoriei RAM
5 (100%) 5 vote[s]

Comments 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *