Cum sa aleg un Hard Disk

Hard disk – una dintre componentele principale a unui calculator. Pe hard disk sunt stocate toate informatiile utilizatorului. Astfel, defectiunea hard disk-ului poate costa mult mai mult decat orice alta compnenta a calculatorului. Deoarece informatia, care este stocata pe calculator, de multe ori valoreaza mult mai mult decat calculatorul in sine. Din aceasta putem trage o concluzie, ca una dintre caracteristicile principale a hard disk-ului este fiabilitatea sa.

 Cum sa aleg un Hard Disk

De asemenea, un factor important este viteza. Hard disk este considerat cea mai lenta componenta a calculatorului modern. Astfel, se recomanda un hard disk mai rapid, acest lucru va permite o viteza mai mare a functionarii calculatorului.

Pentru a intelege cum sa alegem un hard disk, ar trebui sa analizam caracteristicile principale.

Capacitatea de stocare

Alegand un hard disk, mult utilizatori in primul rand se uita la capacitatea sa. Hard disk-urile moderne pot avea o capacitate de pana la 4 terabytes (1 terabyte este egal cu 1024 gigabytes). Dar daca alegi un hard disk pentru un calculator obisnuit de acasa, atunci n-ar trebui sa-ti cumperi unul mai mare de 2 terabytes. Aceste disk-uri costa destul de scump.

Daca ai nevoie de spatiu de stocare de 4 terabytes, atunci mai bine sa-ti cumperi doua hard disk-uri de 2 terabytes. Astfel vei economisi banii si vei reduce riscul de a pierde toate datele dintr-o data.

Daca nu stii cat de mult spatiu ai nevoie, cumpara hard disk cu o capacitate de la 1 la 2 gigabytes, in functie de bugetul disponibil. In cele mai mute cazuri acest spatiu este suficient.

Form Factor

Form factor este dimensiunea hard disk-ului. Exista doi form factori: 2,5 inch si 3,5 inch. Hard disk-urile de 2,5 inch sunt mai compacte. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate in laptop-uri. Nu trebuie sa cumperi hard disk de 2,5 inch pentru al instala in calculatorul obisnuit. Pentru calculatoare obisnuite se potrivesc modelele de 3,5 inch. Acestea sunt mai rapide, mai fiabile si au o capacitate mai mare la acelasi pret.

Viteza

Parametru principal pentru viteza hard disk-ului. In ziua de astazi sunt disponibile disk-urile cu viteza:

  • 5400 rpm
  • 5900 rpm
  • 7200 rpm
  • 10000 rpm

Daca nu stii cum sa alegi un hard disk, cumpara un model cu o viteza de 7200 rpm (rotatii pe minut). Este cea mai buna optiune. Aceste disk-uri sunt ideale pentru a instala sistem de operare, programe si jocuri.

Hard disk-urile cu viteza de rotare de 10000 pe minut sunt foarte rapide. Dar, au un pret destul de mare. Si in acelasi timp nu se remarca prin capacitati mari. Aceste disk-uri sunt utilizate pentru sarcini specifice si foarte rar sunt utilizate in calculatoarele de acasa.

Pe de alta parte, hard disk-urile cu viteza de 5400 rpm si 5900 rpm costa mai putin in comparatie cu disk-urile de 7200 rpm. Doar ca acestea lucreaza mult mai incet. Aceste disk-uri sunt ideale pentru a stoca fimle, muzica si alte date care ocupa mult spatiu si nu necesita citire de mare viteza.

Dimensiunea bufferului

Dimensiunea bufferului de asemenea are un rol importat pentru viteza hard disk-ului. Daca ai posibilitatea alege unul cu dimensiunea bufferului mai mare.

Acum in vanzare putem gasi hard disk-uri cu dimensiunea bufferului de:

  • 8 megabytes (MB)
  • 16 megabytes
  • 32 megabytes
  • 64 megabytes
  • 128 megabytes

Interfata

Toate hard disk-urile moderne sunt echpate cu interfata SATA, despre care am scris in articolul care este diferenta dintre SATA 2 si SATA 3. Astfel, daca nu stii ce hard disk sa alegi, poti sa nu-ti faci griji. Aici nu ai cum sa gresesti.

Producator

La aceleasi caracteristici hard disk-urile de la diferiti producatori pot afisa rezultate apropiate pentru viteza. In realitate diferenta este imposibil de vazut.

Ceea ce priveste fiabilitatea, aici de asemenea putin depinde de producator. De regula, hard disk-urile lucreaza multi ani.

Pe piata putem vedea astfel de producatori:

  • Hitachi
  • Seagate
  • Toshiba
  • Western Digital

Producatori sunt mult mai mult, doar ca ei folosesc disk-uri de la acesti patru producatori.

4.6/5 - (138 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.