Cum elimin DX11 feature level 10.0 is required to run the engine sau DX11 feature level 11.0 is required

Multi utilizatori la pornirea jocurilor de calculator primesc mesajul de eroare DX11 feature level 10.0 is required to run the engine (uneori feature level 11.0 sau to run the game). Tinand cont ca pentru utilizatorul incepator acest text poate sa nu fie inteles, putem intalni intrebari precum «Am DirectX 12, dar imi afiseaza aceasta eroare, ce sa fac?».

In acest articol despre, ce inseamna acest mesaj, de ce eroarea depinde nu doar de DirectX si cum se elimina eroarea «DX11 feature level 10.0 is required to run the engine» si «DX11 feature level 11.0 is required to run the engine» la pornirea jocurilor. Metodele se potrivesc pentru Windows 11, Windows 10, 8.1 si 7.

Ce inseamna eroarea DX11 feature level 10.0 is required to run the engine si de ce apareMesajul despre eroarea DX11 Feature Level 10.0 is required to run the engine la pornirea jocului

Eroarea DX11 feature level 10.0 is required to run the engine la pornirea jocurilor in Windows 11 si Windows 10 nu inseamna ca nu ai versiunea necesara DirectX, ci invers: iti lipseste suportul pentru feature level 10.0 (sau 11.0 daca este indicat acest numar). Poate lipsi chiar si daca ai instalat DirectX 12. Feature level inseamna nivelul de suport pentru functiile Direct3D (o componenta in DirectX), iar nivelul de suport depinde de trei componente:

 • Versiunea DirectX
 • Modelul placii video
 • Drivere instalate pentru placa video

Cum arata exact aceasta dependenta poti citi in limba engleza pe Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Feature_levels_in_Direct3D. Eu am pregatit un scurt rezumat, astfel incat utilizatorii sa poata trage concluzii (drivere nu mentionez, presupun ca ai cele mai recente versiuni oficiale instalate):

 1. Daca ai DirectX 11 — DX11 feature level 10.0 va oferi suport pentru placi video NVIDIA GeForce GTX 400 si mai noi, Radeon HD seria 5000/6000/7300-7600/8300-8400, R5 210-235 si mai noi, adaptoare grafice Intel HD Graphics 2500/4000 (Ivy Bridge si mai noi).
 2. Feature Level 11.0 sub DirectX 11 va oferi suport pentru placi video NVIDIA incepand cu GTX seria 600, AMD HD 7790/8770, RX 260/290 si mai noi, Intel HD Graphics 4200-5200 (Haswell si mai noi).
 3. Daca ai DirectX 12 — DX11 feature level 10 si 11 va oferi suport pentru placi video incepand cu NVIDIA GTX 400, AMD HD 7700-7900, RX 240, Intel HD Graphics 4200-5200 (Haswell si mai noi).
 4. Retine: nu am gasit informatii despre suportul feature level 10 si 11 nu GTX, ci placi video GT de la NVIDIA, desi presupun, ca ar trebui sa fie in contextul seriilor adaptoarelor video specificate mai sus.

Intelegand motivul erorii si posibile inconsecvente din sistem, putem trece la rezolvarea problemei. Nu uita, este vorba despre Windows 11, 10, 8.1 (8) si Windows 7, pe versiunile sistemelor mai vechi jocul cel mai probabil nu vei putea rula.

DX11 feature level 10.0 is required to run the engine – metode pentru a elimina eroarea

Inainte de a trece la rezolvare problemei, recomand sa verifici versiunea DirectX de pe calculator si versiunea WDDM. Pentru a face acest lucru apasa tastele Win+R de pe tastatura (Win – tasta cu emblema Windows), introdu dxdiag si apasa Enter, aproba verificarea semnaturilor digitale si asteapta finalizarea colectarii informatiilor. Acorda atetie la punctul «Versiune DirectX», acesta trebuie sa nu fie mai mic de 12.Versiunea DirectX in dxdiag

