La pornirea calculatorului sau laptopului se deschide BIOS – cum rezolv problema

Daca calculatorul sau laptopul tau dupa pornire in loc de bootare intra in BIOS (UEFI), cel mai probabil exista probleme cu functionarea sau configurarea componentelor. De obicei nimic critic, cauza poate fi identificata, iar problema – eliminata.

In acest articol despre, de ce la pornirea calculatorul sau laptopul se deschide BIOS si ce sa faci in acest caz.La pornirea calculatorului sau laptopului se deschide BIOS

Motive intrarii automate in BIOS la pornire si metode pentru a remedia problema

Inainte de a trece la analiza posibilor cauze a problemei, acorda atentia la un aspect: uneori, in aceasta situatie, inainte de deschiderea automata a BIOS-ului pe ecranul de initializare se afiseaza un text, care informeaza despre ce fel de problema a fost detectata – poate fi util si poate elimina operatiunile inutile pentru a remedia problema.

Optiuni de bootare

Primul lucru, la care trebuie sa fii atent cand apare problema – optiunile de bootare:

  1. Verifica daca dispozitivul corect este setat ca primul dispozitiv de bootare in BIOS (acesta trebuie sa fie discul de sistem sau Windows Boot Manager).
  2. Daca problema a aparut dupa actualizarea BIOS/UEFI, cauza problemei poate fi parametrii resetati a modului de bootare. Incearca sa activezi modul Legacy (poate fi numit CSM sau Compatibility Support Mode), dezactiveaza Secure Boot.
  3. Actiunile din punctul 2 de asemenea pot fi utile, daca parametrii BIOS au fost resetati din orice alt motiv: bateria descarcata, probleme in reteaua electrica.
  4. In cazul laptopurilor Asus sau placilor de baza acestui producator (poate sa functioneze si pentru alti producatori, cu conditia ca exista parametrul similar) verifica daca exista optiunea Fast Boot daca vei intra in Advanced mode prin F7 – daca optiunea exista, dezactiveaz-o (comuta la Disabled) si salveaza setarile.

Probleme cu functionarea componentelor sau conectarea acestora

Daca metodele mentionate mai sus nu ajuta, cel mai probabil avem probleme cu componentele calculatorului sau laptopului. La ce ar trebui sa acorzi atentia:

  1. In cazul in care in BIOS nu sunt afisate dispozitive de bootare incearca sa deconectezi discul (pe calculatorul scos din priza electrica), iar apoi conecteaza-l la loc. in cazul PC poti utiliza alt cablu. De asemenea, nu uita ca si discul poate fi defect.
  2. Daca problema a aparut dupa adaugarea unei componente noi, incearca se o dezactivezi si verifica, daca problema a disparut.
  3. Atentie la dispozitive USB si hub-uri USB: functionarea incorecta a conectorului sau echipamentului conectat poate duce la incarcarea in BIOS, si este vorba nu doar despre stick-uri si dispozitive similare, dar si, de exemplu, tastatura si mouse. Incearca sa deconectezi toate dispozitivele optionale, conecteaza temporar o alta tastatura si mouse (iar in lipsa lor – utilizeaza alt tip de port pentru conectare, de exemplu, USB 3.0 in loc de 2.0, si daca nici acum nu va ajuta – incearca sa bootezi fara tastatura si mouseul conectat).
  4. Daca la interfata SATA sunt conectate mai multe unitati, verifica daca se va schimba situatia daca vei lasa conectat doar unitatea de sistem.
  5. Poti incerca sa pornesti dispozitivul fara discuri: daca intr-un astfel de scenariu in loc de BIOS se afiseaza mesajul despre absenta unei unitati bootabile. Putem presupune o problema cu HDD sau SSD, conectarea acestuia sau compatibilitatea (cel mai des – in cazul unui M.2 SSD instalat recent cu interfata gresita: SATA in loc de PCI-e NVMe sau invers).
  6. Suportul tehnic oficial Asus pentru astfel de cazuri recomanda resetarea BIOS la parametrii impliciti (Load optimized Default in fila Exit, in cazul interfetei grafice s-ar putea prealabil sa deschizi «Advanced mode»). Poti incerca si pe alte sisteme, dar tine cont ca la resetare se va reseta si ordinea de bootare (de exemplu, se va dezactiva suportul Legacy si va trebui din nou sa-l activezi).
  7. In cazul in care intrarea automata in BIOS a inceput dupa ce ai umblat in interiorul calculatorului sau laptopului, de exemplu, ai curatat de praf, ar trebui sa verifici daca ai asamblat totul corect: nu ai uitat sa conectezi ceva, componentele sunt bine instalate in conectorii lor.

Si inca o posibilitate, care in unele cazuri permite restabilirea sistemului: incearca sa efectuezi o intrerupere completa a curentului electric:

  • Pentru PC – opreste, apasand lung butonul de pornire, deconecteaza de la priza, apasa si mentine apasat cateva secunde butonul de pornire.
  • Pentru laptop – opreste, apasand lung butonoul de pornire, deconecteaza de la priza, deconecteaza bateria (in cazul bateriei nedetasabile, aceasta de obicei este conectata la placa de baza cu un cablu, care de asemenea poate fi deconectat, dar daca nu esti sigur pe ceea ce faci – mai bine lasa cum este), tine apasat cateva secunde butonul de pornire, conecteaza la loc bateria, porneste laptopul.

Si in final, ii rog pe cei pentru care vreuna dintre metode a functionat, sa impartaseasca in comentarii ce anume a rezolvat problema: informatia poate fi utila pentru alti utilizatori.

4/5 - (6 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.