Ce inseamna WAN? Care este diferenta dintre WAN si LAN?

Daca vrei sa afli ce inseamna WAN, si care este diferenta dintre WAN si LAN, ai intrat unde trebuie. In acest articol voi explica, ce este aceasta tehnologie, porturile, conexiunena, pentru ce sunt necesare si care este diferenta.

Cred ca in majoritatea cazurilor, cand cineva cauta informatii despre WAN, are in vedere portul de pe routerul Wi-Fi. Deoarece in orice instructiune pentru setarea routerului putem intalni aceasta abreviere. Toate lumea scrie despre conectarea unor cabluri in portul WAN sau LAN. Hai sa luam totul pe rand:

WAN (Wide Area Network) – o retea globala de calculatoare. Sau, cu alte cuvinte, este internetul. Daca vorbim de portul WAN, este un port pe router, in care se conecteaza cablul de la provider. Cablul de retea, prin care routerul primeste accesul la Internet.

Practic pe orice router acest port este de culoarea albastra, si arata astfel:

Ce inseamna WAN? Care este diferenta dintre WAN si LAN?

In imaginea de mai sus putem vedea, ca portul chiar este semnat. De asemenea, routerul de obicei are un indicator pentru cablulul WAN conectat. In timpul functionarii normale, acesta clipeste. Iar langa indicator de obicei este desenata o pictograma sub forma unei planete. Vezi si: Cum se configureaza corect / optimizeaza routerul Tp-link TL-WR841N

Acum stii ce este WAN. Sa analizam, cu ce se deosibeste de LAN.

Care este diferenta dintre WAN si LAN?

Si aici de asemenea totul este destul de simplu. Ce ieste LAN?

LAN (Local Area Network) – retea locala. Cu alte cuvinte, calculatoare conectate intre ele la o distanta mica. De exemplu, calculatoare, televizoare, dispozitive mobile, care sunt contectate intre ele printr-un router dint-o locuinta sau birou. Aceasta si este reteua locala.

Pe routere de obicei poti gasi 4 porturi LAN. Acestea sunt de culoare galbenta si arata astfel:

Ce inseamna WAN? Care este diferenta dintre WAN si LAN?

Acestea sunt concepute pentru a conecta dispozitive la reteaua locala printr-un cablu de retea.

Diferenta dintre WAN si LAN consta in, WAN este accesul la Internet, iar LAN este o retea locala, la care pot fi conectati dispozitive, care se afla in apropierea unui de altul.

Cred ca este totul, ce trebuie sa stim despre aceste doua denumiri. Bineinteles ca sunt si unele aspecte tehnice, despre care n-am vorbit, doar ca nu cred ca vor fi interesante.

4.5/5 - (29 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 11
 1. Traian

  Am inteles diferentele dintre ele. Explicat simplu si concret. Multumesc. Eu sunt la litera a….de la abc….literele cunoasterii. 

 2. iosif

  Buna ziua ,puteti sa ma ajutati cu un raspuns ?
  doresc sa blochez accesul prin wi-fi la anumite site-uri de pe un router tp link daca se poate..
  cum se procedeaza?
  multumesc..

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Acuma nu am acces la router tp-link, dar stiu ca se poate in rubrica „Parental Control” din setarile routerului.

 3. ionut

  buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns :
  am internet de la digi si as vrea sa conectez la internet, atat computerul (prin cablu de retea), cat si routerul wi-fi, pentru a avea conexiune wireless in casa. Cum se procedeaza ??
  mentionez ca in momenttul in care conectez computerul prin cablul de retea, nu mai functioneaza wi-fi si atunci cand conectez wi-fi, nu functioneaza computerul…Va multumesc

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Vezi articolul Cum se configureaza corect / optimizeaza routerul. Articolul este mai vechi (adica routerul), dar setarile sunt actuale. Te-ar putea ajuta.

 4. Gaming Alex 553

  Roterul meu are portul LAN/WAN gri.

  1. Gaming Alex 553

   De asemenea un port care sub scrie:LAN/WAN.

 5. Muntean Cosmin

  Eu am router wifi6 de la RDS. As vrea sa schimb DNS în 8.8.8.8 si la wireless si la LAN. Lan-ul face legatura cu qledul am schimbat DNS-ul din TV nu din router, e important sa îl schimb si din router? si la wireless si la LAN. Multumesc!

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Da, poti schimba. Sunt servere DNS gratuite dezvoltate de Google.
   Server DNS preferat: 8.8.8.8
   Server DNS alternativ: 8.8.4.4

 6. Gica Petrescu

  nu merge sa intru pe site ul ala ca sa ma uit si eu la un film bun.Am de mult o problema cu internetul pentru ca cablul este indoint.Are ceva daca ii cablul indoit?

 7. Frentescu Laurian

  Multumesc pentru articol .M-am ,, ratacit ,, in termeni tehnici :router ,adaptor WI-FI,amplificator de semnal ,IP etc.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.