Sistemele de operare moderne ofera o multime de functii si caracteristici. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea sunt necunoscute pentru utilizatorul obisnuit. Chiar daca utilizatorul cunoaste o functie neobisnuita, acesta nu intotdeauna o foloseste.
Ce este Hibernate
Modul Hibernate (hibernarea) este o tehnologie, care permite «oprirea» calculatorului, fara a inchide aplicatiile deschise si fara a pierde rezultatele muncii nesalvate. Dupa pornirea calculatorului din hibernare, utilizatorul poate continua munca de la locul in care a ramas. In acelasi timp, calculatorul fiind in modul Hibernate, nu consuma energia electrica.
Modulul Hibernate functioneaza foarte simplu. Cand este activat, continutul intreg al memoriei RAM este scris pe mediul de stocare, de exemplu, pe hard disk, dupa ce calculatorul se opreste. El poate fi in aceasta stare cat se doreste. Poate chiar sa fie deconectat complet, deconectand de la priza electrica. Acest lucru nu va afecta sesiunea inchisa.
Avantaje si dezavantaje
- Hibernarea permite mult mai rapida inchiderea si pornirea sistemului de operare.
- Hibernarea permite reducerea timpului necesar pentru pornirea programelor utilizate frecvent.
- Hibernarea poate fi activata in mod automat, de exemplu, daca pe laptop s-a descarcat bateria sau cand utilizatorul inchide capacul laptopului.
- Utilizarea hibernarii duce la ocuparea spatiului mare de pe hard disk.
- Unele programe pot functiona incorect dupa iesirea din hibernare.
- Utilizand cantitate mare a memoriei RAM iesirea din hibernare poate dura timp indelungat.
Ar trebui sa specific, modul Hibernate si modul Sleep sunt doua lucruri diferite. In modul Sleep datele nu sunt salvate pe mediul de stocare, iar calculatorul continua sa foloseasca energia electrica. In caz ca vom deconecata calculatorul de la energia electica, toate datele, care n-au fost salvate, se vor pierde, iar aplicatiile, care au fost deschise pana la trecerea in modul Sleep, vor fi inchise.