Sistem de operare Linux – ce este?

Linux – sistem de operare, creat de Linux Torvalds pentru calculatoare personale, lansat in data de 17 septembrie 1991.

Linux, precum si software-ul pentru el, este creat pe principiul «cu sursa deschisa» (en: open source) si licenta GPL. De fapt, Linux si software-ul open source este produsul perfect al societatii post-industriale, cand o persoane este deschisa pentru idei noi. Din acest motiv un numar mare de dezvoltatori independenti s-au unit pentru a dezvolta acest sistem. Rezultatele acestei colaborari – cel mai modern, stabil si de incredere sistem, cu cele mai recente inovatii tehnologice.

Interfata si mediul de lucru in Linux este identic cu cel din Windows, are teme si exista posibilitatea de a utiliza desktop tridimensional.

Trecand pe Linux, utilizatorul primeste sistem de operare stabil, care corespunde tuturor cerintelor si standardelor. Cu alte cuvinte, trecerea pe Linux va pastra modul de lucru pe calculator, precum si va pastra posibilitatea de a lucra cu programe obisnuite.

Peste 20 de milioane de utilizatori din intreaga lume folosesc sistemul de operare Linux, si aceasta cifra mereu este in crestere. Exista o multime de aplicatii pentru birou si multimedia, pentru a lucra confortabil pe Internet, comunica, viziona continut video, asculta muzica, juca, lucra cu documente, foi de calcul si prezentari, scrie CD-uri si DVD-uri, concepute pentru utilizator obisnuit, precum si pentru statii de lucru complet functionale.

In ciuda multor afirmatii ca sistemele UNIX, si anume Linux se potrivesc doar pentru servere si utilizatori avansati, pot spune ca nu este asa. Acest sistem de operare este foarte usor de utilizat. Mediu de lucru este foarte intuitiv. Poate chiar va fi cel mai bun sistem de operare, cu care ai lucrat vreodata.

In ziua de astazi putem gasi GNU/Linux pe statii de lucru in birouri, precum si pe console de jocuri, telefoate si calculatoare personale. Beneficiile utilizarii GNU/Linux sunt evidente: cost total scazut de cunoastere, care se obtine prin economisirea costului produsului sau nivel scazut al costurilor de intretinere, cod deschis, care permite adaptarea sistemului, stabilitatea ridicata si securitatea solutiilor construite pe aceasta platforma.

Sistemul de operare Linux se potriverste perfect pentru organizarea documentelor, crearea retelelor si activitati de baza.

Practic toate programele utilizate in Windows au programe analogice pentru Linux. De exemplu, pentru MS Office (Word, Excell, etc.) – OpenOffice, Gimp – in loc de PhotoShop, Brasero – in loc de Nero, InkScape – in loc de CorelDRAW, Scribus – in loc de PageMaker/QuarkExpress… Chiar si meniul si barele laterale sunt asemanatoare.

In cazul in care apare nevoia de a rula programe Windows – de asemenea nu este o problema. Pe Linux se garanteaza rularea programelor Windows, cum ar fi Adobe Photoshop, CorelDraw, MS Visio si altele.

LINUX poate oferi mediu de lucru modern si stabil, al carui achizitionare va fi gratuita. Linux – sistem de operare complet, si nu este o versiune gratuita si prescurtata.  Distributiile standard de Linux au aproximativ aceleasi capacitati ca si versiunea cea mai recenta de Windows cu software-ul instalat in valoare de $5000. Si chiar mai mult decat atat – este mult mai stabil si mai putin solicitant pe partea hardware.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.