Kiwix – Wikipedia offline pentru PC, Android si iPhone

Nu orice utilizator stie despre posibilitatea de a descarca aproape toata Wikipedia pentru utilizarea offline pe calculatoare Windows, Mac OS si Linux, dispozitive mobile Android si iOS, iar acest lucru poate fi util: pentru locuri, in care accesul la Internet este limitat, in organizatii, pe calculatorul copilului, carui ai blocat accesul la Internet, etc.

In acest articol despre, utilizarea Kiwix pentru a citi Wikipedia offline, despre, cum se descarca versiunea in limba romana (sau alta baza de date) pe calculator sau telefon si informatii suplimentare.

Ce este Kiwix si cum se descarca baza de date Wikipedia

Kiwix – aplicatia gratuita pentru acces offline la Wikipedia si alte materiale. Pe site-ul oficial pentru descarcare sunt disponibile aplicatii pentru citirea bazelor de date – Kiwix Reader si, separat, baze de date intr-un format special .zim – Content Packages.

Pe ambele le poti descarca din urmatoarele rubrici a site-ului oficial:

  • Kiwix Readerhttps://www.kiwix.org/en/downloads/kiwix-reader/. Aplicatii pentru platforme mobile pot fi gasite si in Google Play si App Store.
  • Baza de date, inclusiv Wikipedia in limba romanahttps://wiki.kiwix.org/wiki/Content_in_all_languages. Aceleasi baze pot fi descarcate si din aplicatie, dar recomand sa utilizezi site-ul: sunt disponibile fisiere-torrent si utilizandu-i descarcarea va fi mai rapida, si apoi, daca se utilizeaza aplicatia mobila, poti copia fisierul bazei de date de pe calculator pe telefon sau tableta. Retine, daca vrei sa stochezi baza de date pe un card de memorie, iar acesta este in sistemul de fisiere FAT32, atunci fisierele mai mari de 4 GB nu vor incapea pe el.Baza de date romana Kiwix

Nota: baza de date, daca luam doar Wikipedia romana, este disponibila in mai multe versiuni: cea mai mare pentru anul 2018 contine toate articolele impreuna cu imagini (maxi, 7.1 GB), exista varianta fara imagini (mini, 1.7 GB), si variante doar cu cele mai populare articole sau materiale Wikipedia pe un subiect anume. Bazele de date nu sunt limitate la Wikipedia, poti gasi si alte baze de date interesante.

Utilizarea Kiwix pentru a citi Wikipedia offline

Eu am incercat aplicatia Kiwix pentru doua platforme – Windows si Android, dar potrivit screenshoturilor, in Linux, Mac OS si iOS totul este similar.

Windows

Aplicatia pe Windows (dupa descarcare despacheteaza arhiva intr-o locatie si ruleaza kiwix-desktop.exe) in rubrica «All Files» permite descarcarea bazelor de date disponibile (in rubricile suplimentare poti selecta limba si categoria bazei de date). Daca baza de date deja este descarcata, utiizeaza meniul File – Open pentru o deschide.Descarcarea bazelor de date in Kiwix pentru Windows

Apoi, poti citi Wikipedia offline: link-urile interne functioneaza corect, cautarea – la fel (introducerea si Enter nu functioneaza totdeauna, in acest caz poti utiliza varianta cu sfaturile care apar). Ofera posibilitatea de a deschide articole in file noi, cautarea pe pagina si alte functii.Citeste widipedia offline in Kiwix pentru Windows

Android

Aplicatia Kiwix pentru Android este si mai simpla: daca bazele de date se vor gasi in spatiul de stocare de pe telefon sau cardul de memorie, acestea se vor afisa in fereastra principala a programului. Daca vrei sa descarci baze de date din aplicatia – deschide meniul – «Preia continut» – «Online» si selecteaza baza de date pentru descarcare (poti utiliza cautarea pentru a gasi rapid baza de date necesara).Wikipedia offline pentru Android

Citirea articolelor nu va provoca probleme: exista cuprins, posibilitatea de a adauga semne de carte, iar in setarile aplicatiei poti gasi optiuni suplimentare, cum ar fi mod de noapte sau comutarea interfetei la limba romana (daca in mod implicit se va activa engleza, asa cum s-a intamplat la mine).

Modul server Kiwix

Ambele aplicatii suporta functionarea in modul server. In aplicatia pentru Windows rubrica se numeste Local Kiwix Server, pe Android – Host Books.

Dupa pornirea serverului, alte calculatoare si dispozitive din reteaua locala se vor putea conecta la dispozitivul-gazda Wikipedia si vizualiza continutul bazei de date selectate ca o Wikipedia obisnuita in browser. Adresa retelei locale va fi specificata in aplicatie dupa pornirea serverului.Serverul Kiwix este pornit

Acest lucru poate fi util, de exemplu, pentru a organiza accesul la Wikipedia pentru mai multe calculatoare, unde nu exista acces la Internet.

Bineinteles, cand internetul este disponibil peste tot si relativ ieftin, astfel de aplicatii pot parea inutile, desi eu pentru orice eventualitate am descarcat Kiwix si o baza de date. Nu stiu daca are legatura cu acest articol, dar te-ar putea interesa si: Cele mai bune programe gratuite pentru calculator.

Rate this post
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.