Cum aplic pasta termica pe procesor

Pasta termica este material termoconductor, care se foloseste pentru a imbunatati eficienta transferului de caldura de la componente electronice catre radiator. Sarcina principala a pastei este eliminarea aerului din punctul de contact a radiatorului si cip. Pasta termica umple toate golurile de pe suprafata procesorului si radiatorului. Astfel, se elimina golul de aer intre cip si procesor. Ca rezultat, transferul de caldura de pe cip catre radiator sa realizeaza mult mai eficient.

In tehnologia informatica pasta termica se foloseste pentru a indeparta caldura de pe componente, cum ar fi procesor, chipset, cip grafic, memoria RAM. In acest articol voi explica cu se aplica pasta termica pe procesor.

Indeparteaza pasta termica veche

Daca procesorul are urme de pasta termica de la instalarea anterioara, va trebui sa o indepartezi. Pentru a elimina pasta termica veche poti folosi betisoare pentru urechi sau servetele. Daca pasta termica s-a uscat si nu poate fi stearsa, poti folosi servetele cu o cantitate mica de alcool. De asemenea, sunt bune si servetele umede pentru curatarea monitorului.

Introdu procesorul in soclu de pe placa de baza

Inainte de a aplica pasta termica pe procesor, acesta trebuie introdus in soclu de pe placa de baza. Introdu procesorul si fixeaza-l cu ajutorul clemei. Daca vei incerca sa aplici pasta termica pe procesor inainte de al introduce in soclu, ai sansa sa ajungi cu pasta pe circuite de pe placa de baza

Aplica o cantitate mica de pasta termica in centrul procesorului

Dupa ce ai introdus procesorul in soclu de pe placa de baza, stoarce o cantitate mica de pasta termica in centrul procesorului.

Cum aplic pasta termica pe procesor

Important sa nu exagerezi cu pasta termica. Daca pui prea mult, pasta dimpotriva va afecta transferul de caldura. Cantitatea pastei, care este necesara pentru procesor, poate fi estimata dupa imaginea urmatoare.

Cum aplic pasta termica pe procesor

Intinde usor pasta termica pe suprafata procesorului

Dupa ce ai stors cantitatea necesara a pastei pe procesor – aceasta trebuie intinsa. Cel mai usor poti intinde cu un card de plastic bancar. Sau poti folosi orice alt obiect cu suprafata neteda. Sa nu incerci sa intinzi pasta cu carton, betisoare pentru urechi sau alte obiecte moi.

Cum aplic pasta termica pe procesor

Dupa cum am spus mai sus, pasta termica este folosita pentru a elimina golul de aer intre procesor si radiator. Astfel, stratul de pasta termica trebuie sa fie foarte subtire (aproximativ jumatate de milimetru grosime). Incearca sa intinzi pasta termica pe suprafata procesorului uniform, fara sa faca cocoloase sau bule de aer, de asta depinde eficacitatea racirei procesorului.

Cum aplic pasta termica pe procesor

Monteaza radiatorul

Dupa ce ai apicat pasta termica pe procesor, poti trece la montarea radiatorului. Sa nu uit, nu trebuie sa aplici pasta termica pe procesor si pe radiator, pentru ca in acest caz poti pune prea multa pasta si astfel vei afecta racirea procesorului.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.