Cum aleg placa video pentru calculator

Placa video – este un dispozitiv, care transforma imaginea intr-un semnal video pentru monitor.

Datorita ei putem vedea tot ce afiseaza monitorul, de la imaginea de fundal de pe desktop pana la efecte dintr-un joc recent aparut.

Placa video este un dispozitiv complex, are propriul procesor grafic, memorie si set de tehnologii (DirectX, OpenGL), care de regula sunt utilizate in jocuri.

Cand apare necesitatea in cresterea performantei in jocuri si aplicatii grafice, in primul rand se inlocuieste placa video.

Cum aleg placa video pentru calculator?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, mai intai de toate ar trebui sa analizam caracteristiile placii video, pentru a determina parametrii cheie, care vor ajuta la decizia corecta pentru a alege placa video.

1. GPU – procesor grafic, care are scopul de a prelucra toate sarcinile atribuite placii video. Este un parametru foarte important! De fapt, este acelasi procesor, doar ca integrat in placa video.

Probabil ai observat ca la inceput se lanseaza modelul puternic pentru jocuri, iar mai tarziu pe rafturile magazinelor apar modele mai ieftine cu GPU redus.

Retine, trebuie sa alegi acea placa video, la care GPU in performanta nu difera prea tare de cel mai puternic model din aceeasi serie.

De exemplu, AMD HD 6970 si HD 6930 difera foarte putin in caracteristicile GPU. Desi pretul modelului «slab» HD 6930 este mult mai ieftin. Testele au demonstrat ca overlocking cu ridicarea frecventelor permite HD 6930 sa atinga performanta HD 6970. Atunci pentru ce sa platesti in plus?

2. Memoria BUS – al doilea criteriu din cele importante, care poate reduce performanta placii video. Memoria BUS determina latimea de banda, cu care se realizeaza transferul de date cu GPU.

Cu cat este mai mare acest indice, cu atat este mai bine. La placile video moderne memoria BUS incepe de la 256 biti. Memoria Bus a modelelor multimedia este 192-64 biti.

3. Tip memorie – cu cat este mai rapid, cu atat este mai bine, in prezint optiunea cea mai rapida este GDDR5 (de la 3 GHz) – se foloseste in toate placile video de tip gaming (vezi oferta pentru placi video de tip gaming).

Destul de des placile grafice multimedia (performanta medie – vezi oferata pentru placi video multimedia) pot fi achizitionate cu tipul de memorie DDR3 sau GDDR5. Mai bine sa cumperi cu GDDR5, altfel GPU va procesa mai lent informatia.

Cantitatea memorie nu trebuie neaparat sa fie cea mai mare. De exemplu, poti cumpara o placa video cu 2 GB de memorie la un pret mic.

De fapt, aceasta placa video poate fi mai slaba in performanta in comparatie cu una de 512 MB, dar cu GPU si memoria BUS mai performanta.

Rezumat – cum aleg placa video pentru gaming?

Cand vine vorba despre placa video multimedia, care este necesara doar pentru ca calculatorul sa functioneze, mai bine sa cumperi cea mai eftina. Singurul lucru la care as acorda atentia, este soclu de conectare.

Acesta trebuie sa fie combatibil cu placa de baza. Precum si prezenta portului HDMI, de care ai putea avea nevoie pentru conectare la televizor.

Cu placile video pentru gaming este un pic mai complicat. Dupa ce ai gasit ceea ce doresti, iti recomand sa compari performanta cu un model de top. Acest lucru iti va permite sa vezi avantajele achizitiei, de asemenea, ar trebui sa acorzi atentia la sursa de alimentare din calculatorul tau.

Cumparand o placa video pentru gaming, asigura-te ca sursa ta de alimentare nu este mai mica de 500W. S-ar putea sa ai nevoie de una mai putenica, de obicei cerintele minime pot fi gasite pe cutia placii video sau pe site-ul producatorului.

Daca te-ai decis pentru o placa video «de top», ca sa fii sigur pentru urmatorii 3-5 ani, ar trebui sa ei in considerare compatibilitatea placii video cu celelalte componente, care n-ar trebui sa ramana in urma in performanta.

Si cateva sfaturi de achizitie pentru placi video.

Asta este tot, acum stii cum sa alegi placa video pentru calculator – succes :)

5/5 - (4 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.