Care sunt cerintele minime de sistem pentru Windows 10?

Microsoft a publicat informatii despre urmatoarele subiecte: data lansarii Windows 10, cerintele minime de sistem, optiunile sistemului si versiunea de actualizare. Aceste informatii vor fi utile pentru toti cei care asteapta lansarea noii versiuni a sistemului de operare.

Deci, primul punct, data lansarii: in data de 29 iulie Windows 10 va fi disponibil pentru cumparare si actualizare in 190 de tari, pentru PC-uri si tablete. Actualizarea pentru utilizatorii Windows 7 si Windows 8.1 va fi gratuita. Cu informatii pe tema Antivirus pentru Windows 10, cred ca fiecare a avut timp sa faca cunostinta.

Cerinte minime de sistem

Pentru calculatoare desktop cerintele minime de sistem sunt – placa de baza cu UEFI 2.3.1 si Secure Boot activat in mod implicit ca primul criteriu.

Acele cerinte, ce sunt specificate mai sus, in primul rand sunt pentru furnizorii de calculatoare noi cu Windows 10, iar decizia de a permite utilizatorului sa dezactiveze Secure Boot in UEFI ii apartine furnizorului (poate interzice, ceea ce va duce la o durere de cap pentru cei care vor decide sa instaleze alt sistem de operare). Pentru calculatoare vechi cu BIOS obisnuit, cred ca nu vor fi restrictii pentru instalarea Windows 10 (nu-mi asum responsabilitatea).

In comparatie cu versiunile anterioare alte cerinte de sistem nu s-au schimbat:

 • 2 GB RAM pentru sisteme pe 64 de biti si 1 GB RAM pentru 32 de biti.
 • 16 GB spatiu liber pentru sisteme pe 32 de biti si 20 GB pentru 64 pe biti.
 • Placa grafica (GPU) cu suport DirectX.
 • Rezolutia ecranului de 1024×600.
 • Procesor cu o frecventa de la 1 GHz.

Astfel, practic orice sistem, pe care ruleaza Windows 8.1 este compatibil pentru instalarea de Windows 10.

Nota: pentru functii suplimentare Windows 10 are nevoie de cerinte suplimentare – microfon pentru recunoasterea vocii, camera web cu iluminare infrarosu sau scaner de amprente pentru Windows Hello, cont Microsoft pentru unele posibilitati, etc.

Versiunea sistemului

Windows 10 pentru calculatoare va fi disponibil in doua versiuni de baza – Home sau Consumer (Acasa) si Pro (profesional). In acelasi timp, actualizarea pentru versiunile cu licenta Windows 7 si Windows 8.1 se va face dupa cum urmeaza:

 • Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium – actualizarea la Windows 10 Home.
 • Windows 7 Professional si Ultimate – la Windows 10 Pro.
 • Windows 8.1 Core si Single Language (pentru o singura limba) – la Windows 10 Home.
 • Windows 8.1 Pro – la Windows 10 Pro.

Suplimentar va fi lansata versiunea corporativa a nouli sistem de operare, precum si o versiune speciala gratuita Windows 10 pentru dispozitive, cum ar fi ATM-uri, dispozitive medicale, etc.

Informatii suplimentare oficiale despre actualizarea la Windows 10

Ceea ce priveste compatibilitatea cu drivere si aplicatii in timpul actualizarii, Microsoft anunta urmatoarele:

 • In timpul actualizarii la Windows 10 programul antivirus va fi eliminat cu salvarea setarilor, iar dupa terminarea actualizarii va fi instalat cea mai recenta versiune a acestuia. In cazul, in care licenta la antivirus a expirat, va fi activat Windows Defender.
 • Unele aplicatii pot fi eliminate inainte de actualizare.
 • Pentru unele aplicatii, utilitarul «Obtine Windows 10» va anunta despre problemele de compatibilitate si va oferi eliminarea acestora de pe calculator.

Rezumand, pot spune ca nu exista nimic nou in cerintele noului sistem de operare. Iar cu problemele de compatibilitate vom puta face cunostinta foarte curand, in mai putin de doua luni.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.