Cum a evoluat mouse-ul Apple – Galerie FOTO

Cat de des folosind mouse-ul Apple Magic Mouse te-ai gandit la cat de mult compania din Cupertino a muncit pentru a face acest dispozitiv sa arate atat de frumos si elegant? Cate prototipuri au fost, cate optiuni au fost si ce s-a schimbat? Mouse-ul Apple a evoluat de-a lungul anilor, de la dreptunghiularul «Lisa» pana la adevaratul «Magic».

In anul 1983 a dezvoltat primul mouse, numit Lisa Mouse. Desi, sa spun ca Apple l-a dezvoltat – nu este destul de corect. Initial, astfel de dispozitiv a fost dezvoltat de compania Xerox, si Apple in timpul unei vizite la laboratorul Xerox a avut posibilitatea de a vedea acest dispozitiv sa sa vada cum functioneaza.

Apoi, compania din Cupertino a realizat mouse-ul. Lisa Mouse a fost doar cu un singur buton – ideea de a face doua butoane a fost, dar s-a renuntat. Inainte de a aproba varianta finala cu numarul de butoane, s-a realizat un sondaj in magazinele de calculatoare printre cumparatori. Rezultatele au aratat ca un singur buton va fi suficient: multi pur si simplu nu intelegeau, pentru ce este nevoie de al doilea buton, dar cei care intelegeau, s-au temut ca se vor incurca in doua butoane (nimic ciudat nu este in asta, astfel de dispozitive abia incepeau sa apara si putini intelegeau scopul mouse-ului). Apropo, bila mouse-ului era realizata din metal, ceea ce adauga cateva grame in plus la greutatea mouse-ului (in comparatie cu cele in care bila era din cauciuc).

In anul 1984 Apple lanseaza un nou mouse – Macintosh Mouse. Vizibil acesta nu a fost diferit de Lisa Mouse, cu exceptia faptului ca butonul a schimbat forma – modul de apasare a devenit mai comod. Modificarea principala a fost doar bila, ea a devenit din cauciuc. Si pana la anul 90 s-a folosit doar Macintosh Mouse.

La inceputul anului 90 Apple a aratat lumii noul mouse – Apple Desktop Bus Mouse. Dupa cum se poate vedea, forma a ramas practic neschimbata, dar mouse-ul a inceput sa se adapteze dupa forma palmei – mouse-ul a primit o forma de deal, ca sa fie tinut si apasat butonu mai usor.

In anul 1993 lumea a vazut Apple Desktop Bus Mouse II. Acesta este primul mouse Apple, care a scapat de designul patrat si a primit o forma de lacrima. Acesta a inceput sa semene mai mult sau mai putin cu mouse-l pe care il folosim astazi, desi mai precis ar trebui sa spun ca aceasta forma a fost introdusa prima data nu doar pentru Apple, dar in lume.

Apple Desktop Bus Mouse II a rezistat cinci ani. Si in anul 1998 a fost prezentat Apple USB Mouse. Acest mouse a venit la pachet cu prima generatie de iMac. Chiar forma sa, prin care se dorea lansarea unui mouse inovativ si plin de imaginatie, a primit destul de multe critici din partea userilor care raportau ca era greu de controlat, iar precizia nu era tocmai punctul sau forte. Singurul lucru care a fost interesant in acest mouse, a fost varietatea de culori.

Anul 2000 a marcat aparitia Apple Pro Mouse. Noul mileniu – mouse nou: este primul mouse optic de la Apple. Un alt lucru important – Pro Mouse practic a renuntat la butoane de control: butonul a devenit toata fata. Apropo, in anul 2003 Apple Pro Mouse a avut schmbari semnificative: forma mouse-ului a ramas aceeasi, dar a devenit complet alb si a aparut a doua versiune, care a fost fara fir si lucra prin intermediul Bluetooth.

In 2005 Apple lanseaza Apple Mighty Mouse. Initial a fost cu fir, dar in anul 2006 s-a lansat si versiunea fara fir. In el au aparut patru butoane, care puteau fi programate la dorinta utilizatorului. Pe langa butoane, mouse-ul avea o bila pentru derulare (scroll), care poate fi numit o schimbare revolutioanra in aceste dispozitive.

Si in anul 2009, compania din Cupertino lanseaza ultimul, in momentul de fata, mouse – Apple Magic Mouse. Intreaga suprafata a mouse-ului reprezinta un senzor care este capabil de a percepe o varietate de gesturi, cu care poti face practic orice. Acesta nu are nici o parte care se misca: nici butoane, nici bila penru derulare. Forma Apple Magic Mouse a devenit mult mai modern si mai frumos. Singuru lucru de care unii utilizatori sunt nemultumiti – dimensiunea sa, sau mai exact inaltimea: pentru unii utilizatori este incomod sa lucreze cu o astfel de inaltime a mouse-ului.

Apple Magic Trackpad nu vreau sa includ in acest articol, deoarece nu-l consider mouse. Acesta, bineinteles, este un dispozitiv de control, dar nu este mouse. Magic Trackpad – un dispozitiv complet nou, cu principiu de operare complet diferit.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.