FAT32 sau NTFS: ce sistem de fisiere sa aleg pentru stick USB sau hard disk extern

Uneori, citirea informatiilor, redarea muzicii si filmelor de pe stick USB sau hard disk extern pe toate dispozitivele, si anume: calculator, DVD player sau TV, Xbox sau PS3, precum si sistem audio din autoturism poate cauza unele probleme. In acest articol vom analiza ce sistem de fisiere sa folosim, ca sa fie intotdeauna vazut stick-ul USB.

Ce este sistem de fisiere si ce probleme ar putea avea

Sistem de fisiere – un mod de organizare a datelor pe un mediu de stocare. De regula, fiecare sistem de operare foloseste propriu sistem de fisiere, dar poate folosi si cateva. Avand in vedere ca pe hard disk-uri pot fi scrise doar date binare, sistemul de fisiere reprezinta o componenta cheie, care ofera transferul datelor fizice in fisiere, care pot fi citite de OS. Astfel, formatand unitatea de stocare intr-un anumit mod si cu un anumit sistem de fisiere, decizi ce dispozitive (chiar si sistemul audio din autoturism are un fel de sistem de operare) vor putea intelege, ce anume este scris pe stick USB, hard disk sau alta unitate de stocare.

Pe langa binecunoscutele FAT32 si NTFS, precum si unele mai putin cunoscute, cum ar fi HFS+ si EXT, exista zeci de sisteme de fisiere, create pentru diferite dispozitive cu anumite scopuri. In ziua de astazi, cand majoritatea utilizatorilor au mai mult de un calculator in casa si altor dispozitive digitale, pe care pot fi utilizate sisteme de operare Windows, Linux, Mac OS X, Android si altele, intrebarea despre, cum formatez stick-ul USB sau alta unitate portabila, astfel incat sa fie citit pe toate dispozitivele, este destul de actuala.

Compatibilitatea

In prezent, exista doua sisteme de fisiere raspandite (in Romania) – este NTFS (Windows) si FAT32 (standard vechi Windows). De asemenea, pot fi folosite sisteme de fisiere Mac OS si Linux.

Logic ar fi sa presupunem ca sistemele de operare moderne vor lucra cu sistemele de fisiere fiecarui OS in mod implicit, doar ca in cele mai multe cazuri nu este asa. Mac OS X nu poate scrie date pe disc, formatat in NTFS. Windows 7 nu vede discuri HFS+ si EXT si fie le ignora, sau spune ca discul nu este formatat.

Multe distributii Linux, de exemplu, Ubuntu suporta in mod implicit cele mai multe sisteme de fisiere. Copierea dintr-un sistem in altul este un proces normal pentru Linux. Majoritatea distributii suporta HFS+ si NTFS sau suportul se instaleaza cu o componenta gratuita.

In plus, console de jocuri, cum ar fi Xbox 360 sau Playstation 3 ofera acces limitat la anumite sisteme de fisiere, si permit doar citirea datelor de pe unitati de stocare USB. Pentru a afla ce sisteme de fisiere si ce dispozitive sunt suportate, vezi acest tabel:

Ar trebui remarcat faptul ca in tabel sunt aratate posibilitatile OS in lucru cu sisteme de fisiere in mod impicit. In Mac OS, precum si in Windows poti descarca software suplimentar, care iti va permite sa lucrezi cu formate nesuportate.

FAT32 – format vechi, si datorita acestui fapt, aproape toate dispozitivele si sistemele de operare au suport pentru el. Astfel, daca vei formata stick-ul USB in format FAT32, acesta ar trebui sa fie citit oriunde. Totusi, cu acest format exista o problema: limitarea marimei unui fisier si unui volum separat. Daca ai de gand sa stochezi, citesti si scrii fisiere mari, FAT32 ar putea sa nu se potriveasca. Iar acum mai detaliat despre restrictiile de dimensiuni.

Restrictii de dimensiuni a fisierelor in sisteme de fisiere

Sistemul de fisiere FAT32 a fost dezvoltat cu mult timp in urma si se bazeaza pe versiunile anterioare FAT, initial utilizat in sistemul de operare DOS. Discuri cu volumul de astazi in acele timpuri nu existau, din acest motiv nu aveau suport pentru fisiere mai mari de 4 GB. In prezent multi utilizatori se confrunta cu probleme din cauza asta. Mai jos poti vedea comparatia sistemelor de fisiere dupa dimensiuni suportate a fisierelor si partitii:

Fiecare sistem nou depaseste FAT32 dupa dimensiunea fisierelor individuale si partitia separata pe disc. Astfel, FAT32 nu poate fi utilizat pentru unele scopuri. O rezolvare a problemei – utilizarea sistemului de fisiere exFAT, are suport in multe sisteme de operare. Cu toate acestea, pentru un stick USB obisnuit, daca nu sunt pastrate fisiere mai mari de 4 GB, FAT32 va fi cea mai buna alegere, iar stick-ul va fi citit aproape oriunde.

4.5/5 - (4 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 4
  1. Popescu Nicolae

    am cumparat doua stickuri de cate 128GB , sunt formatate in NTFS pe PC nu sunt probleme de citire sau copiere fisiere mari 6-12 GB dar pe tv -monitor SAMSUNG model T28C570EW muzica se opreste din redare dupa 45 minute sau filmele dupa 25 minute si se reseteaza selectia sursa stick video sau audio; nu stiu ce trebuie setat sau formatat pentru o functionare corecta ca la stickul de 32GB

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Nu stiu care poate fi problema.
      Unele TV-uri au limitari pentru cantitatea maxima a memoriei conectate, inclusiv pentru stick USB. Vezi in specificatiile TV-ului.
      Incearca sa formatezi stick-ul in ExFAT, si vezi daca dispare problema.

  2. Cristina

    Am un stick Sandisck a mers fara probleme pana astazi cand a fost formatat.. l-am reformatat si eu si NTFS si in FAT 32 dar tot nu mi-l citeste casetofonul masinii. (Sony) Care ar putea fi problema?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Nu stiu. In mod normal in FAT 32 ar trebui sa mearga.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.