Sursa de alimentare este o componenta, care asigura alimentarea tuturor celorlalte componente din calculator. De la puterea sa depinde stabilitatea calculatorului. Daca sursa de alimentare va avea putere insuficienta, calculatorul nu va functiona stabil. Cel mai probabil, acest calculator va reporni la cea mai mica crestere de sarcina.
Asambland un calculator nou sau instaland componente noi este foarte important sa te asiguri ca sursa de alimentare este suficient de puternica pentru functionarea normala a calculatorului. In acest articol vom vorbi despre cum putem afla puterea sursei de alimentare, care deja este instalata in calculator, precum si cum putem alege o sursa de alimentare noua.
Cum aflu puterea sursei de alimentare instalate
Putem foarte simplu afla puterea sursei de alimentare instalate. Pentru asta trebuie doar sa ne uitam la eticheta de pe sursa.
Pentru a obtine acces la sursa de alimentare, elimina complet tensiunea electrica din calculator, deconectand-ul de la priza. Apoi scoate capacul lateral stang si verifica sursa de alimentare conectata. Pe sursa ar trebui sa gasesti o eticheta cu informatii despre caracteristicile sale tehnice.
Cum aflu puterea necesara a sursei de alimentare
Daca vrei sa afli puterea necesara a sursei de alimentare pentru calculatorul tau, poti folosi «calculator» special. Cele mai populare «calculatoare» pentru calcularea puterii sunt:
- http://www.coolermaster.outervision.com/
- http://ro.msi.com/power-supply-calculator
Aceste «calculatoare» pot fi folosite foarte simplu. Trebuie sa completezi formularul, indicand, ce componente sunt instalate in calculatorul tau. Dupa aceea «calculatorul» va calcula puterea totala, care este necesara pentru componente.
Bineinteles ca nu poti cumpara sursa de alimentare, a carui putere corespunde consumului de energie al componentelor. Sursa trebuie sa fie un pic mai puternica. Astfel adaugam 25% la puterea, care a afisat-o «calculatorul».
Alte caracteristici sursei de alimentare
Alegand o sursa de alimentare noua, nu trebuie sa te bazezi doar pe puterea pe care o ofera. Trebuie sa tii cont de caracteristici, cum ar fi:
- Prezenta conectorilor necesare pentru conectarea placii video. Placile video moderne utilizeaza conectori de 6 sau 8 pini pentru conectarea energiei electrice. Alegand sursa de alimentare ar trebui sa te asiguri, ca ea este echipata cu conector necesar. Altfel va trebui sa te folosesti de adaptoare.
- Sistemul de racire. Sursele de alimentare pot fi cu doua ventilatoare mici sau un ventilator mare. Daca vrei sa reduci cantitatea zgomotului de la calculator, mai bine sa alegi sursa de alimentare cu un ventilator mare, deoarece aceste modele produc mai putin zgomot.
- Pret. N-ar trebui sa economisesti pe sursa de alimentare si sa alegi modelul cel mai ieftin, care se potriveste dupa putere. De obicei, aceste surse de alimentare au puterea mai mica decat cea declarata de prodocator. Cel mai bine sa cumperi sursa de alimentare de la producatori cunoscuti, de exemplu de la FSP, Delta, Hipro, Enermax, Seasonic, HEC, Corsair, PC Power & Cooling, Silverstone, Zalman, Chiftec, Antec, Gigabyte, OCZ, Thermaltake, Cooler Master.