Scanare online

Inainte de a trece la, cum se verifica calculatorul de virusi online, iti recomand sa citesti putina teorie. In primul rand, nu este posibila scanarea completa a calculatorului online de virusi. Poti verifica fisiere individuale, de exemplu, cum ofera VirusTotal: incarci un fisier pe server, acesta se verifica de virusi si dupa se afiseaza un raport despre prezenta virusilor. In toate celelalte cazuri, verificarea online inseamna, ca va trebui sa descarci si sa rulezi un utilitar pe calculator (adica, un fel de antivirus fara instalare pe calculator), deoarece este necesar accesul la fisiere de pe calculator, pentru a verifica de virusi.

Vreau sa specific ca, daca antivirusul tau nu detecteaza virusi, si se comporta ciudat – apar anunturi publicitare ciudate pe toate site-urile, nu se deschid paginile sau ceva asemanator, cel mai probabil ai un program periculos pe calculator (care nu este virus, si din din acest motiv nu este detectat de antivirusi). Te-ar putea interesa si: Antivirus gratuit Bitdefender Free pentru Windows 10.

Astfel, daca ai nevoie de o scanare online pentru virusi, tine cont de urmatoarele:

  • Va trebui sa descarci un utilitar, care nu este un antivirus complet, dar care contine o baza de date sau are o conexiune online cu cloud, in care aceasta baza este stocata. A doua varianta – sa incarci un fisier suspect pe site pentru verificare.
  • De obicei, aceste utilitare nu intra in conflict cu antivirusul instalat pe calculator.
  • Utilizeaza doar metode sigure pentru scanarea de virusi – adica, utilitare de la producatorii programelor antivirus.

ESET Online Scanner

Scaner online gratuit de la ESET, permite verificarea calculatorului pentru virusi fara intalarea antivirusului pe calculator. Se descarca un utilitar, care ruleaza fara instalare si utilizeaza o baza de date a suitei de securitaet ESET NOD32. ESET Online Scanner, potrivit dezvoltatorilor, detecteaza toate tipurile de amenintari, si efectueaza o analiza euristica a continutului.

Dupa pornirea ESET Online Scanner poti configura setarile de scanare, inclusiv activa sau dezactiva cautarea programelor potential nedorite de pe calculator, scanarea arhivelor si altor optiuni.

Apoi porneste scanarea calculatorului pentru virusi, iar dupa scanare vei primi un raport detaliat al amenintarilor detectate.

Utilitarul gratuit ESET Online Scanner poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.eset.ro/home/online-scanner

Panda Cloud Cleaner – scanare online

In trecut, producatorul antivirusilor Panda avea disponibil instrumentul ActiveScan, care rula direct in browser, in prezent acest instrument este eliminat si a ramas doar utilitarul cu necesitatea de a descarca modulul programului pe calculator (ruleaza fara instalare si nu intra in conflict cu alti antivirusi) – Panda Cloud Cleaner.

Esenta utilitarului este aceeasi, ca si in scanerul online de la ESET: dupa descarcarea bazei de date va incepe verificarea calculatorului de virusi, si se va afisa un raport despre ceea ce sa gasit (apasand pe sageata poti vedea raportul avertizarilor concrete).

Avertizarile, aflate in rubricile Unknown Files si System Cleaning nu se refera neaparat la ameintarile de pe calculator: in prima rubrica sunt fisiere necunoscute si intrari de registru ciudate, in a doua – posibilitatea de a curata spatiul de pe disc de fisiere inutile.

Panda Cloud Cleaner poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.pandasecurity.com/usa/support/tools_homeusers.htm (recomand versiunea portable, deoarece chiar ea nu necesita instalare pe calculator).

F-Secure Online Scanner

Antivirusul F-Secure ofera un utilitar pentru verificarea online de virusi fara instalare pe calculator – F-Secure Online Scanner.

Utilizarea utilitarului n-ar trebui sa creeze probleme, inclusiv pentru utilizatorii incepatori. Singurul lucru la care poti acorda atentia, dupa terminarea scanarii se vor oferi alte produse F-Secure, pe care le poti refuza.

