Temperatura procesorului: cum o pot afla, care este normala si de ce este periculoasa supraincalzirea

De multe ori se intampla, ca la orice defectiune in functionarea calculatorului utilizatorul in primul rand verifica temperatura procesorului: oare nu s-a supraincalzit, n-ar trebui sa raceasca? Si este ceva normal: supraincalzirea – una dintre cauzele principale a erorilor, iar in cazuri grave – defectiunea. Cu toate acestea, nu fiecare dintre utilizatori stie care este temperatura normala a unui procesor.

In acest articol vom vorbi despre, care este tempeartura normala a unui procesor si de ce supraincalzirea este periculoasa pentru PC.

Care este temperatura normala?

Procesoarele moderne sunt mai «fierbinti» in comparatie cu predecesorii sai, lansati in urma cu 5-8 ani. Daca pentru cele vechi temperatura critica este de 65-70 °C, procesoarele moderne pot sa se incalzeasca pana la 100-105 °C.

Temperatura normala a procesoarelor mobile de regula este mai mare in comparatie cu procesoarele pentru desktop. Primii se simt confortabil la o temperatura de 55-60 °C cu o urcare sub sarcina pana la 70-75 °C. Cele pentru desktop au nevoie de o temperatura cu 10 grade mai mica. Adica sub o sarcina normala. In timpul lucrului intensiv sau in timpul jocurilor temperatura poate creste pana la 65-70 °C (pe laptop) si pana la 55-65 °C (pe desktop), cu urcare sub sarcina pana la 75-85 °C. La o incalzire mai mare de 85-100 °C (temperatura exacta depinde de modelul si generatia procesorului) se activeaza mecanismul de protectie termica – supraincalzirea termica (thermal throttling), prin care procesorul reduce viteza, ceea ce ii permite sa se raceasca. In cazul in care temperatura creste in continuare si trece de limita admisa – calculatorul se opreste.

Temperatura maxima permisa a procesorului concret de obicei este specificata in specificatiile sale.

693

In acest exemplu (procesor pentru laptop Intel® Core™ i3-2310M) sunt afisate doua temperaturi critice: 85 °C si 100 °C. Asta din cauza ca exista doua tipuri de procesoare. Procesor in carcasa PGA (pin grid array) – detasabil, contactele sale sunt un numar de pini, iar BGA (ball grid array) – nedatasabil, contactele sale sunt un numar de bile, cu care este lipit pe placa de baza. A doua optiune, dupa cum putem vedea, suporta temperatura mai mare decat primul.

Cum pot afla temperatura procesorului?

De obicei acest lucru se face cu ajutorul unor programe pentru monitorizarea hardware-ului. Iata cateva programe dintre cele mai populare:

In Aida64 informatia necesara se afla in rubrica «Sensor».

Temperatura procesorului: cum o pot afla, care este normala si de ce este periculoasa supraincalzirea

In HWINFO – in rubrica «Sensors».

Temperatura procesorului: cum o pot afla, care este normala si de ce este periculoasa supraincalzirea

Cum pot afla temperatura procesorului in BIOS? In BIOS informatia necesara se afla in rubrica «PC Health Status» (alta denumire – «Hardware Monitor»). Optiunea se numeste «CPU Temperature» (sau «CPU Temp», «Processor Temp»).

Temperatura procesorului: cum o pot afla, care este normala si de ce este periculoasa supraincalzirea

In versiunile grafice UEFI Asus temperatura este afista pe ecranul principal:

Temperatura procesorului: cum o pot afla, care este normala si de ce este periculoasa supraincalzirea

De ce supraincalzirea procesorului este periculoasa pentru calculator?

Uneori, chiar si o usoara supraincalzire a procesorului poate porni atacuri de panica, utilizatorii cred ca procesorul poate sa arda. De fapt, saltul temperaturii, chiar si la o temperatura critica nu este periculosa pentru procesor – calculatorul pur si simplu se va inchide. Cu toate ca acest lucru este periculos pentru alte componente a calculatorului, mai ales pentru unitati de stocare si detele de pe ele. Cand calculatorul se inchide brusc, capetele hard disk-ului nu au timp sa revina in zona sigura de parcare si pot deteriora stratul magnetic, pe care este inregistrata informatia. In plus, temperatura procesorului poate fi considerata ca un indicator de stare a sistemului intreg – daca procesorul este supraincalzit, inseamna ca si hard disk-ul are temperatura mare. Iar pentru hard disk este mult mai important sa fie in conditii confortabile, decat pentru restul componentelor.

Un utilizator obisnuit, cel mai probabil, niciodata nu va avea ocazia sa vada «arderea» procesorului din cauza supraincalzirii (cu exceptia cazurilor in care il vei ajuta). Ceea ce nu putem spune despre alte componente a calculatorului. Pe langa hard disk, «sauna» in interiorul sistemului (mai ales laptop) este periculoasa pentru placa video si sursa de alimentare. Astfel, monitorizarea temepraturii procesorului si altor componente a PC-ului, este necesara.

4.6/5 - (7 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.