Cum se intretine bateria laptop-ului

In ziua de astazi piata IT contine foarte multe laptop-uri, incat putem alege calculator mobil pentru orice nevoie si buget. Producatorii muncesc pentru a imbunatati performanta si pentru a creste autonomia acestui tip de calculator. Putem cumpara laptop, al carui baterie poate oferi 7-10 ore de munca, si laptop low-cost in care acest parametru este mult mai mic.

Despre functionarea bateriei

Bateria laptopului utilizata corect rezista pana la 600 de cicluri de incarcare-descarcare, ceea ce este egal cu 1.5-2 ani de functionare. Dupa aceea bateria incepe sa-si piarda capacitatea si autonomia se reduce foarte mult.

Practic orice producator de laptopuri foloseste baterii de constructie proprie, astfel bateria laptopurilor Lenovo nu va putea fi folosita in laptopurile companiei Asus. Cu toate acestea, in ciuda numarului mare modelelor de baterii, in ziua de astazi putem cumpara orice baterie de laptop. Acest lucru se datoreaza faptului ca de producerea baterielor se ocupa nu doar producatorii de laptop-uri, dar si alti producatori.

Pentru anumite modele de laptop-uri se produc mai multe tipuri de baterii, de diferite capacitati. Aceasta abordare este foarte utila pentru utilizatori. Daca este necesar, se poate cumpara o baterie cu o autonomie lunga. Iar daca autonomia lunga a bateriei nu este necesara, se poate economisi prin cumpararea bateriei cu autonimia mica.

Prelungeste autonomia bateriei

Noua baterie ca sa aiba viata si autonomie lunga, trebuie utilizata in mod corespunzator.

Dupa prima conectare a bateriei la laptop neaparat trebuie facut calibrarea acesteia. Calibrarea se realizeaza cu ajutorul unui software special sau prin BIOS-ul laptopului. Prin calibrare se face incarcarea completa si apoi descarcarea bateriei laptopului. In acelasi timp, se monitorizeaza fiecare dintre celulele bateriei si daca este necesar se ajusteaza fiecare parametru a incarcarii. Dupa calibrare parametrii bateriei se vor apropia de parametrii de referinta, datorita carui informatiile despre durata de viata a bateriei va fi afisata cat mai exact posibil.

Pentru baterie noua de asemenea se recomanda exercitii – cateva cicluri de incarcare-descarcare completa. Excercitia bateriei se recomanda nu doar dupa cumparare, dar si la fiecare cateva luni. Aceasta operatiune va permite o utilizare mai eficienta a bateriei, datorita carui se va realiza durata maxima a vietii bateriei.

In cazul in care nu se intetioneaza utilizarea bateriei pentru o lunga perioada de timp, cel mai bine sa fie incarcata la 40% din capacitatea nominala, sa fie scoasa din laptop si pusa intr-un loc uscat si racoros. In astfel de conditii bateria nu va fi expusa la degradare. Daca bateria va fi pastrata o lunga perioada de timp, atunci la fiecare trei luni se recomanda efectuarea ciclului de incarcare-descarcare.

Urmand aceste sfaturi bateria laptopului tau pe toata durata a functionarii va oferi autonomie maxima de functionare.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.