Care este diferenta dintre Core i7, i5 si i3

Cel mai simplu raspuns este i7, apoi i5 si ultimul i3. Cifre 3,5,7 nu sunt numarul de nuclee. Iar acum sa definim ce inseamna aceste cifre.

Care este diferenta dintre Core i7, i5 si i3

Aceste cifre depind de nivelul de putere, care la randul sau sunt determinate de evaluarea procesoarelor Intel, care sunt alcatuite din criterii: numarul de nuclee, viteza (GHz), dimensiunea cache, precum si daca procesoarele sunt echipate cu tehnologia Intel Turbo Boost(ITB) si Hyper-Threading(HT).

De asemenea, procesoarele Core pot fi fabricate in functie de dispozitiv, adica laptop sau PC. Fiecare dintre ele are propriile specificatii.

Numarul de nuclee
Dupa cum se stie, cat mai multe nuclee, cu atat mai bine. Mai multe nuclee – mai multe sarcini realizate in acelasi timp. Cele mai putine nuclee are i3. Toate procesoarele Core i3 au doua nuclee (dual core).

De asemenea, toate procesoarele i5 cu exceptia i5-661 au patru nuclee. Core i5-661 are doua nuclee cu o frecventa de 3,33 GHz. Sfat: i3-560 de asemenea are frecventa de 3,33 GHz, adica aceeasi ca si pe i5-661, doar ca este mult mai ieftin.

Doar ca i5-560 este echipat cu tehnologia Turbo Boost.

Procesoarele Intel core i7 au 4 sau 6 nuclee.

Intel Turbo Boost
Tehnologia ITB mareste frecventa in timpul functionarii daca este necesar. Valoarea frecventei depinde de caracteristici, cum ar fi numarul de nuclee, consumul de energie si temperatura.

Core i5-661 frecventa maxima este de 3,6 GHz. Datorita faptului ca nici unul din procesoarele i3 nu are aceasta tehnologie, oricare din i5 poate sa-I depaseasca, daca este necesar.

Memoria cache
Ori de cate ori procesorul observa ca folosim aceleasi informatii, acesta o stocheaza in memoria cache pentru acces rapid mai tarziu. Acest lucru se datoreaza faptului ca memoria cache este in procesor. RAM si cache se foloseste in zona de asteptare pentru date accesate des. Daca nu ar avea, atunci procesorul at trebui sa comunice cu hard disk-ul, iar aceasta comunicare dureaza mai mult timp.

Scopul memoriei RAM este de a reduce cantitatea de date transferate de pe hard disk, in timp ce cache de a reduce cantitatea de date transferate de pe RAM. Din asta rezulta ca cu cat mai multa memorie cache, cu atat mai multe informatii pot fi rapid obtinute. Procesoarele Core i3 au 3 MB cache, i5, in afara de 661 (4) – 6 MB. Si toate procesoarele i7 au 8 MB.

Hyper-Threading
Datorita faptului ca un procesor poate procesa un singur flux de informatii, Intel a creat tehnologia HT. Aceasta tehnologie permite unui nucleu sa proceseze mai multe fluxuri.

De exemplu, Core i3 are doua nuclee, dar din cauza acestei tehnologii procesorul poate procesa pana la 4 fluxuri. Core i5, cu exceptia i5-661, nu are aceasta tehnologie, astfel numarul de fluxuri este acelasi ca si pe Core i3.

Acesta este inca un motiv pentru care procesoarele i7 sunt cele mai bune. Datorita faptului ca au 4 nuclee, si in acelasi timp suporta tehnologia HT. Din aceasta rezulta ca procesoarele i7 pot procesa in acelasi timp 8 fluxuri. Cu 5 MB cache si ITB vei vedea de ce procesoarele i7 sunt cele mai bune.

In prezent tot mai multe programe folosesc mai multe fluxuri in acelasi timp pentru a mari viteza. Cu toate acestea, nu cred ca browsere in viitorul apropiat vor folosi aceasta tehnologie.

Cateva sfaturi

Procesor Core i3
Va fi util pentru cei care folosesc calculatorul pentru sarcini simple (redactare text, e-mail, etc).

Procesor Core i5
Daca te ocupi cu editarea video sau esti pasionat de jocuri, procesorul Core i5 va fi alegerea potrivita.

Procesor Core i7
Nu are nevoie oricine acest monstru. Dar daca vrei o viteza mare, atunci Core i7 este pentru tine.

In cele din urma vreau sa spun ca orice procesor, fie ca este vorba de Core i3, sau i5, sau i7, este garantia de calitate. Sfatul meu este sa-ti cumperi calculatorul care indeplineste acele functii, care sunt necesare pentru tine si va satisface bugetul tau.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
  1. Mihu

    Eu am un I3, ma crezi ca folosesc internetul pentru a naviga pe internet si am momente cand imi merge greu?
    Am windows 7 dar am mania de a deschise multe ferestre de browser(sunt oarecum obligat)
    Oare ce procesor mi-ar trebui sa pentru a nu a avea aceasta problema?
    De procesoare am vorbit, insa oare ce pret presupun cel mai ieftin i7?

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.