Laptop este un calculator neobisnuit. Acest dispozitiv ofera mai multe avantaje, dar si are nevoie de mai multa atentie. In caz contrar, laptopul tau va avea aventuri nu tocmai amuzante: defectarea si reparatia costisitoare. In acest articol voi explica cum se utilizeaza un laptop, astfel incat acesta sa nu se defecteze.
Folosind un laptop, in primul rand trebuie sa eviti lovituri, socuri si vibratii excesive. Aceasta este regula cea mai importanta. Laptopul este foarte subred la lovituri, socuri, vibratii si alte tipice. Cel mai vulnerabil loc in caz de impact este hard disk-ul. Mai ales daca laptopul este pornit.
In timpul functionarii hard disk-ului, bratul de citire, care citeste date de pe placa magnetica, se afla la o distanta foarte mica de la placa in sine. Astfel, in timpul impactului acesta poate atinge placa, care la randul sau poate duce la deteriorarea placii sau a bratului de citire.
In plus, din cauza loviturii poate suferi sistemul de racire a laptopului. Lovitura sau soc puternic duce la mutarea sistemului de racire, indepartarea de la procesor sau char deteriorarea din cauza unei desprinderi de elemente.
Un alt punct slab este matricea ecranului. O lovitura directa pe capacul inchis sau deschis poate duce la deteriorarea ecranului.
De asemenea, este important ca in timpul functionarii laptopul sa nu fie expus la supraincalzire. Cauze, care pot duce la supraincalzire, sunt o multime, vom analiza cele mai comune. Una dintre cele mai frecvente cauze este plasarea laptopului pe o suprafata moale. Acest lucru duce la faptul ca toate deschiderile pentru ventilatie pe partea de jos a laptopului sunt inchise. Ca rezultat, sistemul de racire nu obtine suficient aer rece si laptopul incepe sa supraincalzeasca.
In plus, supraincalzirea laptopului poate fi si din cauza capacului inchis. Laptopul suge aer nu doar prin gaurile din parte de jos a carcasei, dar si prin tastatura. Astfel, nu trebuie sa inchizi capacul laptopului in timpul functionarii acestuia, mai ales daca acesta este situat pe o suprafata moale.
Iar ceea ce priveste supraincalzirea, aceasta poate provoca deteriorari a componentelor cum ar fi placa video, hard disk sau chiar procesor.
Atentie deosebita ar trebui acordata bateriei laptopului. Daca folosesti laptopul cum ar fi, atunci bateria va pierde rapid capacitatea sa.
In primul rand, laptopul nu are voie sa fie incarcat cu incarcatoare neadecvate. Acest lucru poate duce la degradarea accelerata a bateriei laptopului sau chiar deteriorarea laptopului.
De asemenea ar trebui urmarit temperatura. Cele mai multe laptopuri folosesc baterii litiu-ion. Acestui tip de baterii ii este frica de schimburi puternice de temperatura. Temperatura de lucru este de la 5 pana la 45 grade, dar temperatura optima pentru astfel de baterii este temperatura camerei.
Ar trebui cat mai putin posibil expus laptopul la temeperaturi negative. Iar sa lucrezi in frig chiar nu este indicat.
Si ultimul punct care priveste intretinera bateriei este descarcarea rapida. Ca rezultat al descarcarii rapide bateria capata impact negativ, in comparatie cu descarcarea normala. Astfel, n-ar trebui sa joci jocuri de calculator pe un laptop care nu este conectat la reteaua de alimentare.
Cum sa invati sa folosesc un laptop si instalez programele