Joomla! este un sistem de management al continutului Open Source, scris in PHP, destinat publicarii de continut pe local sau online prin intermediul bazelor de date SQL.
Numele reprezinta transcrierea fonetica al cuvantului din limba Swahili, ceea ce inseamna ¨impreuna¨ sau ¨toti impreuna¨. Este motto-ul dezvoltatorilor de sistem, care doresc sa creeze un sistem prin care se poate crea tot ce vrei.
Parintele Joomla! poate fi considerat CMS Mambo, de care compania s-a despartit din cauza neintelegerilor financiare si influenta in companie. Ziua oficiala de nastere a Joomla! este considerata ziua de 16 septembrie anului 2005, practic a fost acelasi Mambo, doar cu corectarea erorilor, unele adaugari nesemnificative si bineinteles un nume nou!
A venit anul 2006 si lumea a vazut una dintre cele mai populare versiuni Joomla! 1.5 Beta si incepe lucrul la localizarea sistemului, in acest scop au fost atrasi specialisti din multe tari si joomla incepe marsul triumfal in jurul lumii. La sfarsitul acelui an sistemul a fost considerat ca cel mai bun sistem gratuit de management al continutului a anului 2006, ceea ce a fost un semnal pentru dezvoltatori ca sunt pe drumul cel bun.
In anul 2007 a fost lansata versiunea finala 1.5 cu o schmbare imensa, a fost cu totul un nou CMS, care nu se asemana nici cu Mambo, nici cu versiunea precedenta 1.0. si de data aceasta sistemul din nou primeste un premiu, pentru cel mai bun sistem de management gratuit al continutului.
In anul 2008 are loc localizarea finala, si acum toate barierele pentru Joomla! sunt disparute.
Dupa asta compania nu s-a oprit si a lansat noi versiuni ale sistemului cu o multime de imbunatatiri si corectari de erori.
Anul 2009 CMS Joomla! 1.6, suport intrerupt in luna august anului 2011.
In decembrie 2011 a fost lansat Joomla! 2.5.
Iar pe 27 septembrie 2012 a fost lansata versiunea Joomla! 3.0.
Avantaje Joomla!
Acum vom analiza avantajele Joomla!. De fapt, sunt mult mai multe avantaje decat cele prezentate de mine, acestea sunt principale, care te vor ajuta sa alegi acest sistem sau sa alegi alt sistem, de exeplu WordPress.
Gratuit. Este avantajul principal al acestui sistem, si ceea ce atrage pe incepatori, care nu sunt dispusi sa plateasca o multime de bani pentru continut. Acest lucru atrage multi specialisti care creeaza site-uri web.
Sursa deschisa. Esti programator si vrei sa schimbi ceva? Nici o problema! Tot ce vrei, important sa cunosti.
Un numar mare de elemente suplimentare. Sistemul are un numar foarte mare de module, template-uri, etc, la nevoie se poate gasi tot ce vrei.
Instalare rapida si usoara. De asemenea un factor important in favoarea utilizarii sistemului, sau poti gasi hosting cu joomla preinstalat si sa nu-ti bati capul.
Setari prestabilite. Sistemul imediat dupa instalare are un minim necesar pentru lucru.
Actualizari constante. Dezvoltatorii gasesc vulnerabilitati si imediat le inchid.
Documentatia. Deoarece CMS Joomla! este creat cu mult timp in urma, pentru el s-au facut o multime de documente si instructiuni. De asemenea cu probleme te pot ajuta pe forumuri.
Traducerea. Aproape toate modulele gratuite sunt traduse in limba romana, panoul de administrare de asemenea este tradus in romana.
Dezavantaje Joomla!
Crezi ca nu exista? Gresesti, chiar sunt foarte grave.
Dificil pentru incepator. Imi amintesc cum prima data am instalat Joomla! Panoul administrativ este oarecum greoi, a intelege din prima principiul de functionare este imposibil. Dupa aceea am trecut pe WordPress, care este mult mai simplu. Dar, exista un DAR, dupa ce am lucrat o perioada cu WordPress iar am trecut pe Joomla!, si totul a devenit mult mai clar si mai simplu. Si de aici concluzia: nu trebuie sa inveti sa creezi site-uri pe Joomla!, mai bine sa incepi cu ceva mai simplu.
Cod suplimentar. Acest sistem creeaza o multime de cod suplimentar, care nu este necesar de fiecare data. Un incepator nu va intelege si nu va reusi sa elimine codul suplimentar, este o sarcina penru un profesionist cu experienta.
Module si teme platite. Asa cum am spus mai devreme, pentru Joomla! sunt create o multime de module si teme gratuite, care in cele mai multe cazuri sunt suficiente. Dar daca vrei sa faci site-ul mai avansat nu vei reusi fara module platite, iar pretul, dupa cum se stie, nu este mic si poate afecta portofelul.
Incarcarea lenta a paginii. Din cauza ca site-ul nou are o multime de cod suplimentar si o multime de module va trebui luate masuri serioase pentru accelerare.
Indexarea lenta. Nu sunt de acord cu afirmatia ca un site creat in Joomla! se indexeaza greu. Indexarea este aceeasi ca si pentru alte platforme (am indexat un site in Joomla! in 2 ore), totul depinde de webmaster.
Acestea sunt cele mai importante aspecte care merita atentia si poate influenta alegerea platformei CMS.
Exemple de site-uri create in Joomla!
Primul site www.graphis-advertising.ro este un site frumos cu design elegant si viteza de incarcare rapida (site creat de mine).
Sau putem sa ne uitam la unul din site-urile oficiale ale sistemului joomla.org care are multe vizualizari, iar viteza de incarcare de asemenea este rapida.
Sau, un site foarte mare cu trafic imens si viteza de incarcare mare – thehill.com
M-am jucat si eu putin cu joomla. dar nu mi-a placut atat de mult, nu am reusit sa-l customizez prea usor. Mai la indemana mi s-a parut WP si mult, mult mai putin consumator de resurse…
Pai, pana ce te inveti. Eu acum lucrez cu ochii inchisi in Joomla. Iar pentru site-uri folosesc doar Joomla, nu-mi place WordPress. WordPress doar pentru bloguri
corect, dar pentru micronise e mult mai bun wp
tot auzeam in stanga – dreapta despre Joomla dar nu stiam mai nimic. Acum m-am lamurit, pacat ca nu am timp acum ca l-as incerca si eu dar pe viitor nu e exclus