Utilitarul V-Secure pentru scanarea online de virusi poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.f-secure.com/en/web/home_global/online-scanner

Scanarea gratuita de virusi si programe spyware in HouseCall

Inca un serviciu, care ofera scanare online pentru prezenta programelor malware, troieni si virusi – este HouseCall de la Trend Micro.

Utilitarul HouseCall poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.trendmicro.com/en_us/forHome/products/housecall.html. Dupa pornire va incepe descarcarea fisierelor necesare, apoi va trebui sa accepti termenii acordului de licenta. Apasand pe link-ul Settings din partea de jos a butonului Scan Now, poti selecta foldere individuale pentru verificare, precum si specifica, daca vrei sa efectuezi a analiza rapida sau o scanare completa a calculatorului pentru virusi.

Utilitarul nu lasa urme in sistem, ceea ce este un avantaj. Pentru cautarea virusilor, la fel ca in utilitarele descrise mai sus, se utilizeaza baza de date din cloud. In plus, HouseCall permite eliminarea amenintarilor gasite pe calculator.

Microsoft Safety Scanner – scanare la cerere

Microsoft are propriul produs pentru scanarea calculatorului de virusi – Microsoft Safety Scanner, disponibil pentru descarcare pe pagina https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/products/scanner#

Perioanda de valabilitate a programului este de 10 zile, dupa ce trebuie sa-l descarci iar, cu o baza de date actualizata. Nota: acelasi instrument, doar ca intr-o versiune actualizata numit Malicious Software Removal Tool este disponibil pentru descarcare pe site-ul oficial https://www.microsoft.com/en-us/download/malicious-software-removal-tool-details.aspx

Kaspersky Security Scan

Utilitarul gratuit Kaspersky Security Scan de asemenea este conceput pentru detectarea rapida a amenintarilor de pe calculator. Spre deosebire de utilitarile descrise mai sus, acesta este un program complet, doar ca fara scanare in timp real, in plus, instaleaza si programe suplimentare de la Kaspersky.

Nu pot recomanda Kaspersky Security Scan – deoarece baza de date se descarca si ramane in calculator, in mod implicit este adaugata scanarea planificata, adica, nu ceea ce am avea nevoie. Cu toate acestea, daca esti interesat, poti descarca Kaspersky Security Scan de pe site-ul oficial https://www.kaspersky.com/free-virus-scan

McAfee Security Scan Plus

Inca un utilitar cu functii similare, care verifica calculatorul de prezenta amenintarilor si nu necesita instalare – McAfee Security Scan Plus.

Eu n-am verificat acest program pentru scanarea de virusi online, deoarece, potrivit descrierei – verificarea prezentei programelor periculoase – este a doua functie a utilitarului, prima functie este de a informa utilizatorul despre lipsa antivirusului, bazelor de date actualizate, setarile firewall-ului, etc. Utilitarul nu necesita instalare – suficient sa-l descarci si sa-l rulezi.

Utilitarul poate fi descarcat accesand link-ul: https://home.mcafee.com/downloads/free-virus-scan

Scanarea online de virusi fara descarcarea fisierelor

Mai jos – o metoda pentru a verifica online fisiere individuale sau link-uri catre site-uri pentru prezenta programelor malware, fara necesitatea de a descarca ceva pe calculator.

Verifica fisiere si site-uri in VirusTotal

VirusTotal – este un serviciu, detinut de Google, care permite verificarea oricarui fisier de pe calculatorul tau, precum si site-uri pentru prezenta de virusi, troieni, viermi sau altor amenintari. Pentru a utiliza acest serviciu acceseaza pagina oficiala si selecteaza fisierul, pe care vrei sa-l verifici de virusi, sau – specifica link-ul catre site, care poate contine programe periculoase.

La sfarsitul scanarii vei obtine un raport.

Informatii suplimentare

In browser apar reclame – cum scap de ele – daca te confrunti cu aparitia reclamelor in browser sau se deschid ferestre cu reclame in browser, inclusiv pe site-uri, in care n-ar trebui sa apara reclama.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.