Cum a evoluat mouse-ul Apple – Galerie FOTO

Cat de des folosind mouse-ul Apple Magic Mouse te-ai gandit la cat de mult compania din Cupertino a muncit pentru a face acest dispozitiv sa arate atat de frumos si elegant? Cate prototipuri au fost, cate optiuni au fost si ce s-a schimbat? Mouse-ul Apple a evoluat de-a lungul anilor, de la dreptunghiularul «Lisa» pana la adevaratul «Magic».

In anul 1983 a dezvoltat primul mouse, numit Lisa Mouse. Desi, sa spun ca Apple l-a dezvoltat – nu este destul de corect. Initial, astfel de dispozitiv a fost dezvoltat de compania Xerox, si Apple in timpul unei vizite la laboratorul Xerox a avut posibilitatea de a vedea acest dispozitiv sa sa vada cum functioneaza.

Apoi, compania din Cupertino a realizat mouse-ul. Lisa Mouse a fost doar cu un singur buton – ideea de a face doua butoane a fost, dar s-a renuntat. Inainte de a aproba varianta finala cu numarul de butoane, s-a realizat un sondaj in magazinele de calculatoare printre cumparatori. Rezultatele au aratat ca un singur buton va fi suficient: multi pur si simplu nu intelegeau, pentru ce este nevoie de al doilea buton, dar cei care intelegeau, s-au temut ca se vor incurca in doua butoane (nimic ciudat nu este in asta, astfel de dispozitive abia incepeau sa apara si putini intelegeau scopul mouse-ului). Apropo, bila mouse-ului era realizata din metal, ceea ce adauga cateva grame in plus la greutatea mouse-ului (in comparatie cu cele in care bila era din cauciuc).

In anul 1984 Apple lanseaza un nou mouse – Macintosh Mouse. Vizibil acesta nu a fost diferit de Lisa Mouse, cu exceptia faptului ca butonul a schimbat forma – modul de apasare a devenit mai comod. Modificarea principala a fost doar bila, ea a devenit din cauciuc. Si pana la anul 90 s-a folosit doar Macintosh Mouse.

La inceputul anului 90 Apple a aratat lumii noul mouse – Apple Desktop Bus Mouse. Dupa cum se poate vedea, forma a ramas practic neschimbata, dar mouse-ul a inceput sa se adapteze dupa forma palmei – mouse-ul a primit o forma de deal, ca sa fie tinut si apasat butonu mai usor.

In anul 1993 lumea a vazut Apple Desktop Bus Mouse II. Acesta este primul mouse Apple, care a scapat de designul patrat si a primit o forma de lacrima. Acesta a inceput sa semene mai mult sau mai putin cu mouse-l pe care il folosim astazi, desi mai precis ar trebui sa spun ca aceasta forma a fost introdusa prima data nu doar pentru Apple, dar in lume.

Apple Desktop Bus Mouse II a rezistat cinci ani. Si in anul 1998 a fost prezentat Apple USB Mouse. Acest mouse a venit la pachet cu prima generatie de iMac. Chiar forma sa, prin care se dorea lansarea unui mouse inovativ si plin de imaginatie, a primit destul de multe critici din partea userilor care raportau ca era greu de controlat, iar precizia nu era tocmai punctul sau forte. Singurul lucru care a fost interesant in acest mouse, a fost varietatea de culori.

Anul 2000 a marcat aparitia Apple Pro Mouse. Noul mileniu – mouse nou: este primul mouse optic de la Apple. Un alt lucru important – Pro Mouse practic a renuntat la butoane de control: butonul a devenit toata fata. Apropo, in anul 2003 Apple Pro Mouse a avut schmbari semnificative: forma mouse-ului a ramas aceeasi, dar a devenit complet alb si a aparut a doua versiune, care a fost fara fir si lucra prin intermediul Bluetooth.

In 2005 Apple lanseaza Apple Mighty Mouse. Initial a fost cu fir, dar in anul 2006 s-a lansat si versiunea fara fir. In el au aparut patru butoane, care puteau fi programate la dorinta utilizatorului. Pe langa butoane, mouse-ul avea o bila pentru derulare (scroll), care poate fi numit o schimbare revolutioanra in aceste dispozitive.

Si in anul 2009, compania din Cupertino lanseaza ultimul, in momentul de fata, mouse – Apple Magic Mouse. Intreaga suprafata a mouse-ului reprezinta un senzor care este capabil de a percepe o varietate de gesturi, cu care poti face practic orice. Acesta nu are nici o parte care se misca: nici butoane, nici bila penru derulare. Forma Apple Magic Mouse a devenit mult mai modern si mai frumos. Singuru lucru de care unii utilizatori sunt nemultumiti – dimensiunea sa, sau mai exact inaltimea: pentru unii utilizatori este incomod sa lucreze cu o astfel de inaltime a mouse-ului.

Apple Magic Trackpad nu vreau sa includ in acest articol, deoarece nu-l consider mouse. Acesta, bineinteles, este un dispozitiv de control, dar nu este mouse. Magic Trackpad – un dispozitiv complet nou, cu principiu de operare complet diferit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.