Antivirusul Microsoft Defender incorporat in Windows – nu este cea mai proasta alegere pentru protejarea calculatorului, doar ca are si dezavantaje: interfata de setari din fereastra «Securitate Windows» nu este atat de intuitiva, iar o parte dintre functii si setari disponibile sunt ascunse.
DefenderUI – utilitar gratuit pentru configurarea setarilor Microsoft Defender, care poate fi util, daca doresti sa configurezi cu usurinta majoritatea caracteristicilor disponibile a antivirusului. Despre acesta si se va vorbi in acest articol.
Utilizarea DefenderUI Free si functii disponibile
DefenderUI poate fi descarcat de pe site-ul oficial, care contine doua versiuni a programului:
- Free – complet gratuit, cu majoritatea functiilor, care pot fi utile pentru un utilizator obisnuit.
- Pro – versiunea cu functii suplimentare. Dezvoltatorul promite, ca pana la anul 2025 si aceasta versiune va fi complet gratuita.
In acest articol vom analiza versiunea-Free.
Instalarea DefenderUI Free este obisnuita, pornirea se realizeaza in mod automat dupa instalare:
- La prima pornire vei vedea solicitarea de a alege profilul de securitate initial cu o descriere detaliata a fiecaruia (limba interfetei programului se selecteaza in partea de sus in bara de titlu, limba romana este prezenta): Recomandat, Interactiv, Agresiv, Implicit. Ulterior, vei putea schimba profilul din lista din bara de titlu a programului.
- Dupa ce vei ajunge in interfata principala a utilitarului, unde in fila «Acasa» se vor afisa informatii despre scopul utilitarului, apasa butonul pentru a inchide panoul de informatii pentru a vedea elementele de gestionare din aceasta fila. Acum separat despre fiecare fila:
- Acasa – activarea si dezactivarea diferitelor module de protectie, pornirea scanarii, informatii despre actualizari, gestionarea excluderilor, vizualizarea fisierelor din carantina, configurarea pentru pornirea automata DefenderUI cu Windows si alte elemente de baza. Pentru majoritatea setarilor poti vedea descrierea, apasand pe pictograma «i» din coltul blocului de parametri corespunzator.
- De baza – aici sunt adunate setarile generale pentru protectie si comportament, trimiterea de mostre si confidentialitate, notificari.
- Avansat – parametrii pentru scanarea diferitelor elemente, sarcina procesorului, actiunile automate a antivirusului la diferite niveluri de amenintare.
- Reguli ASR – stabilirea regulilor pentru reducerea suprafetei de atac (Attack Surface Reduction). Diferite reguli suplimentare, care permit securizarea suplimentara a sistemului (in mod implicit toate punctele sunt dezactivate).
- DefenderGuard – configurarea regulilor de protectie Defender, activarea automata a protectiei dezactivata anterior: in mod implicit modulele de protectie dezactivate sunt activate din nou dupa 10 minute, poti modifica acest timp sau poti preveni reactivarea automata.
- Facand clic dreapta pe pictograma DefenderUI din zona de notificare Windows se va deschide meniu contextual pentru actiuni rapide cu Microsoft Defender.
Setarile efectuate sunt aplicate imediat, daca se doreste profilurile personalizate pot fi salvate.
Chiar daca aceste functii vor fi inutile pentru utilizatorii obisnuiti, pot fi utile pentru administratorii de sistem.
Ca rezumat, DefenderUI poate fi un instrument util pentru utilizatorii, care trebuie sa interactioneze in mod regulat cu setarile Microsoft Defender, deoarece interfata si accesul la acestea in aceast utilitar intr-adevar este organizat mai intuitiv, decat fereastra «Securitate Windows», iar unele functii, ce nu pot fi accesate fara utilizarea comenzilor PowerShell sau editarea manuala a politicilor aici pot fi configurate cu usurinta.