Ce este Blu-Ray

Blu-Ray este o etapa noua in dezvoltarea mediilor optice de stocare. Spre deosebire de formatul DVD, care poate stoca 4,38 GB de informatii, Blu-Ray (sau BD) poate stoca 25 GB de informatii. Aceasta diferenta mare poate fi explicata prin utilizarea tehnologiilor noi in Blu-Ray, al carui caracteristica principala este utilizarea asa-numitei «raze albastre». Raza albastra este laser, care are o lungime de unda de 405 nm (pentru formatul DVD aceasta lungime este de 650 nm, si se refera la lumina rosie). Pentru a intelege motivul pentru care lungimea de unda mai mica permite inregistrarea mai multor informatii, trebuie sa analizam procesul de scriere si citire.

Ce este Blu-Ray

Blu-Ray este format din componente opto-electronice si mecanice. Componenta mecanica este formata din motor electric, ghiduri si reductor. Partea opto-electronica este mult mai complicata: signalul de intrare trece prin mai multe microcontrolere, si prin transformare, lanseaza laserul. Lumina laserului este focalizata printr-un sistem cu doua lentile, pe suprafata discului. Aici trebuie sa remarc faptul ca grosimea suprafetei de lucru a discului este de aproximativ 0,1 mm, pe cand discul are 1,2 mm grosime.

Cand ajunge raza de mare intensitate pe disc, structura de cristal de la o anumita zona se topeste. Daca in momentul respectiv laserul se inchide sau se muta in alta zona a discului, topitura va incepe sa raceasca si va trece in starea amorfa. Aceasta stare nu are o grila cristalina clara, din acest motiv reflexia si intensitatea luminii este mai mica decat pe partea cristalina neatinsa. Lungimea mai scurta a laserului albastru face posibila crearea zonelor topite mai mici si scrierea datelor mult mai dese.

Prin citirea datelor de pe disc ajunge raza luminii, care se reflecta de la suprafata, dupa ce lumina reflectata se inregistreaza in fotodetector. In cazul partilor amorfe lumina se va imprastia, iar pe fotodetector va ajunge lumina cu intensitate mai mica. Acesta este procesul de citire a informatiilor.

In ziua de astazi exista discuri Blu-Ray cu una, doua, trei si patru straturi. Capacitatea discului Blu-Ray cu un strat este de 25 GB, in timp ce discurile cu doua, trei si patru straturi pot inregistra 50, 100 si 128 GB respectiv.

Rate this post
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.