Cum aleg monitor pentru jocuri

Pentru orice fan al jocurilor pe calculator monitorul este o parte la fel de importanta ca placa video. Deoarece fara un monitor bun nu vei putea afisa rezultate bune in jocuri si nu vei avea satisfactie. Iar cand vine vorba de monitor pentru jocuri, gamerii de obicei isi pun intrebarea „Cum aleg monitor pentru jocuri?”

In acest articol am adunat cateva aspecte importante, pentru alegerea celui mai potrivit monitor pentru jocuri.

Timp de raspuns

Daca cauti monitor pentru jocuri, primul lucru, care trebuie sa-l faci, este sa elimini monitoare cu timp de raspuns mare. Matricea cu timp de raspuns mare schimba incet imaginea pe ecran. Iar in scene dinamice astfel de monitoare „ung” imaginea. Pe aceste monitoare pot rula doar jocuri de arcade slabe sau jocuri de strategie cu cerinte de sistem minime.

Pentru jocuri sunt potrivite monitoare cu timp de raspuns de 1-2 ms. Daca nu esti satisfacut de calitatea culorilor pe monitor cu timp de raspuns de 2 ms, poti sa faci un compromis si sa alegi un monitor cu timp de raspuns de 4-5 ms.

Rata de refresh

Alegand monitor pentru jocuri ar trebui sa te hotarasti cu rata de refresh. Majoritatea monitoarelor clasice au o rata de refresh intre 60-75 Hz. Sunt si monitoare cu rata de refresh intre 120-144 Hz.

Datorita ratei de refresh ridicate imaginea pe monitor este mai fina si mai realista. Acest lucru este actual pentru jocuri de shooter si actiune, care contin o multime de scene de actiune.

Monitoare cu rata de refresh mare inca sunt destul de scumpe. Astfel, alegerea ratei de refresh va depinde de bugetul tau. Daca ai posibilitatea, cumpara monitor cu rata de refresh mare, daca nu, poti cumpara si cu rata de refresh mica.

Format imagine

In ziua de astazi formatul imaginii cel mai popular este 16:9, 16:10 si 21:9. Acest format il alegi dupa gustul tau. Daca nu stii ce sa alegi, poti alege 16 pe 9, este un format clasic.

Cum aleg monitor pentru jocuri

Ar trebui sa spun cateva cuvinte despre formatul 21:9. Inainte de a cumapara acest monitor, neaparat verifica (de exemplu, la magazin) daca acest format se va potrivi pentru jocuri. Acest tip de monitor este foarte larg, iar pentru unele jocuri poate fi incomod.

Rezolutia

Alegand monitor pentru jocuri ar trebui sa acorzi atentia la rezolutia. In cele mai multe cazuri, cu cat mai mare este rezolutia, cu atat este mai bine. Rezolutia mare inseamna imagine mai clara si mai detaliata. Doar ca alegand monitor trebuie sa tii cont si de performanta calculatorului.

Intreaba-te, va putea calculatorul tau sa ofere FPS bun la o astfel de rezolutie. Daca va putea, poti alege un monitor cu rezolutia mare (2560×1440, 3440×1440, etc.). Daca calculatorul tau nu este atat de performant, poti alege un monitor cu afisaj Full HD.

Diagonala ecranului

In cele mai multe cazuri, cu cat mai mare este diagonala, cu atat este mai bine. Doar ca si aici la fel ca la formatul imaginii totul depinde de preferintele tale. Indicat este sa mergi la magazin si sa vezi care este diagonala cea mai potrivita pentru nevoile tale.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.