Am nevoie de antivirus pe Android

Pe diferite resurse din online putem citi ca virusii, troieni si programele periculoase creeaza tot mai multe probleme in randul utilizatorilor de smartphone sau tablete Android. De asemenea, intrand in magazinul de aplicatii Google Play, putem vedea ca diferite programe antivirus pentru Android se afla in topul preferintelor.

Cu toate acestea, numeroase studii si rapoarte spun ca, urmand unele recomandari, utilizatorul este protejat de probleme cu virusi pe aceasta platforma.

Vezi si: articole utile si interesante despre Android – antivirus pentru Android, cum gasesc telefonul pierdut, cel mai bun browser pentru Android si multe atele.

Sistemul de operare Android verifica telefonul sau tableta pentru programe periculoase

Sistemul de operare Android are incorporate functiile antivirusului. Inainte de a cauta, ce antivirus sa instalezi, ar trebui sa verifici, ce poate sa faca telefonul tau sau tableta fara el.

  • Aplicatiile din Google Play sunt verificate pentru virusi: publicand aplicatii in magazinul Google, acestea sunt automat verificate pentru prezenta codului periculos cu ajutorul serviciului Bouncer. Dupa ce dezvoltatorul incarca programul in Google Play, Bouncer verifica codul pentru prezenta virusilor, troieni sau altor programe periculoase. Fiecare aplicatie este testata in simulator, pentru a verifica daca nu se comporta periculos. Comportamentul aplicatiei se compara cu programe cunoscute periculoase, si in caz de comportament similar, se elimina din Google Play.
  • Google Play poate elimina aplicatii de la distanta: daca ai intalat o aplicatie, care, ulterior s-a aflat ca este periculoasa, Google poate s-o elimine de pe telefonul tau de la distanta.
  • Android 4.2 si versiunea ulterioara verifica aplicatiile de la parti terte: asa cum s-a spus mai sus, aplicatiile pe Google Play sunt scanate pentru virusi. Acelasi lucru nu poate fi spus si despre aplicatii de la parti terte. Instaland o aplicatie dintr-o sursa nautorizata vei fi intrebat daca vrei sa verifici aplicatia de la parti terte pentru cod periculos, ceea ce va proteja dispozitivul tau.
  • Android 4.2 si versiunea ulterioara blocheaza trimiterea mesajelor SMS platite: in sistemul de operare Android este interzisa trimiterea SMS-urilor cu numere scurte in fundal, care de multe ori sunt folosite in diferiti troieni. Daca se incearca trimiterea unui astfel de SMS, vei fi instiintat de acest lucru.
  • Android limiteaza accesul si functionalitatea apicatiilor: sistemul permisiunilor, realizat in Android, restrictioneaza crearea si distributia de troieni, spyware si aplicatii malware. Aplicatiile in Android nu pot rula in fundal. In plus, in timpul instalarii poti vedea toate permisiunile, care sunt necesare aplicatiei.

De unde apar virusi pentru Android

Pana la Android 4.2, sistemul de operare nu avea functii antivirus, toate au fost realizate in Google Play. Astfel, cei care descarcau aplicatii de acolo, erau protejati, iar cei care descarcau aplicatii sau jocuri pentru Android din alte surse, erau expusi unui risc.

Asa cum am spus, in sistemul de operare Android esti intr-o mare masura protejat de virusi, cu conditia instalarii aplicatiilor din Google Play. Un studiiu realizat de compania F-Secure, arata ca numarul de programe periculoase instalate pe telefoane si tablete de pe Google Play este de 0.5% din numarul total.

Pana la urma am nevoie de antivirus pe Android?

Majoritatea virusilor provin din surse, de care utilizatorii incearca sa descarce gratuit aplicatii comerciale. Daca pentru descarcare folosesti doar Google Play – esti in mare masura protejat de virusi si troieni.

Iar daca descarci aplicatii de pe surse terte, atunci antivirusul iti va fi util, mai ales daca versiunea Android este mai veche decat 4.2. Dar si cu antivirus, trebuie sa fii pregatit ca, descarcand un joc piratat pentru Android, vei descarca cu totul altceva.

Daca te-ai decis sa descarci un antivirus pentru Android, avast mobile security – este o suita destul de buna si absolut gratuita.

Am nevoie de antivirus pe Android

Ce altceva pot face cu antivirus pentru Android

Programele antivirus pentru Android nu doar detecteaza cod periculos in aplicatii si previn trimiterea SMS-urilo platite, dar pot avea si o serie de functii utile, care nu sunt disponibile in sistemul de operare.

  • Cautarea telefonului in caz ca este furat sau pierdut
  • Rapoarte privind siguranta si utilizarea telefonului
  • Functii firewall-ului

Astfel, daca ai nevoie de aceste functii in telefonul sau tableta ta, utilizarea antivirusului pentru Android poate fi justificata.

3.7/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.