De ce se reseteaza ora pe calculator

Mai devreme sau mai tarziu pe orice calculator incepe sa se reseteze ora. Impreuna cu resetarea orei se reseteaza si setarile BIOS-ului. Aceste resetari creeaza o multime de probleme utilizatorului. In acest articol vei afla de ce se reseteaza ora pe calculator si cum se poate rezolva aceasta problema.

Aceasta problema apare din cauza bateriei de pe placa de baza. Aceasta baterie este responsabila pentru pastrarea setarilor BIOS si functionarea ceasului de sistem. Cu timpul bateria isi consuma resursele sale, si in cele din urma nu mai functioneaza. Iar cu bateria nefunctionala calculatorul va reveni la setarile implicite din BIOS la fiecare oprire a calculatorului.

Cum aflu daca bateria de pe placa de baza si-a consumat resursele

 • La fiecare oprire a calculatorului se reseteaza ora pe calculator. In plus, se schimba si data.
 • La fiecare oprire a calculatorului se reseteraza setirile BIOS.
 • La fiecare pornire a calculatorului esti rugat sa apesi tastele F1 sau F2.
 • De asemenea, vor fi probleme cu rularea programelor, antivirusul va raporta licenta expirata, iar browserul va refuza sa deschida unele site-uri din cauza certificatelor neactuali.

Cum rezolv problema cu resetarea orei pe calculator

Pentru a rezolva aceasta problema trebuie sa schimbi bateria de pe placa de baza. Aceasta baterie se numeste CR 2032, si poate fi cumparata in magazinele de calculatoare. Nu toti vanzatorii stiu ce este «bateria CR 2032». Astfel, poti doar sa mergi la magazin si sa intrebi daca au «bateria pentru placi de baza». De asemenea, poti scoate bateria veche si sa o arati vanzatorului din magazin.

De ce se reseteaza ora pe calculator
Bateria CR 2032 de pe placa de baza

Pentru a schimba bateria de pe placa de baza trebuie sa:

 • Deconecteaza calculatorul de la energia electrica. Deconecteaza cablul de alimentare de la unitatea de sistem pentru a fi sigur ca calculatorul este deconectat.
 • Scoate capacul lateral de pe partea stanga a unitatii de sistem. Scoate cele doua suruburi de fixare de pe partea din spate a carcasei si scoate capacul de pe partea stanga a unitatii de sistem.
 • Gaseste si scoate bateria de pe placa de baza. Pentru a scoate bateria va trebui sa apesi arcul mic cu o surubelnita.
 • Monteaza bateria noua. Pentru a monta bateria noua doar introdu-o in locul bateriei vechi. In timpul montarii ar trebui sa auzi un click.
 • Inchide unitatea de sistem si porneste calculatorul.
 • Verifica noua baterie. Seteaza ora, opreste calculatorul si deconecteaza-l complet de la energia electrica. Dupa aceasta procedura ora ar trebui sa ramana neschimbata.
4.5/5 - (11 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 11
 1. Popescu Gheorghe

  asa voi proceda.

 2. Marius

  La mine nu se mai actualizeaza ora. Data ramane cea corecta si pornirea este normala. E tot bateria BIOS? Merci

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Poate fi din cauza activatorului (crack), care reseteaza perioada de test pentru aplicatii comerciale, ca sa le poti utiliza gratuit. Sau poate fi virus. Sau chiar bateria din BIOS.

 3. Mihai

  De la un timp unitatea mea a inceput sa faca figuri adica unitatea primette curent dar nu pleaca si imi da un fel de mesaj ciudat imi licare de 2 ori beci rosu si 1 data becul verde de la locul unde se baga cd-ul acest procedeu se repeta de 8-10 ori apoi pleaca iar monitoru imi arata check signal cable  desi cablul de semnam este introdus corect si in unitate si in monitor

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Nu iti pot da un raspuns sigur, deoarece totul depinde de situatie. Poate fi si praful acumulat in unitate, si sursa de alimentare defecta, si condensatorii umflati pe placa de baza.

 4. Angelo

  Cum se  afiseaza ceasul de pe laptop pe videoproiector si tv  (Windows 10)

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Ma depaseste.

 5. Cristi

  Salut!
  Am aceasta problema la laptopul lu tata.
  A mers cu el la service si a schimbat bateria bios si nu s-a schimbat nimic, problema persista. M-am gandit ca e vreu virus sau poate vreo eroare de windows, asa ca am reinstalat windows cu formatare completa a hardului. Nu s-a schimbat nimic. Sa fie vreun contact imperfect?

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   1. Praful poate duce la resetarea memoriei BIOS.
   2. In unele cazuri ajuta actualizarea BIOS.
   3. Poate ajuta si resetarea BIOS.
   4. Defecte placii de baza, care poate apare in timpul utilizarii.

 6. Nevar Maind

  Am urmatoarea întrebare
  Daca avem un computer neconectat la net, de unde stie BIOS-ul ca data si ora sînt incorect setate?
  Multumesc!

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Nu inteleg logica la intrebarea pusa.
   Un calculator modern, la fel ca o persoana moderna, trebuie sa se orienteze in timp. Trebuie sa stie cu exactitate momentul actual, in caz contrar programele si setarile pot afisa erori.
   De exemplu, actualizarea sistemului de operare sau programului antivirus, intr-un fel sau altul, se bazeaza pe o anumita ora si data.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.