Cum se face copia de rezerva a registrului Windows 10, 8 si Windows 7

Registrul Windows – una dintre cele mai importante parti a sistemului de operare, care este o baza de date a parametrilor sistemului si programelor. Actualizarea sistemului de operare, instalarea programelor si alte actiuni duc la schimbari de registru, care uneori pot duce la functionarea incorecta a sistemului.

In acest articol diferite metode pentru a face o copie de rezerva a registrului Windows 10, 8.1 sau Windows 7 si restaurarea registrului daca apar probleme cu pornirea si functionarea sistemului.

Copia de rezerva ca parte a punctului de restaurare Windows

Sistemul de operare Windows contine o functie pentru crearea automata a punctelor de restaurare, precum si posibilitatea de a le crea manual. Printre altele, punctele de restaurare contin si copia de rezerva a registrului, iar restaurarea este disponibila atat pe sistemul care ruleaza, precum si in cazul, daca sistemul de operare nu porneste (utilizand mediul de recuperare, inclusiv de pe discul de recuperare sau stick/disc bootabil cu distributia sistemului de operare).

Puncte de restaurare Windows

Mai multe informatii despre crearea si utilizarea punctelor de restaurare in articolul separat – Crearea unui punct de restaurare Windows 10 (actual si pentru versiunile anterioare a sistemului).

Copiere manuala a fisierelor de registru

Poti copia manual fisierele de registru Windows 10, 8 sau Windows 7 si sa le utilizezi ca o copie de rezerva, cand vei avea nevoie de o restaurare. Exista doua metode.

Prima – exportul registrului in editorul de registru. Pentru a face acest lucru porneste editorul (tastele Win+R, introdu regedit) si utilizarea functiei de export in meniul «File» sau in meniul contextual. Pentru a exporta intregul registru selecteaza rubrica «Computer», click dreapta – Export.

Exportul registrului in editorul de registru

Fisierul obtinut cu extensia .reg poate fi «rulat» pentru a adauga date vechi in registru. Doar ca aceasta metoda are dezavantaje:

  • Copia de rezerva creata astfel poate fi utilizata doar in Windows functional.
  • Utilizand acest fisier .reg setarile registrului modificat vor reveni la starea salvata, iar cele nou create (cele, care nu erau la momentul crearii copiei) nu vor fi eliminate si vor ramane neschimbate.
  • Pot aparea erori la importul tuturor valorilor in registru din copia de rezerva, daca sunt utilizate in prezent unele ramuri.

A doua metoda – salvarea copiei de rezerva a fisierelor de registru si, cand vei avea nevoie de restaurare – inclocuirea fisierelor curente cu acestea. Fisiere principale, in care sunt stocate datele din registru:

  • Fisiere DEFAULT, SAM, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM din folderul Windows\System32\Config

Folderul cu fisiere registrului Windows

  • Fisierul ascuns NTUSER.DAT din folderul C:\Utilizatori (Users)\Numele_utilizatorului

Copiind aceste fisiere pe o unitate sau intr-un folder separat de pe disc, vei putea restaura registrul la starea in care se afla in momentul copierii, inclusiv in mediul de recuperare, in cazul in care sistemul de operare nu porneste.

Programe pentru crearea copiei de rezerva a registrului

Exista un numar mare de programe gratuite pentru crearea copiilor si restaurarea registrului. Printre acestea se numara:

Programul RegBak

  • ERUNTgui – disponibil ca fisier executabil si ca versiunea portabila, usor de utilizat, permite utilizarea interfetei liniei de comanda fara o interfata grafica pentru crearea copiilor de rezerva (poate fi utilizat pentru a crea in mod automat copii de rezerva). Poate fi descarcat de pe site-ul https://www.majorgeeks.com/files/details/eruntgui.html

Copia de rezerva a registrului in ERUNTgui

Imaginea registrului in OfflineRegistryFinder

Toate aceste utilitare sunt simple in utilizare, chiar daca interfata nu este in limba romana. Daca ai intrebari sau cunosti alte metode – astept comentariul tau.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.