Cum aflu frecventa memoriei RAM

Memoria RAM este una din componente principale a oricarui calculator. De la viteza memoriei depinde performanta sistemului. Din acest motiv multi utilizatori se intreaba, cum aflu frecventa memoriei RAM a calculatorului. In acest articol voi descrie o metoda simpla pentru a afla frecventa memoriei RAM.

Pentru a afla frecventa memoriei RAM a calculatorului vom avea nevoie de o aplicatie speciala pentru a vizualiza informatii despre calculator. In cazul nostru, vom folosi CPU-Z. Cu ajutorul acestei aplicatii putem afla toate caracteristicile de baza a procesorului, placii de baza si memoriei RAM.

Pornim aplicatia CPU-Z si accesam tabul «Memory». Pe acest tab putam afla frecventa memoriei RAM, precum si alte caracteristici. Valoarea frecventei se afla in rubrica «DRAM Frequency».

Cum aflu frecventa memoriei RAM

Ar trebui remarcat faptul, ca aplicatia CPU-Z arata frecventa reala (fizica) a memoriei. Memoria RAM are inca o caracteristica, numita frecventa efectiva, ea este de doua ori mai mare ca cea reala. Mai jos poti vedea un tabel ilustrativ a frecventei memoriei RAM DDR3.

In cazul nostru, frecventa reala a memoriei RAM este 667 MHz, prin urmare, frecventa efectiva (dubla) este 1333 MHz, iar denumirea memoriei este DDR3-1333. De regula, in magazine online este indicata frecventa efectiva sau denumirea memoriei. Astfel, daca ai de gand sa-ti cumperi module noi de memorie, atunci ar trebui sa te ghidezi dupa aceste caracteristici.

De asemenea, in unele cazuri se indica denumirea modulului. In cazul nostru este PC3-10600. Si denumirea modulului ofera informatii utile. Litere «PC3» indica faptul ca memoria este de tip DDR3. Iar numarul 10600 este viteza maxima a transferului de date, care poate oferi acest tip de memorie.

Recomanda prietenilor!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

Multumesc ca ai citit acest articol.
Daca vrei, poti sustine acest blog cumparand de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.

Comments: 4
 1. Florin

  Salut , eu am un pc cu memorie DDR2 doar ca pe placuta nu scrie cu exactitate frecventa scrie 6400U ce indica ca am frecventa de 800MHz dar la program imi arata ca ruleza cu 200 MHz visteza reala ,, daca o dublez da 400 .. care i defapt cea corecta ?

  1. Alex (DeviceBox.ro) (автор)

   DDR2 6400U este modelul de la Samsung. Frecventa de functionare pana la 800 MHz.

 2. andreigodri

  Buna Am loat acest program si am ddr2 si 335.6 frecventa trebuie sa am la fel la fel rami???

  1. Alex (DeviceBox.ro) (автор)

   De preferat modulele de memorie sa fie identice.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.