Hard disk este o componenta cu durata de viata scurta. De obicei, un hard disk modern functioneaza pana la 5 ani. Hard disk-urile in laptop functioneaza si mai putin. Probabil, acest lucru se datoreaza faptului ca laptopul este mereu mutat dintr-un loc in altul, si asta inseamna ca hard disk-ul este expus la micro-socuri.
Inlocuirea hard disk-ului pe un laptop este o problema, cu care se confrunta frecvent utilizatorii. In acest articol vom vorbi despre modul de a alege un hard disk pentru laptop, in cazul in care cel vechi nu mai functioneaza.
Caracteristici principale in alegerea hard disk-ului pentru laptop
Alegand hard disk pentru laptop in primul rand ar trebui sa tii cont de trei caracteristici importante. Acestea sunt: diametru, interfata de conectare si grosimea. In cazul in care vei ignora aceste caracteristici, ai putea cumpara un hard disk, care ulterior nu va putea fi instalat in laptop.
Diametru
In laptopuri sunt folosite doar hard disk-uri de 2.5 inch. Alegand un hard disk pentru laptop, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa elimini hard disk-urile cu diametru de 3.5 inch.
Hard disk-urile cu deametru de 3.5 inch sunt folosite pentru calculatoare desktop, servere si alte dispozitive. Exista si hard disk-uri de 1.8 inch, pentru playere MP3 (precum Apple Ipod), dar practic niciodata pentru laptopuri.
Interfata de conectare
Urmatoarea caracteristica, care ar trebui luata in considerare in alegera hard disk-ului pentru laptop este interfata de conectare. In laptopuri se foloseste interfata SATA. Iar in vanzare pot fi gasite hard disk-uri cu diametru de 2.5 inch cu interfata SATA, precum si cu SAS (SCSI).
Hard disk-urile cu interfata SAS (SCSI) sunt folosite in servere, si nu se potrivesc pentru laptopuri.
Grosimea hard disk-ului
Forte important in timpul alegerii hard disk-ului sa acorzi atentia grosimei. Hard disk-urile moderne de 2.5 inch pot fi diferiti in grosime. In ziua de astazi sunt utilizate hard disk-uri cu grosimea de 15 mm, 9.5 mm si 7 mm. De fapt, exista si alte dimensiuni, doar ca in vanzare nu cred ca vei putea sa-i gasesti.
Daca vei cumpara un hard disk cu grosimea mai mare, acesta pur si simplu nu va incapea in laptop. Un model mai subtire cel mai probabil vei putea instala, doar ca acesta nu va avea o pozitie fixa, si in cele din urma va duce la defectarea rapida. Cu alte cuvinte, pentru inceput verifica care trebuie sa fie grosimea hard disk-ului din laptopul tau, iar apoi treci la alegerea modelului potrivit pentru tine.
Caracteristici secundare a hard disk-uliu pentru laptop
Alte caracteristici a hard disk-ului pot fi considerate secundare. Deoarece aici nu exista cerinte fundamentale si alegerea in intregime depinde de nevoile utilizatorului.
Viteza de rotatie
Hard disk-urile moderne pentru laptop pot avea viteza de 5400 sau 7200 rotatii pe minut. De asemenea, exista hard disk-uri cu o rotatie de 10000 pe minut, care sunt utilizate in servere. Doar ca nu vei putea sa le instalezi in laptopul tau, deorece acestea au interfata SAS (SCSI). Astfel, alegand hard disk pentru laptop ai doua optiuni: 5400 sau 7200 de rotatii pe minut.
Diferenta dintre 5400 si 7200 de rotatii pe minut consta in viteza de lucru, zgomot si pret. Hard disk-urile cu viteza 7200 de rotati pe minut sunt mai rapide, produc zgomot mai mare si, ca o regula, sunt mai scumpe. Alegerea este destul de simpla. Daca vrei o viteza maxima, alege un hard disk cu o viteza de 7200 rotatii pe minut. Daca vrei sa economisesti din bani sau vrei ca laptopul sa produca cat mai mic zgomot, alege hard disk cu o viteza de 5400 rotati pe minut.
Memoria cache
Memoria cache este un mic spatiu, care se foloseste in hard disk pentru stocarea datelor utilizate. In cazul accesului ulterior la aceleasi date, hard disk-ul le va citi din memoria cache. Citirea memoriei cache este mult mai rapida, astfel, cu cat mai mare este memoria cache, cu atat mai repede va lucara hard disk-ul.
Capacitatea
Si bineinteles sa nu uitam de capacitatea hard disk-ului. Si aici totul este destul de simplu. Cu cat mai mare este capacitatea, cu atat mai mare este pretul. Vrei sa pastrezi mai multe date pe hard disk – alege un hard disk cu capacitatea mai mare.