Care este mai bun Windows sau Linux?

Utilizatorii de multe ori se intreaba, care este mai bun Windows sau Linux? In acest articol vom incerca sa intelegem ce avantaje si dezavantaje au aceste doua platforme.

Care este mai bun Windows sau Linux

Avantaje si dezavantaje Windows si Linux

Popularitatea. Windows este foarte popular, ceea ce este un avantaj mare. Toti pot lucra cu Windows. Asta inseamna ca in cazul unor probleme cu sistemul de operare mult mai usor vei gasi ajutor.

Software. In general, pentru Linux exista foarte multi programe. Doar ca multe programe speciale inca nu au alternative pentru Linux, sau calitatea lor este mai slaba. Pentru rularea acestor programe pe Linux se folosesc diferite trucuri. De exemplu, emulatorul Wine. Acest lucru creeaza dificultati pentru utilizatorii neexperimentati.

Jocuri de calculator. Cu jocuri pe Linux totul este foarte rau. Practic nu exista jocuri decente pentru acest sistem, nici aparitia acestora nu se asteapta.

Securitatea. Problemele cu securitatea in sistemul de operare Windows cu mult timp in urma a devenit subiect de glume si bancuri. Sub Windows lucreaza o intreaga industrie de creatori de virusi, care doresc sa fure banii tai sau pur si simplu sa-ti faca rau. Din punct de vedere al securitatii, Linux are un avantaj imens. Daca in intrebarea, care este mai bun Linux sau Windows, pentru tine nivelul de securitate este pe primul loc, atunci Linux este alegerea corecta.

Pret. Linux este o platforma gratuita, asta o stim cu totii. La acest parametru Windows pur si simplu nu poate concura.

Performanta. Asta, bineinteles, depinde de distributia concreta. Dar in general, Linux are mai putine cerinte si poate rula chiar si pe calculatoare foarte vechi. In timp ce cele mai recente versiuni de Windows consuma foarte multe resurse din sistem.

Compatibilitatea. Probleme cu drivere pentru Linux nu este o raritate. Mai ales daca folosesti dispozitive mai putin cunoscute.

Rezumat

Deci, care este mai bun Windows sau Linux? Depinde de nevoile si cerintele tale tehnice. Daca ai nevoie de programe speciale, care nu au alternative pentru Linux, sau iti plac jocurile de calculator, atunci Windows este cea mai buna alegere. Iar ceea ce priveste Linux, primul lucru pe care vreau sa-l spun, este ca nu trebuie sa-ti fie frica de el. Daca nu ai nevoie de programe speciale sau jocuri, atunci poti incerca Linux. Distributiile actuale, cum ar fi Ubuntu, se instaleaza foarte usor. Si daca ceva nu va merge bine, vei putea sa te intorci la obisnuitul Windows.

4/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
 1. bogdan

  Linux este mai bun sub toate aspectele, in afara de domeniul jocurilor, multe nu merg, cu toate emulatoarele si programele ajutatoare. Dar, daca nu ai doctorat in informatica, nu are rost sa alegi Linux, este mult prea greoi si complicat pentru incepatori. Tutorialele de pe internet nu sunt de ajutor si vei pierde ore intregi cu cea mai mica operatie (de exemplu descarcarea adobe flash, care in windows se face apasand pe un buton, in linux ai nevoie de vreo 3 tutoriale, nervi, timp pierdut si un curs de informatica).

  1. Dumitrel

   Descarca imaginea iso cu Linux Mint. Fa un stick usb boot-abil cu el. Boot-eaza de pe acesta (de pe stic-ul usb). [Nu iti afecteaza cu nimic HDD-ul sau Windouseul] Deschide Mozilla Firefox, acceseaza YouTube si deschide un clip.

   Acum fa acelasi lucru si cu Windows.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.