Acceseaza fila «Ecran» si verifica punctul «Model driver: WDDM», acesta nu trebuie sa fie mai mic de 1.2 (daca nu este asa, in continuare sunt descrisi pasii pentru instalarea driverelor, cu conditia ca ai placa video acceptata)si, un alt punct important – «Niveluri caracteristica», chiar despre nivelul necesar si spune eroarea. Daca nivelul necesar nu se afla in lista, dar placa video ar trebui sa-l suporte, probabil este vorba de driver, ceea ce vom si incerca sa reparam.Niveluri caracteristica feature levels in dxdiag

In cazul in care placa video (integrata sau dedicata) suporta nivelul necesar Feature Level DX11, in primul rand urmeaza pasii urmatori pentru a elimina eroarea DX11 feature level 10.0 / feature level 11.0 is required to run the engine:

 1. Descarca si instaleaza bibliotecile DirectX de pe site-ul oficial Microsoft https://www.microsoft.com/en-gb/download/details.aspx?id=35 – da, pe calculatorul tau este instalat DirextX, doar ca acest pachet de bibliotecti va adauga bibliotecile lipsa.
 2. Instaleaza cele mai recente drivere pentru placa video dedicata si integrata. Atentie: acest lucru nu se face prin apasare pe «Actualizare driver» in Manager dispozitive, se face prin descarcarea manuala celor mai recente drivere disponibile pentru placa video respectiva de pe site-ul oficial NVIDIA, AMD sau Intel si instalandu-le manual. «Actualizare driver» prin Manager dispozitive poate afisa mesajul «Cele mai bune drivere pentru dispozitivul dvs. sunt deja instalate» chiar si atunci cand sunt instalte drivere Windows «standard», care ofera suport doar pentru afisarea desktopului.
 3. Dupa instalare, reporneste calculatorul.
 4. Verifica rularea jocului – daca totul este in regula, si placa video intr-adevar accepta nivelurile de caracteristici necesare Feature level, eroarea nu va mai aparea.

Uneori se intampla, ca utilizatorul are placa video integrata si dedicata, dintre care una suporta nivelul necesar de functionare, iar alta – nu. De exemplu, ai cumparat o noua placa de baza si procesor cu o noua placa video integrata, dar ai pastrat vechea placa video sau invers.

In acest caz poti dezactiva placa video veche in Manager dispozitive. Pentru a dezactiva placa video:

 1. Important: in cazul PC, opreste calculatorul si conecteaza monitorul la acea placa video, care va ramane activata, de exemplu la iesirea video integrata de pe placa de baza – in caz contrat la dezactivarea placi video vei ramane fara imagine. Pe unele configuratii (rar) de laptop cu adaptoare video integrate si dedicate dezactivarea uneia dintre placi video poate opri monitorul – nu aplica metoda daca nu esti sigur in capacitatea de a rezolva problema in caz ca apare.
 2. Apasa tastele Win+R de pe tastatura, introdu devmgmt.msc si apasa Enter.
 3. Atentie: daca in rubrica «Placi grafice» ai o singura placa video, acestea si toti ceilalti pasi nu te vor ajuta.
 4. in rubrica «Placi grafice» selecteaza placa video pe care vrei sa o dezactivezi, apasa pe ea cu butonul drept al mouseului si selecteaza punctul «Dezactivare dispozitiv».
 5. Confirma dezactivarea dispozitivului.

Acum poti incerca iar sa pornesti jocul – la pornire jocul va putea folosi doar acel GPU (placa video), care a ramas activat si, daca suporta DX11 Feature Level 10 sau Feature Level 11, jocul va porni.

Posibil un scenariu, cand combinatia caracteristicilor de la modelul placii video si versiunea DirectX, chiar si cu cele mai recente drivere, nu va permite rularea jocului cu Feature Level necesar, in acest caz eliminarea erorii DX11 feature level 10.0/11.0 is required to run the engine (sau to run the game) va fi posibila doar prin inlocuirea placii video (sau sistemului, in cazul versiunilor vechi DirectX pe sisteme de operare neacceptate).

Sper ca instructiunile din articol sunt utile si te vor ajuta la rezolvarea problemei.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.