In ultimul timp pe rafturile magazinelor tot mai des putem vedea laptopuri sau netbookuri, in care in loc de obisnuitul sistem de operere Windows sau DOS (sau chiar fara sistem de operare) cumparatorul vede o eticheta pe care scrie «Sistem de operare: Linux». Merita sa cumpar astfel de laptop, in care este preinstalat sistemul de operare Linux? Cu ce risc si ce castig? Consultantii magazinelor de multe ori nu pot raspunde la aceste intrebari sau chiar sunt mai putin informati decat cumparatorul potential. Din acest motiv, in acest articol vreau sa surp cateva mituri despre «inutilitatea» acestor laptopuri («tot va trebui sa instalez Windows») si in acelasi timp sa analizez toate ”’pro” si ”contra” achizitionarii unui laptop cu Linux preinstalat.
Argument ”’pro”. Economisirea banilor
Cred ca esti constient de faptul ca achizitionand laptop cu Windows, platesti nu doar pentru configuratia, dar si cateva sute de lei pentru sistemul de operare Windows. Intrebare: vrei sa cheltui bani pe rezolvarea solutiilor de baza, pe care 80% din utilizatori ii pot rezolva cu ajutorul sistemului de operare/software-ului gratuit? Laptopul cu Ubuntu, Linux Mint sau distributii similare iti va economisi acesti bani.
Argument ”pro”. Flexibilitatea de configurare
Nu este un secret ca sistemul de operare proprietar contine o multime de optiuni inchise, pentru personalizarea caror este nevoie de utilitare de la parti terte (de multe ori contra cost), sau ceva sa crack-uiesti (iar asta nu este legal). Sistemul de operare Linux are aceasta flexibilitate (specialistii IT vor confirma ca Linux poate fi configurat dupa preferintele utilizatorului, poate fi configurat si sub statia mobila pentru prelucrarea foto si video, si server de imprimare, si multe altele, sa nu mai vorbim despre stilul vizual: de la cele mai sofisticate stiluri pana la minimalism cu o singura consola si un fundal pentru desktop).
Argument ”pro”. Lipsa virusilor
Stii ce trebuie sa faci dupa ce cumperi un calculator sau laptop nou? Exact, sa instalezi antivirus. Un antivirus bun – corect! – costa bani. Si in acelasi timp nu garanteaza ca deschiderea urmatorului fisier nu-ti va aduce ”’surpreze”, sub forma unei infectii inca necunoscute pentru antivirus. Pentru mine personal, situatia similara repetata de cateva ori pe calculatoru de lucru, m-a determinat sa trec pe Ubuntu (niciodata n-am regretat aceasta decizie). De cativa ani nu mai stiu ce inseamna virus, acces neautorizat la documente sau pierderea fisierelor importante din cauza infectiei cu virusi.
Argument ”contra”. Sistem de operare necunoscut
Sa lasam la oparte utilizatorii «batuti la cap», pentru care convingerile ideologice ii impiedica sa schimbe angajamentul fata de Windows macar pentru o vreme. Toata problema consta in faptul ca daca este primul laptop in viata utilizatorului si alaturi este cineva, care va putea sa explice si sa demonstreze (iar ceva sa configureze si sa actualizeze), atunci nu apar probleme cu Linux. Doar ca, dupa cum arata practia, astfel de persoane in randul cumparatorilor de laptopuri sunt foarte putini: cei care deja s-au confruntat cu ”ferestre” si s-a obisnuit cu ele, vor cauta ceea ce este familiar si cunoscut. In acest sens nu-i putem critica: omul, in general, are tendinta de a urma calea cea mai usoara. Nu toata lumea are timp si rabdare pentru a incerca lucruri noi. Astfel, acesti oameni vor trebui sa plateasca mai mult pentru laptop.
Argument ”contra”. Sarcini specifice
Quark Express, sisteme de facturare, randare 3D, editare foto si video profesionala – ceva din cele mentionate are legatura cu munca ta? Atunci laptop cu Linux nu este pentru tine. Din pacate, nu toti dezvoltatorii au pachete si programe pentru platforma Linux. In schimb 99% sunt disponibile pentru Windows si Mac OS. In plus, in categoria celor pentru care nu se potriveste laptopul cu Linux, se incadreaza si gamerii profesionisti: da, Steam si Valve a promis ca va lansa jocuri populare si pentru Linux. Asa ca daca esti contabil, arhitect, operator video, jucator in Half-Life si FIFA, broker vamal, cel mai probabil laptop cu Linux nu iti va fi de folos (sau dupa achizitionare vei cumpara separat Windows, il vei instala si configura – iar asta inseamna ca oricum vei cheltui bani, timp, nervi, etc).