Ce SSD sa aleg

Multi utilizatori se intreaba, ce SSD sa aleg? Intr-adevar, pe piata exista un numar mare de unitati SSD de la diferiti producatori, asa ca alegerea unitatii SSD nu este atat de usoara cum ar parea la prima vedere. In acest articol vom analiza principalele caracteristici a unititilor de stocare moderne si vom vorbi despre cum sa alegem unitatea SSD si sa nu facem o gresala.

Ce SSD sa aleg

Unitatea de stocare sau unitatea SSD este unitatea de stocare a datelor in care nu sunt utilizate discuri cu strat magnetic. In schimb, toata informatia este stocata intr-un cip special. Aceasta abordare a stocarii informatiilor are mai multe avantaje, iar avantajul principal este viteza. Unitatile SSD sunt mult mai rapide in comparatie cu HDD clasic cu strat magnetic. Pe de alta parte, unitatile SSD au si dezavantaje. De exemplu, pret mare, capacitatea de stocare mica si numar limitat de cicluri de scriere.

Alegem unitatea SSD

Deci, cum sa alegem o unitate SSD? Pentru a nu gresi in cumpararea unei unitati SSD trebuie sa intelegem caracteristicile principale a unitatilor de stocare a datelor.

Volumul si pretul

Alegand unitatea SSD, majoritatea cumparatorilor, in primul rand, acorda atentia la volumul de stocare si pret. Multi chiar refuza sa-l cumpere, deoarece nu-si pot permite o unitate de stocare de cateva sute de gigabiti. De fapt, n-ar trebui sa acordam atentie mare volumului de stocare. Doar nu ai de gand sa pastrezi pe el colectia de de muzica sau video. Pentru a determina ce volum de stocare ai nevoie deschide unitatea de sistem si vei vedea volumul folosit. Cred ca fisierele tale nu depasesc 120 gigabiti. Acesta si este numarul dupa care trebuie sa te ghidezi in alegerea unei unitati SSD. In momentul de fata unitatile SSD costa in jur de 400-800 de lei.

Viteza

Viteza de lucru este una din principalele caracateristici pentru orice unitate SSD. Aici, in primul rand, trebuie sa acordam atentie la viteza de citire. Deoarece de la viteza de citire depinde cat de repede va porni sistemul de operare si alte programe.

Producator

In momenul de fata pe piata exista mai multi producatori. Cu toate acestea doar cateva dintre ei folosesc memoria din propria productie, altii doar cumpara memoria. Acum doar Samsung, Intel si Crucial (departamentul Micron) produc unitati SSD sub propriul brand cu folosirea propriilor cipuri. Astfel, la alegerea unui SSD se recomanda produsele acestor producatori.

Tip memorie

In utitatile SSD se foloseste memoria NAND. Acest tip de memorie are trei categorii:

  • SLC (Single Level Cell) – intr-o singura celula este stocat un singur bit de informatie, cel mai vechi tip de memorie NAND;
  • MLC (Multi Level Cell) – intr-o singura celula sunt stocate doi biti de informatie, in momentul de fata cel mai popular tip de memorie NAND;
  • TLC (Three Level Cell) – intr-o singura celula sunt stocate trei biti de informatie, noul tip de memorie NAND;

Memoria SLC poate rezista la 100000 de cicluri de scriere, in timp ce memoria MLC – 10000 de cicluri, si TLC – 5000 de cicluri. Bazanduse pe faptul ca MLC este varianta ce mai verificata si de incredere, are sens sa optam chiar la acest tip de memorie.

Video: Ce SSD sa aleg

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 6
  1. C. Alexandru Ionut

    Aveam acum ceva vreme in cap, sa imi schimb laptopul. Am decis sa aman cat pot de mult acest lucru, si sa stau cu cel actual pana „crapa”. Acum ceva zile, imi venise alta idee. Daca tot nu il schimb curand, mi-ar fi placut sa-i bag un SSD. Problema e ca nu imi suporta SATA 3, asa ca viteza maxima oferita de SSD nu o pot atinge.

    In acest caz, voi anula si cumpararea unui SSD. Nu merita investitia tinand cont ca nu pot beneficia de calitatea sa maxima.

  2. Yamasha

    si cu sata2 diferentele sunt uimitoare. am scris si la mine ca am unul pentru un sistem pe sata2 intel si unul pe sata 3 samsung 840.
    s-a schimbat mult treaba, dar chiar daca intel in teste e mai prost, pare mai fiabil, nu am blank-uri de citire, e mult mai bun!

    1. C. Alexandru Ionut

      AI idee cat poate sa fie diferenta de mare intre sata 3 si sata 2?

      1. Alex (DeviceBox)

        Alex, chiar si pe un port SATA 2 instalarea unui SSD ofera rezultate excelente. Chiar daca nu va lucra la capacitatea maxima, aplicatiile vor porni mult mai repede, iar timpul de incarcare a sistemului de operare se va reduce de cateva ori. Comparativ cu conectarea normala SATA 3, discul va lucra mai incet, doar ca pentru utilizator aceasta diferenta va fi aproape imperceptibila.

        1. C. Alexandru Ionut

          Bine ca n-am facut prostia sa ma grabesc sa-mi cumpar unul. Dupa ce si-a luat Yamasha si pe al doilea, ma gandeam ca merita sa-mi iau si eu unul. Chestia e ca pe mine nu ma ajuta partea hardware, pe cand la el e diferit. E bine de tinut minte, si stiu ce alegere sa fac acum.

  3. flavius

    Foarte tare articolul – recomand sa luati samsung sau intel.

    Sunt foarte bune.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.