Monitorul nu se aprinde

De obicei, situatia se prezinta astfel: utilizatorul apasa butonul de alimentare de la calculator, acesta porneste, produce zgomot, iar pe monitor in continuare arde sau clipeste indicatorul de asteptare, sau apare mesajul ca nu exista semnal.

Calculatorul nu functioneaza

Afirmatia, potrivit careia calculatorul nu functioneaza, iar monitorul nu se aprinde, in 90% din cazuri este gresita: de regula, problema se afla in calculator. Din pacate, utilizatorul obisnuit rareori poate intelege, care este exact problema – se intampla, ca in astfel de cazuri monitorul este dus la un service pentru reparatii, si primeste raspuns ca monitorul nu are nici o problema sau se achizitioneaza un monitor nou – care, in cele din urma, de asemenea «nu functioneaza».

OK, voi incerca sa explic. Motivele cele mai raspandite a situatiei, cand monitorul nu functioneaza (cu conditia ca indicatorul de alimentare se aprinde, si toate cablurile de conexiune sunt verificate), sunt urmatoarele (la inceput cele mai probabile):

 1. Sursa de alimentare este difecta
 2. Probleme cu memoria RAM (contactele trebuie curatate)
 3. Probleme cu placa video (s-a defectat sau este suficienta curatarea contactelor)
 4. S-a defectat placa de baza
 5. S-a defectat monitorul

In toate cele cinci cazuri diagnosticarea calculatorului pentru un utilizator obisnuit fara nici o experienta in reparatii poate fi un obstacol, deoarece in ciuda defectelor hardware, calculatorul continua «sa porneasca». Si nu fiecare utiliztor poate observa ca de fapt calculatorul nu a pornit – apasand butonul de alimentare doar a fost pornita alimentarea, si ca rezultat acesta «a inviat», ventilatorii a inceput sa se roteasca, indicatorul de pe unitatea CD-ROM a inceput sa clipeasca, etc. Iar monitorul nu se aprinde.

Ce sa fac?

In primul rand trebuie sa afli daca problema se afla in monitor. Cum se face acest lucru?

 • Inainte, cand totul functiona fara probleme, a existat un semnal sonor scurt la pornirea calculatorului? Dar acum? Nu – cauta problema in calculator.
 • Inainte, la pornirea Windows se auzea melodia de bun venit? Dar acum? Nu – problema se afla in calculator.
 • O metoda buna – conecteaza monitorul la alt calculator (daca ai laptop, aproape sigur ca are iesire pentru monitor). Sau alt monitor la acest calculator. In cel mai rau caz, daca nu ai alt calculator, tinand cont ca monitorul de astazi nu are dimensiuni mari – apeleaza la vecini, incearca sa-l conectezi la alt calculator.
 • Daca exista semnal sonor, melodia de bun venit si pe alt calculator acest monitor functioneaza, ar trebui sa verifici conectorii calculatorului de pe partea din spate si, daca exista conector pentru conectarea monitorului la placa de baza (placa video integrata), incearca sa-l conectezi acolo. Daca in aceasta configuratie totul functioneaza – problema se afla in placa video.

Aceste sfaturi sunt suficiente pentru a afla daca intr-adevar monitorul nu se aprinde.

3.3/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 4
 1. adriana ursu

  ce monitor sa aleg pentru 11 camere de luat vederi la bloc

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Pentru 9-16 camere se recomanda monitor cu o diagonala de 22-40 inch.

 2. Alex

  dar daca am montat alt monitor si acela merge?

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Concluzia? Problema este in monitor.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.