Asambland un calculator nou, se intampla ca utilizatorii se confrunta cu faptul, cand calculatorul incepe sa emita semnale sonore si afiseaza mesajul Cpu fan error Press F1. In plus, eroarea Cpu fan error poate aparea si pe calculatoare care functioneaza o perioada lunga de timp. In acest articol vom analiza motivele principale, care pot crea aceasta eroare, precum si cum sa remediem aceasta eroare.
Cpu fan error – este o problema a coolerului de pe procesor. In caz ca a aparut aceasta eroare, va trebui sa gasesti defectiunile asociate cu coolerul procesorului. Mai jos sunt cateva defectiuni posibile.
Coolerul nu poate fi rotit liber. Cauza cea mai frecventa erorii Cpu fan error este blocarea coolerului. Coolerul poate fi blocat cu cablu, praf, sau cu orice alt obiect, care a ajuns in interioru carcasei calculatorului. De multe ori coolerul este blocat cu cablul de alimentare sau alte cabluri (in cazul in care atarna in unitatea de sistem).
Pentru a verifica daca un cablu blocheaza rotirea coolerului, va trebui sa scoti capacul lateral al unitatii de sistem si sa pornesti calculatorul. Uita-te la coolerul procesorului in timpul functionarii calculatorului. Fi atent la cablul de alimentare de la cooler, precum si alte cabluri din interiorul unitatii de sistem. In caz ca ceva blocheaza rotirea coolerului sau nu-i permite rotirea la putere maxima, opreste calculatorul si fixeaza cablurile din interiourul unitatii de sistem astfel, incat sa nu atinga coolerul.
Coolerul nu este conectat direct la placa de baza. Daca conectezi coolerul procesorului prin adaptoare, sa nu te miri ca la pornirea calculatorului vei vedea mesajul Cpu fan error Press F1.
Unii utilizatori conecteaza coolerul procesorului la panoul special de pe partea din fata a unitatii de sistem. Acest panou afiseaza informatii despre viteza de rotatie a coolerului si altor parametri a calculatorului. Aceasta conectare poate avea diferite probleme, inclusiv eroarea Cpu fan error.
Coolerul nu este conectat la conectorul corespunzator de pe placa de baza. Placile de baza moderne au cateva conectori pentru conectarea coolerului. De exemplu, conectorul pentru conectarea ventilatorului pe carcasa unitatii de sistem poate fi numit Chassis Fan, iar conectorul pentru conectarea coolerului procesorului Power Fan Speed. Daca confundam acesti conectori, calculatorul poate afisa eroarea Cpu fan error.
Pentru a evita aceasta eroare, analizeaza cu atentie placa de baza si instructiunile pentru ea. Asigura-te ca ai conectat coolerul procesorului la conectorul corespunzator.
Coolerul defect. Coolerul defect este o problema destul de rara, si totusi n-ar trebui sa excludem aceasta optiune. Daca ai incercat totul, si n-ai reusit sa scapi de eroarea Cpu fan error, va trebui sa achizitionezi un cooler nou.
In caz ca nimic nu ajuta. Ca o solutie temporara, poti dezactiva aceasta eroare in BIOS. Pentru a face acest lucru, gaseste in setari functia de configurare a coolerului procesorului si dezectiveaz-o.
IMPORTANT! Dezactivarea notificarilor in BIOS ar trebui facute doar pentru perioade scurte de timp, deoarece nefunctionarea coolerului poate duce la defectarea procesorului.