Memoria cache Windows 10 – ce este si cum se goleste

Orice utilizator Windows 10, ce a deschis managerul de activitati si s-a uitat la fila «Performanta» in rubrica «Memorie» va gasi punctul «In cache», iar dimensiunea memoriei cache de obicei este cu atat mai semnificativa, cu cat mai mare este memoria RAM pe calculator sau laptop.

In acest articol despre, ce este memoria cache in Windows 10, ar trebui sa-mi fac griji daca o am mare, si despre, daca o pot goli.

Ce inseamna «In cache» in informatii despre memorie

Memoria cache in manager de activitati Windows 10

Daca in managerul de activitati vei pune cursorul mouse-ului pe sectiunea goala, care se afla de obicei in centul vizualizarii grafice «Compozitia memoriei», vei vedea mesajul: «In asteptare. Memorie care contine date memorate in cache si cod care nu este utilizat activ».Descrierea memoriei cache

Memoria cache in Windows 10 – sunt ocupate, dar in prezent pagini neutilizate a memoriei, care contin diferite date, ce pot fi necesare in viitor pentru functionarea proceselor de sistem si proceselor de la parti terte, si care sunt mai eficiente optinute chiar din memoria RAM, decat sa fie din nou citit discul. Cu cat mai mare este memoria neutilizata disponibila, cu atat mai mare cantitate poate fi in starea «cache».

Logica acestei abordari poate fi descrisa astfel: in Windows 10 exista diferite mecanisme pentru accelerarea functionarii sistemului si memoria cache – unul dintre ele. Avand memoria RAM neutilizata este mai eficient sa fie folosita ca cache, si nu golita imediat. De fapt, memoria libera nu duce la accelerarea functionarii, sistemul si aplicatiile vor functiona cu aceeasi viteza, indiferent ca sunt 2 GB RAM sau 16. Probleme pot aparea cand memoria RAM este insuficienta, iar memoria cache, cel putin, nu poate fi cauza problemei.

Golirea memoriei cache

In primul rand, orice fel de golire a memoriei cache Windows 10 de obicei este lipsita de sens: memoria «In cache» este golita in primul rand de managerul de momorie al sistemului, cand sunt necesari RAM pentru unele sarcini, iar memoria disponibila nu este suficienta.

Exista utilitare de la parti terte pentru golirea rapida a memoriei RAM in Windows 10 si versiunile anterioare a sistemului. Unul dintre cele mai populare utilitare este EmptyStandbyList.exe. Alte doua utilitare, care permit golirea memorie RAM: Mem Reduct si Intelligent Standby List Cleaner.

Nu recomand utilizarea acestor programe. Ma repet: in acest caz cifrele a memoriei RAM libere, pe care ii vom putea obtine, nu vor duce la o crestere a performantei sistemului sau a FPS-ului in jocuri. In alte scenarii, cand nu este vorba despre memoria cache, ci despre memoria RAM ocupata si utilizata, cu conditia ca este insuficienta pentru alte sarcini, golirea poaste avea sens, dar asta deja este un subiect separat.

Programul mentionat poate fi descarcat de pe site-ul dezvoltatorului: https://wj32.org/wp/software/empty-standby-list/ si apoi pentru utilizare:

  1. Porneste linia de comanda cu drepturi de administrator.
  2. Introdu comanda urmatoare, specificand calea completa catre EmptyStandbyList.exe la inceputul comenzii (pentru a face acest lucru, tinand apasat tasta Shift apasa cu butonul drept al mouse-ului pe fisier, selecteaza punctul «Copiere ca o cale», si apoi introdu in llinia de comanda):
emptystandbylist.exe standbylist

Si, ar trebui sa ai in vedere faptul, ca imediat dupa utilizarea utilitarului, pe masura ce lucrezi, cantitatea memoriei cache din nou va incepe sa creasca.

Sper ca acest articol este util, si ai putut intelege pentru ce este nevoie de memorie cache.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.