Cum aflu adresa IP calculatorului

Aflarea adresei IP calculatorului poate fi necesara in diferite situatii. Cel mai des utilizatorii se confrunta cand ruleaza servere pe calculator. De exemplu, cand se ruleaza server de jocuri sau server de fisiere FTP. Cum utilizatorii vor putea sa se conecteze la serverul tau? Bineinteles, va trebui sa-i spui adresa IP. In acest articol voi explica cum sa aflam adresa IP interna (locala) si externa a calculatorului.

Ce este adresa IP

Sa incepem cu partea teoretica. Adresa IP – adresa calculatorului intr-o retea de calculatoare. Adresa IP poate fi interna (locala) sau externa. Adresa IP interna este adresa care este atribuita calculatorului intr-o retea locala. Adresa IP externa este adresa in reteaua WWW (World Wide Web). Utilizatorul unei retele locale poate avea adresa IP externa identica sau diferita.

Exista doua versiuni a protocolulu IP: IPv4 si IPv6. Bineinteles, adresa IP va fi diferita in functie de protocol. In protocolul IPv4 se foloseste adresa IP din 32 biti. O astfel de adresa este reprezentata ca patru numere zecimale de la 0 pana la 255. Fiecare cifra este separata cu punct. De exemplu – 10.10.10.10 – este adresa IP versiunea 4.

In protocolul IPv6 se foloseste adresa IP cu o lungime de 128 biti. IPv6 adresa IP este scrisa din opt grupuri de patru cifre hexazecimale. Fiecare grup este separat cu doua puncte. De exemplu, adresa IP IPv6 poate fi -2001:0db8:0000:0000:0000:0000:ae21:ad12. In acelasi timp, adresa IP IPv6 poate fi redusa prin inlocuirea de zerouri in doua puncte. De exemplu, adresa IP 2001:db8::ae21:ad12 este identica cu cea anterioara.

Protocolul IPv6 a fost conceput pentru a inlocui IPv4. Problema protocolului IPv4 este ca numarul de adrese este limitat, care este aproapte terminat. Trecerea de la IPv4 la IPv6 este lenta, din acest motiv vom vorbi in acest articol doar despre adresele IPv4.

Cum aflu adresa IP externa a calculatorului

Adresa IP

Adresa IP externa se afla foarte usor. De exemplu, poti vedea adresa IP in imaginea din stanga a textului. In plus, poti intra pe unul din site-uri speciale, care ofera informatii despre adresa ta IP.

O lista scurta a celor mai populare site-uri care ofera informatii despre adresa IP:

Cum aflu adresa IP interna a calculatorului

Pentru a afla adresa IP interna a calculatorului deschide Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Change adapter settings.

In fereastra deschisa vei vedea conexiunile tale la reteaua locala. Deschide conexiunea ta prin dublu-clic a mouse-ului.

Cum aflu adresa IP calculatorului

Se va deschide fereastra «Local Area Connection Status». In aceasta fereastra va trebui sa apesi butonul «Details…».

Cum aflu adresa IP calculatorului

In fereastra urmatoare vei vedea informatii despre conexiunea la reteaua locala. Adresa IP interna va fi afisata in dreptul punctului «IPv4 Address». Atat, toti acesti pasi simpli sunt suficienti pentru a afla adresa IP interna. Ar trebui sa remarc faptul ca adresa IP interna poate fi aceeasi (sau sa nu fie aceeasi) ca si adresa IP externa. Asta depinde de furnizorul de servicii Internet.

1.4/5 - (25 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
  1. oana

    Nu stiu adresa de IP a calculatiorului meu

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.