Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

In acest articol vom vorbi despre programul Recuva, care este conceput pentru recuperarea fisierelor sterse sau pierdute de pe stick USB, Hard Disk sau alta unitate. Acest program este gratuit si este dezvoltat de autorii CCleaner. De asemenea, poate fi util pentru pasionatii de fotografie, daca au sters din gresala o fotografie de pe cardul de memorie. Programul Recuva poate fi descarcat de pe site-ul producatorului http://www.piriform.com/recuva//download/standard

Functii, avantaje si dezavantaje

Asa cum am spus mai sus, cu ajutorul Recuva poti incerca sa recuperezi fisiere de pe stick USB sau Hard Disk, de pe cardul de memorie sau alte medii de stocare, care au sistemul de fisiere NTFS, FAT si ExFAT.

Avantaje:

 • Gratuit
 • Exista o versiune portabila, care poate fi rulata de pe stick USB
 • Interfata prietenoasa

Dezavantaje:

 • Nu pot fi recuperare fisiere, care au fost sterse o perioada mai lunga de timp in urma, desi nimic nu a fost scris peste.

Instalarea Recuva este simpla. La inceputul instalarii selecteaza limba (are suport pentru limba romana), apoi urmeaza instructiunile executabilului.

Cum functioneaza Recuva

Programul pentru recuperarea fisierelor pierdute Recuva poate fi descarcat in doua versiuni – standard, care necesita instalare pe calculator si portable, care nu necesita instalare. Ambele versiuni lucreaza identic.

Recuperarea fisierelor sterse

Pentru a testa un stick USB formatat chiar acuma, am pus 4 documente Microsoft Word, 2 imagini in format JPG, 4 documente in format PDF si un subfolder cu cateva zeci de melodii in format MP3. Apoi am sters toate aceste fisiere.

Pornind programul prima data a ponit expertul Recuva, ulterior poti lucra si fara el. Am apasat «Inainte». In urmatoarea caseta de dialog s-a afisat un formular, pentru restaurarea fisierelor: imagini, muzica, documente, video, etc. Am bifat «All Files» (arata toate fisierele).

Apoi am fost rugat sa specific unde anume se aflau fisierele, am specificat stick-ul USB. In fereastra urmatoare am bifat «Activare scanare profunda». Am apasat butonul «Start» si astept terminarea scanarii (pff, am pus stick-ul prea mare, programul imi spune ca va dura 25 de minute).

Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Rezultat: sunt afisate fisiere, care pot fi recuperate. Potrivit pictogramei verde, chiar voi reusi. S-au gasit toate fisierele care au fost sterse (am folosit formatarea rapida, sistemul de fisiere a ramas acelasi). Structura fisierelor de asemenea s-a pastrat.

Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Incerc sa recuperez fisiere gasite. Pentru a face acest lucru, bifez fisierele necesare si apas butonul «Recupereaza». Apoi selectez unde se vor salva fisierele recuperate. Aici exista un punt important: fisierele nu trebuie recuperate pe mediul de stocare, de pe care se face recuperarea, altfel recuperarea poate fi finalizata fara succes, si vom pierde toate datele pentru totdeauna.

Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Am creat un fisier pe desktop si am salvat toate datele in acel fisier.

Rezumat

Pot spune ca in cazul in care dupa stergerea fisierelor unitatea de stocare (stick USB, Hard Disk, etc.) nu s-a folosit si nimic nu a fost scris, Recuva poate recupera fisierele pierdute sau sterse.

Recuva – recuperarea fisierelor sterse sau pierdute

Daca nu ne folosim de expertul de recuperare, in setarile programului de asemenea putem bifa punctul «Scanarea dupa fisiere nesterse», si ca explicatie se ofera informatia ca vor fi recuperate fisiere de pe hard disk-urile deteriorate sau formatate.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
 1. Cataljn

  HMMMMM… am un card micro sd sandisk 32gb clasa 10…l am bagat intr un card reader micut pentru ele.. 2.0 ,de ce dureaza zile intregi toata cautarea si dupa aia recuperarea lor??? fac ceva gresit? imi zice ca dureaza 8 zile…de ceeee atat de mult???

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Ceva nu este in regula, dureaza cateva minute.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.