Ecran mat sau lucios – ce sa alegi, daca ai de gand sa cumperi laptop sau monitor?

Multi, cand aleg un monitor sau laptop nou se intreaba, ce monitor sa aleg – mat sau lucios. Eu nu pretind ca sunt expert in acest subiect, si totusi voi povesti despre observatiile mele.

In multe review-uri despre diferite tipuri de ecrane LCD putem observa o exprimare nu intotdeauna explicita, ca ecranul mat este mai bun: chiar daca culorile nu sunt atat de vii, poti vedea mai bine chiar daca razele directe a soarelui ajung pe ecran. Eu personal prefer ecrane lucioase, deoarece nu simt probleme cu orbirea, iar culorile si contrastul sunt mai bune pe ecrane lucioase.

Care este diferenta dintre ecrane mat si lucioase?

De fapt, prin utilizarea unei singure matrice in timpul fabricarii ecranului, diferenta consta doar in tipul de acoperire: intr-un caz este lucios, in alt caz – mat.

Ecran mat sau lucios - ce sa alegi, daca ai de gand sa cumperi laptop sau monitor?

Acelasi producator de monitoare sau laptopuri are ambele tipuri de ecrane: poate pentru utilizarea produsului intr-un fel se estimeaza probabilitatea de utilizare in anumite conditii, nu stiu sigur cum este.

Se crede ca pe ecrane lucioase imaginea este mult mai bogata, contrastul mai mare, culoarea neagra mult mai profunda. In acelasi timp, lumina soarelui si lumina puternica pot provoca orbirea, impiedicand munca normala in fata monitorului lucios.

Ecran mat sau lucios - ce sa alegi, daca ai de gand sa cumperi laptop sau monitor?

Ecranul mat are efectul anti-orbire, astfel si munca in fata unui astfel de ecran este mai confortabila. Dezavantaj – culori mai plictisitoare, eu as spune ca te uiti la monitor printr-o foaie alba foarte subtire.

Pana la urma ce sa aleg?

Eu personal, pentru calitatea imaginilor prefer ecrane lucioase, dar in acelasi timp nu stau cu laptopul in soare, in spate nu am fereastra, lumina o pornesc doar cand am nevoie de ea. Adica nu simt probleme cu orbirea.

Pe de alta parte, daca cumperi laptop pentru a lucra in strada sau monitor in birou, care are o multime de becuri sau spoturi de iluminat, utilizarea ecranului lucios poate fi destul de neconfortabil.

In incheiere pot spunce ca putine sfaturi pot da in aceasta privinta – totul depinde de conditii, in care va fi utilizat ecranul si propriile preferinte. In mod ideal, inainte de cumparare incearca diferite ecrane, si vezi care iti place.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
  1. D

    Lucios

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.